Taxele locale ar putea creste cu pana la 36%

Taxele locale ar putea creste cu pana la 36%In pofida dezbaterii starnite de anuntul premierului cu privire la majorarea taxelor locale, fiecare cetatean va afla de abia anul viitor cat de mult vor creste taxele locale, intrucat consiliile locale vor decide fiecare in parte daca si cat de mult vor majora aceste taxe.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca Guvernul nu face decat sa comunice rata cumulata a inflatiei autoritatilor locale, insa nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.

"Deci, eu nu maresc nicio taxa, eu fac ceea ce ma obliga legea, si anume ii informez pe cei din CGMB, consiliile locale, cat au voie (sa modifice cuantumul taxelor - n.r.), ca nu au voie sa le mareasca cu 100% sau cu 50%", a sustinut Ponta, citat de Mediafax.

Premierul a mai sustinut ca "16% este rata cumulata a inflatiei, iar ei au voie conform legii +/-20%".

Gazele naturale se vor scumpi cu 10%

Gazele naturale se vor scumpi cu 10%Pretul gazelor din productia interna destinate consumului in regim reglementat pentru populatie si producatorii de energie termica livrata consumatorilor casnici va creste pana la finele lui 2014 cu 19,4%, in timp ce companiile vor plati un tarif de 2,6 ori mai mare.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern fata de FMI, preturile gazelor vor fi liberalizate integral, in etape si diferentiat pentru consumatorii industriali si cei casnici. Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 10% atat anul viitor cat si in 2014, pentru ca in 2015-2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari periodice.

Atat consumatorii casnici, cat si firmele platesc in prezent acelasi pret reglementat pentru gazele produse in Romania, respectiv 45,71 lei pe MWh. Pretul final platit de consumatori - populatie si firme - rezulta dintr-un cos format din gazele din productia interna si importuri, mult mai scumpe.


Energia electrica s-ar putea scumpi de 2 ori anul viitor

Energia electrica s-ar putea scumpi de 2 ori anul viitorAutoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie a lansat in octombrie un proiect in dezbatere publica, in urma caruia propunea cresterea cu 10% a tarifului pentru transportul energiei electrice.

O crestere a acestui tarif se va simti marginal in factura la consumator, dar s-ar putea reflecta incepand cu 1 ianuarie. Insa, de la 1 iulie 2013 va incepe oricum calendarul de liberalizare a preturilor, convenit cu FMI.

Facturile la energia electrica sunt printre cele mai mici din Europa, piata fiind reglementata in proportie de 50%.

Si bineinteles, niciun an fara majorari de accize

Si bineinteles, niciun an fara majorari de accizeAccizele la motorina vor urca incepand cu anul viitor de la 374 euro/tona la 391 euro/tona, operatiunea fiind avizata miercuri de Guvern, prin ordonanta de urgenta.

Documentul prevede atingerea nivelului minim al accizelor la motorina incepand cu 1 ianuarie 2013, de 391 euro/tona, fata de nivelul actual de 374 euro/tona.

Un studiu Bloomberg elaborat la acea data pentru 55 de tari releva ca Romania se numara printre statele cu cel mai ridicat cost din lume la benzina, calculat in functie de puterea de cumparare, situandu-se pe locul al saptelea dupa ponderea costului unui galon de benzina in venitul mediu zilnic.


In acest context, inflatia va sta sus in prima jumatate a lui 2013

In acest context, inflatia va sta sus in prima jumatate a lui 2013Toate aceste majorari de preturi anuntate pentru anul viitor vor duce semnificativ inflatia in sus. Mai mult, economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu, avertizeaza ca inflatia ar putea sa stea la cote ridicate in cea mai mare parte a primului semestru.

"Vedem inflatia la 6-7% in cea mai mare parte a primului semestru, ceea ce este o perioada destul de indelungata. De aceea, consideram ca inflatia va fi principalul inhibitor al cresterii economice anul viitor, avand in vedere ca rata anuala va depasi cresterea salariala din mediul privat", a declarat, pentru Wall-Street.ro, Vlad Muscalu.