Criterii obiective foarte bine stabilite

Criterii obiective foarte bine stabiliteMinistrul a declarat la Targu Mures, ca, in prezent, resursa umana din sistemul sanitar constituie o mare problema. El vrea sa reia ideea din primul sau mandat in fruntea ministerului, de plata a personalului medical dupa performanta. De ce? In opinia sa, in ultimii patru ani nu s-a facut nimic in acest sens.

"Din pacate, au trecut patru ani in care nu s-a facut nimic si trebuie sa reluam acea idee, in sensul de a incerca sa facem plata personalului medical dupa performanta. In sensul in care sa motivam personalul medical si in felul acesta sa gasim o metoda prin care sa stabilizam personalul si chiar sa-l atragem. Sa-l motivam sa ramana in tara. (...) Ca vom face modificari legislative substantiale, ca vom merge poate la acte normative subsecvente - mi-e greu sa va spun astazi care va fi alternativa. Dar oricum trebuie sa ne gandim sa scoatem statutul personalului medical din statut bugetar si sa-l ducem intr-un statut de plata dupa performanta, pe un buget global, astfel incat sa existe flexibilitate la nivelul conducerii spitalului, la nivelul conducerilor de sectii, dar pe criterii obiective. Criterii obiective foarte bine stabilite, usor comensurabile, ca sa poata sa fie si stimulative si aplicate motivant. Pentru ca, daca nu vom face acest lucru, vom cadea intr-o alta alternativa probabil, in care sa intarim abuzuri sau sa se intample orice altceva decat ceea ce ne dorim si speram sa se intample ca urmare a acestor activitati", a spus Nicolaescu, potrivit Mediafax.

Vezi in slide-ul urmator ce se intampla cu spitalele private.

Vom sista finantarea din bani publici a spitalelor private

Ministrul Sanatatii mai spune ca in noul contract-cadru, care va intra in vigoare de la 1 martie, se va stipula ca banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania, fiind sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru unitatile spitalicesti private.

"In contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, in vigoare la 1 martie, vom sista finantarea din fondurile Casei pentru unitatile spitalicesti private. Astfel incat toti banii publici - vorbim de fondul unic national de asigurari sociale de sanatate - sa mearga catre spitalele publice. Circa 10 la suta exista finantare pentru sectorul privat, in felul acesta, cu 10 la suta va creste fondul alocat spitalelor (publice) pentru perioada urmatoare. Ceea ce, impreuna cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie si terapie intensiva, sper ca va asigura o finantare superioara a spitalelor si va micsora din nemultumirile cetatenilor. Raed Arafat a spus-o de mai multe ori, intaresc si eu astazi si vom urmari aceasta idee: daca intr-o sectie de anestezie si terapie intensiva, dupa ce intra acest program in functiune, cineva din conducerea sectiei sau conducerea unui spital va cere unui pacient sa vina de acasa cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc. Pentru ca banul public trebuie sa se duca pentru cetatean si noi facem aceste eforturi si ne-am straduit sa obtinem acesti bani si vedeti, cu modificarile pe care le facem in finantare, tocmai sa incercam sa rezolvam o problema", a spus Nicolaescu.

Primul spital regional de urgenta la standarde internationale

Primul spital regional de urgenta la standarde internationaleSpitalul Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures - care are in prezent statut de spital regional de urgenta si are cea mai buna clasificare, 1A - ar putea fi primul spital regional de urgenta din tara din punctul de vedere al normativelor internationale.

"Spitalul din Targu Mures este spital clasificat la 1A - cel mai bine clasificat, are statut de spital regional de urgenta, in consecinta trebuie sa aiba si un tarif de decontare care sa se plieze pe modul de clasificare a spitalului", a spus Nicolaescu, adaugand ca, prin noul contract-cadru, incepand cu 1 martie, va exista o finantare suplimentara de la bugetul de stat, "peste ce da Casa", prin programul legat de ATI.

Totodata, finantarea pentru asistenta medicala in ambulatoriul de specialitate creste cu 50 la suta, astfel ca "in cazul in care conducerea spitalului isi va lua masurile necesare ca foarte multi pacienti sa nu mai ajunga la UPU si sa ajunga, asa cum trebuie, la ambulatoriul de specialitate, de acolo se face o finantare suplimentara a spitalului".