Peste 6% dintre adolescenti nu merg la scoala

Peste 6% dintre adolescenti nu merg la scoala

Un procent de 93,7% dintre respondentii din esantionul de adolescenti intervievati au declarat ca merg la scoala si doar 6,3% au afirmat contrariul.

Astfel, raportat la cifrele din 2011, se observa o imbunatatire la nivelul frecventarii scolii.

"Cu toate acestea, daca tinem cont de marjele de eroare stabilite pentru studiul nostru (±3,9%), observam ca un numar mare de adolescenti continua sa nu fie cuprinsi in sistemul de invatamant", se arata in studiul UNICEF.

Dintre adolescentii care frecventeaza scoala, fetele au declarat in mai mare masura decat baietii ca merg la scoala (95.0% fete fata de 92.3% baieti). Avand in vedere proportia putin mai ridicata a baietilor in populatia de adolescenti a Romaniei, putem presupune ca sansele ca fetele sa frecventeze scoala sunt mai mari decat in cazul baietilor.

In randul adolescentilor, participarea la educatie este putin mai ridicata in grupa de varsta 10-13 ani (94%) decat in grupa 14-18 ani (93,6%).

Numarul adolescentilor care merg la scoala este mai mare in mediul urban decat in cel rural (96%, respectiv 91,6%).

Cercetarea a fost efectuata de catre UNICEF pe un esantion reprezentativ de 607 adolescenti cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani, stratificat pe opt regiuni de dezvoltare si mediul rezidential. Marja de eroare este de +/- 3,98%.

Peste 40% dintre adolescenti au consumat alcool

Peste 40% dintre adolescenti au consumat alcool

Un procent de 42% dintre adolescenti au consumat bauturi alcoolice cel putin o data, consumul de alcool fiind mai frecvent in cazul baietilor decat al fetelor, astfel ca 57% dintre baieti au baut alcool cel putin o data in viata fata de 27% dintre fete.

Aceste date sunt de asemenea sustinute de cifrele ce arata cantitatea medie de alcool consumata de adolescenti. Astfel, cantitatea medie de alcool pe care au consumat-o baietii in ultimele 30 de zile a fost de 513 mililitri, in timp ce fetele au baut mai putin de jumatate din cantitatea baietilor (204 mililitri).

Incidenta si prevalenta consumului de alcool sunt mai ridicate in randul adolescentilor cu varste mai mari, peste jumatate dintre adolescentii de 14 ani si peste consumand alcool fata de 21% dintre cei sub 14 ani. Acesta este un semnal de alarma, mai ales cand corelam aceste cifre cu cele potrivit carora 33% din prima categorie (14 ani si peste) si 20% din cea de-a doua au primit observatii in legatura cu consumul lor de alcool.

Procentul adolescentilor din mediul rural care au consumat alcool cel putin o data este mai scazut decat cel al adolescentilor de la oras. Astfel, jumatate dintre adolescentii ce traiesc in mediul urban au consumat bauturi alcoolice cel putin o data in viata comparativ cu 32% dintre cei ce locuiesc la tara.

Pe de alta parte, in mediul rural, adolescentii beau in general o cantitate mai mare (aproape dubla) decat adolescentii din centrele urbane.

Datele arata ca in ultimele 30 de zile, cand au consumat bauturi alcoolice, adolescentii din mediul rural au baut in medie 560 de mililitri, in timp ce egalii lor din mediul urban au baut aproape jumatate din aceasta cantitate (aproximativ 300 mililitri).

1 din 4 adolescenti a fumat cel putin o data in viata

1 din 4 adolescenti a fumat cel putin o data in viata

Un sfert (23%) dintre adolescenti au fumat cel putin o tigara in viata, incidenta fiind mai mare in randul baietilor (32%) fata de fete (16%).

Mai mult, cele doua categorii prezinta un tipar usor diferit in ceea ce priveste varsta la care s-au apucat de fumat cu o frecventa zilnica: baietii la 14 ani, iar fetele la 15 ani.

Mai mult, aproximativ 6% dintre adolescentii sub 14 ani au fumat vreodata in viata fata de 33% dintre cei mai mari.

Ca si in cazul consumului de alcool, fumatul este mai raspandit in randul adolescentilor din mediul urban. In jur de 28% dintre acestia au fumat chiar si numai o data sau de doua ori, comparativ cu 19% dintre cei din zonele rurale.

Adolescentii fumatori din mediul urban au fumat in medie 21 de zile in ultima luna si 20 de tigari pe zi, iar cei din mediul rural au fumat in medie 18 zile din 30 in ultima luna si 22 de tigari zilnic.

1 din 20 de tineri sub 18 ani s-a drogat

1 din 20 de tineri sub 18 ani s-a drogat

3,8% dintre adolescenti au experimentat un tip sau altul de droguri, iar daca luam in calcul categoria adolescentilor de peste 14 ani, procentul creste la 5,4%.

Aceste date sunt comparabile cu studiile realizate de Agentia Nationala Antidrog, care indica faptul ca procentul adolescentilor de 16 ani care au consumat droguri cel putin o data in viata este de 10%.

Din total, 2.3% dintre adolescenti au declarat ca au consumat cannabis, 1% ecstasy, 1% substante noi cu proprietati psihoactive (cunoscute si sub numele de etnobotanice), 1% au luat somnifere, 1% sedative, 1% substante halucinogene si 1% substante inhalante.

Consumul de droguri pare a fi mai raspandit in randul baietilor, in special drogurile tari, in timp ce in randul fetelor este mai raspandit consumul de sedative, somnifere si antidepresive.

Adolescentii isi incep viata sexuala la 15 ani

Adolescentii isi incep viata sexuala la 15 ani

Un procent de 15% dintre adolescenti au declarat ca si-au inceput viata sexuala (23% dintre baieti si 11% dintre fete), iar in medie, statistica arata ca adolescentii au avut prima relatie sexuala la 15 ani si jumatate.

Intrebati cat de des au folosit prezervativul cu partenerul lor stabil in ultima luna, aproape jumatate (47%) dintre adolescentii care si-au inceput viata sexuala au afirmat ca l-au folosit de fiecare data, iar 20% dintre adolescenti au declarat ca au folosit prezervativul cu partenerul lor stabil
aproape tot timpul.

Pe de alta parte, 16% dintre adolescenti nu au folosit niciodata aceasta metoda de contraceptie si protectie, motivand prin disconfortul cauzat sau afirmand ca nu aveau la indemana.

Adolescentii au declarat ca au utilizat prezervativul pentru a preveni o sarcina nedorita (63% din adolescenti) si pentru a se proteja de boli cu transmitere sexuala (19% din adolescenti).

Dintre cei activi din punct de vedere sexual, 4 din 10 au declarat ca au intretinut relatii sexuale cu un partener ocazional in ultimele 12 luni, avand in medie 1,9 parteneri ocazionali in ultimele 12 luni si doar 60% au utilizat prezervativul de fiecare data.

Mai mult, 5% dintre adolescentii care si-au inceput viata sexuala au afirmat ca au practicat sexul comercial sau au platit pentru astfel de relatii in ultimele 12 luni si toti au folosit prezervativul ultima data cand au avut contact sexual cu o persoana ce practica sexul comercial.

Adolescentii petrec 7 ore pe zi la televizor, radio si pe Internet

Adolescentii petrec 7 ore pe zi la televizor, radio si pe Internet

Datele privind audienta TV arata ca adolescentii se uita zilnic la televizor si ca 50% dintre ei petrec mai bine de 3 ore pe zi in fata televizorului in detrimentul altor activitati, precum socializarea, invatatul, practicatul unui sport, jucatul.

Canalele TV cele mai urmarite sunt Pro TV si Disney Channel, emisiunile preferate fiind filmele si desenele animate.

Doar 16% dintre fete si 6% dintre baieti nu se uita la televizor.

Jumatate dintre adolescenti nu asculta posturile de radio. In cazul celor care o fac insa, media zilnica este de 1,8 ore.

Un procent de 88% dintre adolescenti folosesc Internetul, majoritatea lor acasa sau la scoala (92%), urmati de internet pe mobil (31%) si scoala (21%).

5% dintre cei ce traiesc in mediul urban si 18% dintre adolescentii din mediul rural nu folosesc Internetul. Procentul fetelor ce nu acceseaza Internetul este dublu fata de cel al baietilor (15% comparativ cu 8%), insa nu exista nicio diferenta in functie de gen in ceea ce priveste timpul petrecut zilnic navigand pe Internet (in jur de 45% dintre fete si baieti stau pe Internet sub trei ore zilnic) sau locul de unde il acceseaza.

Media zilnica de utilizare a Internetului este de 3,37 ore, adolescentii sub 14 ani intrand in spatiul online intr-o proportie mai mica decat cei peste 14 ani. Zilnic, adolescentii petrec 1,93 de ore in medie jucand jocuri video.

Adolescentii folosesc foarte des unele retele de socializare, doar 16% declarand ca nu le utilizeaza.