Dupa evenimentele din decembrie, angajamentul de lupta impotriva coruptiei este pus la indoiala

Dupa evenimentele din decembrie, angajamentul de lupta impotriva coruptiei este pus la indoiala

Concluziile raportului MCV ce urmeaza sa fie publicat miercuri, dar prezentat de WALL-STREET.RO in avanpremiera, mentioneaza ca ingrijorarile cu privire la independenta Justitiei in Romania persista si sunt numeroase exemple de rezistenta fata de masurile anti-coruptie si de integritate la nivel politic si administrativ.

"Graba si lipsa de transparenta in ceea ce priveste amendamentele aduse Codului Penal in decembrie 2013 au alimentat pe o scara larga temeri asupra unei provocari fundamentale adresate regimului legal in sensul atacarii coruptiei si promovarii integritatii, chiar daca Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala aceasta lege", se precizeaza in raportul MCV.

Comisia crede ca acest eveniment are consecinte asupra gradului in care procesul de reforma in Romania poate fi privit ca sustenabil.

Cu toate acestea, rezistenta pe care au aratat-o institutii cheie ale luptei anti-coruptie in fata presiunii sustinute demonstreaza ca reformele s-au inradacinat in zone importante ale societatii.

"Pe de alta parte, graba cu care piesele de baza ale reformei pot fi disputate in Parlament constituie un memento al faptului ca nu exista un consens in legatura cu urmarirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Acest lucru reflecta de asemenea dubii impartasite pe o scara larga cu privire la profunzimea angajamentului de lupta impotriva coruptiei si promovarea independentei Justitiei in Romania", arata raportul MCV.

Se fac totusi si progrese

Se fac totusi si progrese

Cu toate acestea, raportul MCV remarca si progrese facute in multe zone ale sistemului judiciar romanesc fata de precedentul raport, iar istoricul principalelor institutii de integritate si Justitie a ramas pozitiv.

"Mult asteptatele si necesarele schimbari legislative se mentin in grafic si un spirit de cooperare intre institutiile judiciare si Ministerul de Justitie ajuta la abordarea problemelor adminstrative.

Totodata, Comisia Europeana subliniaza faptul ca progresele au beneficiat de o atmosfera politica mai calma incepand cu primavara anului 2013.

Recomandarile CE cu privire la...independenta Justitiei

Recomandarile CE cu privire la...independenta Justitiei

Potrivit raportului MCV, integritatea si profesionalismul trebuie sa fie principalii factori care sa ghideze numirile magistratilor.

In acest sens, CE recomanda Romaniei sa asigure prevederi clare in ceea ce priveste Codul de Conduita al Parlamentarilor, astfel incat activitatea parlamentara sa respecte independenta Justitiei si deciziile curtilor in special, sa mentina actualele prevederi din Constitutie despre separarea puterilor in stat in contextul viitoarei revizuiri constitutionale, cu intarirea clara a obligatiilor Executivului si Legislativului de a respecta independenta Justitiei.

Totodata, guvernantii ar trebui sa asigure conditiile necesare pentru ca CSM sa isi consolideze activitatea de protectie a independentei si sa ia in considerare alocarea unui buget special ca sa finanteze reprezentarea magistratilor in cazurile in care sunt calomniati de persoane politice.

...reforma Justitiei

...reforma Justitiei

"Progresul facut in ceea ce priveste consistenta jurisprudentei si practicilor judiciare ar trebui accelerat, inclusiv masuri de accelerare a procedurilor Instantelor, care pot apela si la noile oportunitati precum procedurile de confiscare extinsa", conform raportului.

Comisia recomanda in raportul MCV rezolvarea mai rapida a problemelor ce tin de aglomerarea Instantelor si restructurarea sistemului de Instante, dar si dezvoltarea unei strategii pentru a aborda problema aplicarii inconsistente a deciziilor judiciare.

Totodata, CE cere finalizarea procedurilor ce tin de legea de pensionare a magistratilor.

...integritatea Justitiei

...integritatea Justitiei

Conform raprotului, in ceea ce priveste integritatea Justitiei, tara noastra ar trebui sa se asigure ca nu exista exceptii in aplicarea legilor cu privire la incompatibilitate, conflictul de interese si a averii nejustificate.

Guvernul ar trebui sa acorde tot sprijinul pentru dezvoltarea legislatiei ANI si imbunatatirea cadrului in privinta integritatii ANI. De asemenea, UE cere ca implementarea Statutului Parlamentarilor sa maximizeze timpul de raspuns cu privire la aplicarea deciziilor Instantelor.

...lupta impotriva coruptiei

...lupta impotriva coruptiei

Raportul MCV sublineaza faptul ca Romania tebuie sa mentina fermitatea legii in ceea ce priveste coruptia la nivel inalt si, mai mult, trebuie extinsa si in cazul coruptiei la dimensiuni mai mici.

Romania trebuie sa asigure aplicarea legilor anticoruptie in mod echitabil si egal, sa accelereze tragerea la raspundere a micii coruptii si sa dezvolte o strategie nationala anti-coruptie prin care sa introduca criterii de masurare si obligatii consistente pentru functionarii administratiei publice, iar rezultatele sa fie facute publice.

Numirile din functiile cheie ale Justitiei au inca "tenta" politica

Numirile din functiile cheie ale Justitiei au inca "tenta" politica

Daca in ceea ce priveste nominalizarile la Inalta Curte, raportul MCV nu sesizeaza interferente politice, numirea procurorilor are o puternica "aroma" politica.

"Propunerile finale ale candidatilor au inclus cateva personalitati cu un istoric serios in zona luptei importriva coruptiei, dar in esenta a fost o decizie politica, mai degraba decat rezultatul unei proceduri destinate sa permita alegerea candidatilor pe motive de competenta si competitie reala", anunta raportul MCV.

In concluzie, numirile in pozitiile cheie din Justitie arata o imagine mixta, fiind realizate unele proceduri in mod transparent si alegeri pe baza de merit, in timp ce altele sunt supuse criticilor cu privire la interferentele politice

Despre independenta Curtii Constitutionale

Despre independenta Curtii Constitutionale

Potrivit raportului, Curtea Constitutionala si Constitutia stau la baza statului de drept si de la ultima provocare a autoritatii Curtii Constitutionale in vara lui 2012 nu au mai fost incercari de contestare, iar institutia esentiala pentru un stat de drept si-a consolidat rolul de arbitru.

Totusi, Comisia Europeana avertizeaza ca, in contextul in care in 2014 urmeaza o dezbatere cu privire la modificarea Constitutiei, Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui sa isi asume rolul de a comenta asupra zonelor relevante din sistemul judiciar.

Comisia recomanda in special multa atentie cu privire la schimbarile care pot creste oportunitatile prin care politicienii pot influenta functiile judiciare sau pot atinge independenta si autoritatea Justitiei.

Cu toate ca fata de vara lui 2012 presiunile si atacurile asupra magistratilor s-au temperat, raportul MCV atrage atentia ca inca mai au loc critici directe catre magistrati din partea politicienilor.

"Sunt incluse cazuri in care institutiile Justitiei si magistratii au fost criticate direct in urma deciziilor judiciare cu privire la importante personalitati politice", conform raportului.

Mai mult, CE sugereaza posibilitatea de a asigura CSM-ului resursele financiare pentru a sustine independenta justitiei in practica, lasand posibilitatea ca magistratii sa intenteze actiuni in instanta pentru calomnie.