1 / 9

Dupa evenimentele din decembrie, angajamentul de lupta impotriva coruptiei este pus la indoiala

Concluziile raportului MCV ce urmeaza sa fie publicat miercuri, dar prezentat de WALL-STREET.RO in avanpremiera, mentioneaza ca ingrijorarile cu privire la independenta Justitiei in Romania persista si sunt numeroase exemple de rezistenta fata de masurile anti-coruptie si de integritate la nivel politic si administrativ.


"Graba si lipsa de transparenta in ceea ce priveste amendamentele aduse Codului Penal in decembrie 2013 au alimentat pe o scara larga temeri asupra unei provocari fundamentale adresate regimului legal in sensul atacarii coruptiei si promovarii integritatii, chiar daca Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala aceasta lege", se precizeaza in raportul MCV.


Comisia crede ca acest eveniment are consecinte asupra gradului in care procesul de reforma in Romania poate fi privit ca sustenabil.


Cu toate acestea, rezistenta pe care au aratat-o institutii cheie ale luptei anti-coruptie in fata presiunii sustinute demonstreaza ca reformele s-au inradacinat in zone importante ale societatii.


"Pe de alta parte, graba cu care piesele de baza ale reformei pot fi disputate in Parlament constituie un memento al faptului ca nu exista un consens in legatura cu urmarirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Acest lucru reflecta de asemenea dubii impartasite pe o scara larga cu privire la profunzimea angajamentului de lupta impotriva coruptiei si promovarea independentei Justitiei in Romania", arata raportul MCV.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri