"Schiaza cu genunchii indoiti"

"Schiaza cu genunchii indoiti"Pentru amatorii de schi la munte unul dintre cele mai importante principii de supravietuire atunci cand practica acest sport de iarna este acela de a tine constant genunchii indoiti si flexibili, astfel incat centru de greutate sa fie cat mai jos. Acest stil ii permite unui sportiv sa se adapteze la schimbari - in panta, pe suprafate cu obstacole sau fata de alti schiori. In schimb, a schia cu genunchii blocate, intr-o pozitie rigida reprezinta o formula pentru dezastru.

Similar, in organizatiile consacrate, se ajunge de multe ori la o anumita rigiditate a managerilor in ceea ce priveste procesul de luare a deciziilor si a operatiunilor de zi cu zi. De ce? Deoarece intreprinderile dezvolta in mod necesar proceduri standard de operare care conduc in final la rigiditate in fata schimbarii. Asemanarea si predictibilitateasunt reconfortante. Este in natura umana sa imbratiseze si sa standardizeze un comportament care a reusit in trecut.

Prin contrast, antreprenoriatul este, metaforic, dedicat lucrurilor imprevizibile. Un antreprenor trebuie sa-si mentina "genunchii indoiti". Trebuie sa ramana liber. Cunoaste foarte bine ca lucrurile se vor schimba, la un moment dat, probabil dramatic si ca va experimenta socuri, despre care insa nu stie nici cand se vor ivi si nici cu ce frecventa.

Lipsa standardizarii si "un centru de greutate cat mai jos" ajuta managerii de a absorbi schimbarile si sa mentina afacerea pe picioare. Antreprenorii au operat intotdeauna astfel, iar acest tip de flexibilitate si de autoreglare poate fi un avantaj esential pentru directori de companii, indiferent daca este necesar sa se acomodeze la schimbarile existente pe piete sau sa ia noi initiative de afaceri.

Sursa informatii: Business Insider

"Rafineaza-ti abilitatea de a cadea"

"Rafineaza-ti abilitatea de a cadea"Pentru a continua comparatia cu privire la schi, unul din primele lucruri pe care un instructor de schi ii invata pe incepatori este cum sa scada. De ce? Deoarece in acest sport caderile sunt inevitabile, dar schiorii buni cad astfel incat se pot repede redresa.

In mod similar, antreprenoriatului de succes necesita intelegerea si acceptarea ideii de "a cadea in mod repetat si de a te redresa, relansa de fiecare data". Intr-o noua afacere totul se reduce la asteptari si la a invata din propriile greseli.

Intelegerea acestui fenomen este motivul pentru care investitorii prefera de multe ori sa investeasca in antreprenorii care au suferit si esecuri. Este, de asemenea, motivul pentru care multe companii prefera sa angajeze, ca manageri-cheie, persoane care au experimentat cele bune si cele rele ale unor afaceri anterioare. Un esec sau doua, nu reprezinta o pata in cariera unui manager, ci mai degraba o dovada a maturitatii sale profesionale si de dorinta de a-si asuma riscuri calculate.

Pentru ca organizatiile consacrate sa se dezvolte cu succes prin inovatie, acestea trebuie sa abordeze medii de afacerii cu incertitudine mai mare. Prin urmare, trebuie sa se confrunte cu mai multe riscuri fara a fi paralizate de frica unui eventual esec. Au nevoie de a-si perfectiona abilitatea de a cadea si apoi redresa.

Acomodati-va cu "destul de aproape"

Acomodati-va cu "destul de aproape"Majoritatea inovatiilor corporative un vad niciodata lumina zilei, deoarece acestea sunt "ucise in Consiliu" De ce mor atat de multe in acest fel? Deoarece intreprinderile asa-zis inovative genereaza prea multe necunoscute pentru confortul unor poli de putere din companie, care poseda puterea de a spune "NU", in urma acestei incertitudini a succesului.

In acelasi timp, antreprenoriatul dezvoltativ de succes necesita a opera intr-un mediu extrem de nesigur, sau ambiguu. Este similar incercarii de a rezolva o ecuatie cu sapte variabile si sase necunoascute. Practic, nu poate fi rezolvata prin presupuneri inteligente sau combinatii bazate pe informatii insuficiente, aproximari sau pur si simplu instinct.

Dar perfectiunea este de multe ori dusmanul binelui. Amintiti-va, in antreprenoriat cea mai buna decizie este aceea pentru care nu vei avea suficiente informatii. Cea mai buna decizie urmatoare este "suficient de aproape" si adaptabila din mers - puteti regla intodeauna directia din mers (de exemplu, la schi, cu genunchii indoiti).

Abordarea antreprenoriala accepta termenul "destul de aproape": suflecati-va manecile si lucrati cu clientii inca de la inceput. Oferiti clientilor un produs, chiar daca nu ati facut toate studiile de piata sau nu este "perfect". Experimentati, nu va fie teama sa ajustati din mers si, ocazional, redresati afacerea daca este nevoie. Incearca, repara si...repeta!

Fii fericit cu un "da" conditionat

Fii fericit cu un "da" conditionatTendinta in organizatiile mari este de a cauta aprobarea in avans a unui buget pentru un proiect multianual. La urma urmei, nimeni nu vrea sa dezvolte, de exemplu, o uzina de sute de milioane de euro cand dispune de o finantare corporativa planificata de numai cateva zeci de milioane de euro. Problema apare atunci cand manageri ai unor afaceri in dezvoltare incearca sa aplice aceasta formula de aprobare in avans pentru a se aventura in afaceri.

In lumea antreprenoriala, nimeni nu se asteapta sa primeasca finantare totala in avans; nu functioneaza in acest fel. Investitorii cred in investitiile progresive, realizate treptat, pentru a finanta urmatoarele luni de activitate si consolidarea valorii activelor, in functie de etapa. De exemplu, nu este neobisnuit pentru o companie care necesita 15 milioane de euro investitii de capital, cu scopul de a ajunge la o profibilitate sustenabila, sa caute o finantare de numai un milion de euro sau mai putin pentru a construi un prototip si de a face unele teste preliminare. O ulterioara finantare poate fi de doar cateva milioane de dolari pentru a permite societatii de a consolida o echipa, sa produca tehnologia si sa atraga primii sai clienti. Si asa mai departe.

Investitiile corporative interne, cele riscante care implica noi tehnologii, noi modele de afaceri si / sau piete noi, nu-capacitati de extindere si proiecte, ar trebuia sa abordeze accesul la finantare cu aceeasi mentalitate, precum intr-un start-up extern. Un principiu al antreprenoriatului spune insa ca, de obicei, jumatate din planul de investitii se va dovedi inevitabil gresit. In cazul in care acest lucru este adevarat, are sens doar pentru compania-mama (cu rol de finantator) si echipa start-up-ului intern pentru a conveni asupra etapelor de finantare si conexe. Cu cat este mai putin capital implicat cu atat, greselile inevitabile sunt mai putin costisitoare.

Inovatia in modelul de afaceri, mai importanta decat cea in tehnologie

Inovatia in modelul de afaceri, mai importanta decat cea in tehnologieNu exista statistici sau studii in acest sens, dar se pare ca majoritatea valorii create si detinuta de fiecare actionar in ultima jumatate a secolului trecut a avut mai mult de a face cu firme inovatoare in ceea ce priveste modelul de afaceri decat cu privire la tehnologie.

De exemplu, site-ul de licitatii online eBay. Medicamentele generice. Site-ul Amazon care a eliminat intermediarul in comertul cu amanuntul. Crearea unor retele sociale online, cum ar fi MySpace si Facebook. Desigur, in multe cazuri, tehnologia a fost implicata, dar nu a fost forta strategica ce a creat valoare pentru actionari. In schimb, a existat creativitatea aplicata modelul de afaceri (de produs / mix de servicii, canale de distributie, preturi), care a facut diferenta. Acest tip de gandire trebuie sa fie aplicat nu numai de catre antreprenori, ci si de corporatii.

Gandeste in ritm de pasi marunti

Gandeste in ritm de pasi maruntiUn executiv al unui start-up in tehnologie, angajat recent de la o companie din Fortune 500, a adus, din pacate, modul de gandire al fostei sale companii de mari dimensiuni cu el.

Mostenind responsabilitatea conducerii pentru o operatiune de servicii profesionale de aproximativ 50 de persoane in crestere cu peste 50% anual, el a vazut o nevoie majora de un management de proiect mai coerent. Solutia lui? A apelat la furnizorul de software angajat de fosta sa companie. Rezultatul? O jumatate de milion de dolari cheltuiti, in ciuda faptului ca sistemele mai simpl,e gen cloud-computing ar fi functionat similar. Mai rau, solutia scumpa nu a functionat, iar managerul a fost condiat.

Mult prea, vedem corporatii incercand sa inoveze, dar raman blocate in mentalitatea de companie mare: mult sau deloc. Antreprenoriatul, chiar daca se desfasoara sub umbrela corporatista, solicita experimente si teste mici, ieftine si cu raspuns rapid. A gandi in pasi marunti, nu inseamna ca nu ai aspiratii mari. Prin descoperirea a ceea ce functioneaza si ce nu, o companie noua poate ajunge departe cu putin capital investit.

Straduiti-va sa intelegeti si sa diminuati riscul

Straduiti-va sa intelegeti si sa diminuati risculContrar opinie generale, antreprenorii si investitorii nu sunt nebuni in cautarea riscului. De fapt, cei mai buni dintre acestia au aversiune fata de risc, fiind specialisti in identificarea si diminuarea riscurilor, fie ca o fac explicit sau intuitiv.

Cele sapte principii ale antreprenoriatului sunt enumerate pentru a stimula gandirea managerilor corporativi. In multe cazuri, comportamente antreprenoriale, care poate, la suprafata, par a fi inadecvate, riscante, la o examinare mai atenta, pot fi puse in valoare daca sunt abordate intr-un mod bine gandit. Adoptarea unui anumit comportament antreprenorial poate ajuta managerii sa exceleze, mai ales atunci cand vine vorba de lansarea unor noi linii de prpductie, a incerca noi modele de afaceri sau patrunderea pe noi piete.