George Lemnaru: Un antreprenor trebuie sa fie putin nebun

George Lemnaru: Un antreprenor trebuie sa fie putin nebun“Voiam sa creez ceva extraordinar. De ce? Cred ca fiecare antreprenor are un mic dezechilibru. Trebuie sa fii putin dezechlibrat. Cred ca pentru a avea acea foame de rezultate, trebuie sa ai o anumita ambitie sau frustrare de a reusi, de a face mai mult decat au realizat parintii sau cei din jurul tau. A doua conditie este sa fii putin nebun. Sa iti zici ca poti sa creezi si sa ai curajul sa faci ceva mai tare decat este acum si pe care oamenii il pot folosi. Dupa cum spunea si Steve Jobs <<Stay hungry. Stay foolish>>”, spune George Lemnaru (31 de ani), antreprenorul care in 2007 a fondat impreuna cu Alexis Bonte jocul de strategie politica, economica si militara eRepublik.

La finalul lui martie anul acesta, Lemnaru s-a retras din functia de director operational al eRepublik Labs Limited, dezvoltatorul jocului, el ramanand actionar minoritar. De asemenea, pana in toamna anului viitor va fi consultant. In prezent, George Lemnaru vrea sa puna bazele unei noi companii de social gaming pe care vrea sa o lanseze pana la finalul anului.

Un vot alternativ: alege antreprenorul verii 2012!

Matei Pavel: Ce intrebari iti pui inainte de a-ti lansa o afacere

Matei Pavel: Ce intrebari iti pui inainte de a-ti lansa o afacere"Daca esti intr-adevar motivat de ceea ce vrei sa faci, daca esti capabil sa rezisti unei perioade in care nu vei avea bani deloc si daca esti in stare sa faci vanzari", sunt ceea ce trebuie sa te intrebi inainte de a-ti lansa propria afacere, afirma Matei Pavel (24 de ani), fondatorul cautareduceri.ro, un agregator de oferte ale site-urilor de reduceri, care recent a fost cumparat de Adulmec.ro.

Fondatorul Cautareduceri.ro, adauga ca "antreprenorii trebuie sa nu isi piarda increderea in ideea pe care o au, sa fie entuziasmati, sa caute sa ii convinga pe ceilalti care nu cred in idee, insa doar daca acestia sunt importanti pentru businessul lor, sa nu se lase influentati de ceilalti si sa incerce sa isi asigure veniturile pentru a plati facturile".

De asemenea, Matei Pavel mai este implicat in trei proiecte online: konkurs.ro, vacantalowcost.ro, si tragerilasorti.ro.



Sebastian Vaduva: Daca te apuci de un business, fa ceva ce nu face toata lumea

Sebastian Vaduva: Daca te apuci de un business, fa ceva ce nu face toata lumea“Daca te apuci acum de un business trebuie sa poti face si altceva, nu ce face toata lumea. Chit ca il vinzi sau ca il dai mai departe, acesta este un produs. Scalabilitatea trebuie sa fie pe termen lung. Trebuie sa te vezi si peste urmatorii cinci ani, sa stii unde vei ajunge. Un produs, o data ce s-a vazut scalabil, apoi nu se mai pune problema pentru cat timp va fi”, afirma Sebastian Vaduva, CEO-ul si cofondatorul Appscend , prima platforma romaneasca pentru aplicatii iPhone si Android.

Businessul a fost infiintat in 2011 de Sebastian Vaduva, Andrei Marinescu si Gabi Dobocan.

„Atragerea de oameni noi este extrem de importanta. Cel mai mult se castiga din dorinta de a avea oamenii langa tine, oameni care impartasesc aceeasi viziune ca si tine. Este un proces amplu, dar care necesita o atentie sporita. In acest aspect, noi am fost OK, in prezent fiind o echipa foarte solida”, mai spune tanarul antreprenor.

Cei trei actionari ai Appscend, toti in varsta de 26 de an, sunt absolventi ai Facultatii de Electronica din cadrul Politehnicii. La acestia se adauga, ca actionar minoritar, Peter Barta, director executiv al Fundatiei Post Privatizare, care a investit cateva zeci de mii de euro in proiect.

“Partea de comunicare este poate cel mai important aspect. Strict vorbind de businessul nostru, am comunicat mai mult la lansarea start-up-ului, insa niciodata nu am avut o strategie de comunicare planificata, orientata catre pietele internationale. Un model foarte bun de comunicare este stabilirea relatiilor prin intermediul postarilor pe diferite suporturi media (bloguri/retele de socializare”, sustine Sebastian Vaduva.

Citeste si: Ce lectii au invatat creatorii primei platforme mobile pentru aplicatii iOS si Android din Romania? [VIDEO]

Vladimir Oane: Concentrati-va pe problemele reale

Vladimir Oane: Concentrati-va pe problemele reale„Unii dintre tinerii antreprenori din Romania se axeaza inainte de a incepe un business pe probleme false, precum alegerea <<paletelor de culori>> din logo, astfel incat sa influenteze imaginea firmei, in loc sa se concentreze pe probleme reale", spune Vladimir Oane (29 de ani), afirma directorul general si fondatorul UberVU, o paltforma de agregare si monitorizare pentru retelele de socializare.

Vladimir Oane afirma ca trebuie sa cunosti notiuni de marketing, contabilitate si excel, “o gramada de chestiuni care va trebui sa le stii, dar nu inca de la inceput, in primele luni”.

Citeste si: Vladimir Oane, UberVU: Caut sa angajez oameni buni si nu gasesc. Facultatile romanesti nu dezvolta aptitudini necesare pietei


Teodor Blidarus: Fara oamenii de vanzari, ceea ce facem noi nu valoreaza nimic

Teodor Blidarus: Fara oamenii de vanzari, ceea ce facem noi nu valoreaza nimic"Succesul nu se construieste de unul singur. Aveti nevoie sa va asociati. Succesul in afaceri nu se obtine de unul singur, ci este nevoie de munca in echipa si de parteneriate. La compania dumneavoastra trebuie sa va gasiti parteneri, sa va creati o mana de oameni cu care puteti reusi", a afirmat Teodor Blidarus (34 de ani), managing partner al dezvoltatorului de solutii informatice Softelligence, cu afaceri de aproximativ un milion de euro anul trecut.

Softelligence este o companie de software lansata in 2006 de catre fratii Teodor si Adrian Blidarus (35 de ani). Printre clientii Softelligence se numara Allianz Tiriac, AON, BCR Leasing, ING si MOL Romania

De asemenea, Blidarus ii sfatuieste pe antreprenori sa nu uite de importanta oamenilor de vanzari.

"Noi, oamenii tehnici, cream produsele si credem ca toate meritele ne revin. Cand eram angajat, ca eu sa ajung sa fac o prezentare la Munchen, in fata board-ului BMW, muncisera vreo trei oameni de la vanzari sa deschida diverse usi. Fara munca oamenilor din vanzari, ceea ce facem noi nu valoreaza nimic”, explica antreprenorul.

Citeste si: Cum au facut doi frati primul milion de euro din sofware