1 / 11

1. Fii memorabil

Probabil ca va trebui si tu, la un moment dat, sa trebuiasca sa vorbesti in fata unei adunari de oameni. Vei considera ca discursul tau va fi diferit. Vei gandi “am atatea lucruri de punctat!” si vei presupune ca prezenta si ingeniozitatea tale vor captiva audienta. Oamenii din sala isi vor aminti de omul de pe scena, nu neaparat ceea ce a zis. Chiar daca cele mai bune fraze ale tale l-ar fi facut pe Churchill invidios, unii inca se vor juca cu telefoanele lor.

Atunci cand scrii un speech, ai doua obiective majore: sa faci o impresie buna si audienta sa aiba 2-3 lucruri de invatat si de aplicat. Restul este doar entertainment. Cum poti atinge aceste puncte cruciale? Ia in calcul strategiile urmatoare:

1. Fii memorabil


Suna usor in teorie. Ai nevoie de disciplina si imaginatie pentru a reusi asta. De multe ori, audienta va retine o singura fraza. De exemplu, John F. Kennedy este cunoscut mai ales datorita declaratiei din 1961: “Si deci, compatriotii mei americani, nu intrebati ce poate tara sa faca pentru voi; intrebati ce puteti face voi pentru tara voastra”. Tehnic, fraza in sine se foloseste de contrast pentru a atrage atentia. Mai important este mesajul din spatele frazei – nu trebuie sa asteptam de la stat totul ci trebuie sa muncim pentru a primi. Urmeaza exemplul lui Kennedi – condenseaza-ti tema principala in 15-20 de cuvinte si construieste totul in jurul acesteia.

Mai sunt si alte exemple retorice, precum sintagma folosita de Ronald Reagan care s-a referit la America ca fiind “un oras stralucitor pe un deal”. Imaginea evoca mostenirea religioasa, libertatea si promisiunea.

Asa ca foloseste-te de metafore, analogii, surprize, axiome. Toate acestea functioneaza. Construieste in jurul lor si plaseaza-le, cel mai bine, spre final.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri