1 / 6

Facilitati la infiintarea firmelor si o digitalizare mai mare a acestui proces

Andrei Cretu (foto dreapta), cofondator si managing partner al Benefit Seven, un business care ofera companiilor carduri prin care angajatii au acces la o retea de cateva zeci de sali de sport din Bucuresti, spune ca printre facilitatile care ar ajuta start-up-urile se numara:

- Facilitati la infiintarea firmelor si digitalizarea procesului intr-o masura cat mai mare
- Acces la capital. De exemplu, imprumuturi facile si la dobanzi preferentiale; implicarea in dezvoltarea unei platforme de listare si tranzactionare pe piata de capital, precum se face in Polonia.
- Incurajarea capitalului venture si seed de la business angels si investitori privati prin scutirea impozitelor pe capitalul investit, inclusiv prin incurajarea joint venture-urilor cu companii mari.
- O platforma educationala sustinuta de stat in universitati si prin conferinte. Competitii antreprenoriale cu finantare acordata de stat (precum in Elvetia), punerea la dispozitia antreprenorilor a platformelor de studiu si cercetare din domeniul public (universitati, centre de cercetare, etc)
- Facilitati fiscale acordate punctual si in functie de domeniile de interes prioritare ale statului. De exemplu, scutirea de la plata impozitelor si contributiilor pentru salariile fondatorilor, neimpozitarea profitului reinvestit.
- Incubatoare pt start-up-uri care sa fie un mix intre educatie si finantare.

Pe de alta parte, Iulian Circiumaru (foto stanga), cofondator al Benefit Seven, vorbeste despre facilitatile pe care noul ministru al IMM-urilor le-ar putea crea pentru companiile care ofera beneficii extrasalariale din zona sportiva:

- Recunoastarea importantei beneficiilor sportive la nivel microeconomic (retentie mai mare a angajatilor, mai multe zile profitabile, o productivitate crescuta, impactand pozitiv rezultatele financiare ale companiilor), cat si macroeconomic, pentru ca privind sportul ca o masura preventiva de sanatate, este de la sine inteles ca sprijinind acest sector se pot obtine economii insemnate la bugetul de sanatate.
- Clarificari privind normele metodologice
- Masuri fiscale mai prietenoase, scutiri de contributii sociale, similar cu tichetele de masa (sau chiar scutire de impozitare-16%, asa cum se se practica in trecut cu tichetele
- Alternativ, crearea unui "fond social" cu regim fiscal preferential (precum in Polonia) in cadrul fiecarei companii (pentru un numar minim de angajati, ca procent din cifra de afaceri) pentru cheltuieli in folosul angajatilor,

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri