1 / 5

Bucharest Start-up City

Pentru start-up-urile din Municipiul Bucuresti care doresc dezvoltarea unei afaceri in Capitala, va fi disponibil in perioada imediat urmatoare, un program de finantare similar programului Start-up Nation. Pana pe data de 25 aprilie 2019 se afla in dezbatere publica proiectul de hotarare privind aprobarea schemei de ajutor de minimis aferenta programului de interes public local ”Bucharest Start Up City”.

Finantare nerambursabila. Bucharest Start-up City: Ce fonduri vor fi disponibile si cati beneficiari va avea programul

Potrivit proiectului de hotarare aflat in dezbatere publica, programul Bucharest Start-up City vizeaza sustinerea a minimum 200 de beneficiari (start-up-uri), cu o valoare maxima a ajutorului de minimis de 50.000 euro per start-up, respectiv 236.985 lei, suma care poate reprezenta maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile. Bugetul estimativ al schemei de minimis pentru anii 2019-2020 este de 10.000.000 euro, echivalent in lei: 47.397.000 lei (la cursul BNR din data de 04.03.2019 – 1 euro = 4,7397 lei).

Programul Bucharest Start-up City se aplica exclusiv la nivelul Municipiului Bucuresti si este implementat de Primaria Municipiul Bucuresti in parteneriat cu Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Cine va putea aplica la Bucharest Start-up City si cum se va face departajarea

Vor putea aplica in cadrul acestui program de finantare societatile infiintate dupa data de 1 ianuarie 2019, pe raza Municipiului Bucuresti. Locatia de implementare a proiectului trebuie sa fie de asemenea in municipiul Bucuresti.

Departajarea aplicatiilor se va realiza printr-un proces amplu de selectie, structurat in 3 etape distincte, principalul element de diferentiere a aplicatiilor fiind calitatea lor si implicarea asociatilor in dezvoltarea respectivei afaceri. Concret, selectia aplicatiilor se va realiza in urma verificarilor administrative si de eligibilitate (faza A), a evaluarii tehnico-financiare (faza B, conform grilei de evaluare), si a fazei de interviuri (faza C). In faza C a evaluarii vor participa doar primele 250 de aplicatii selectate in urma ordonarii din faza B a procesului de evaluare.


Pot aplica in cadrul programului IMM-urile care respecta urmatoarele cerinte:
  • au capital social integral privat
  • au sediul social / punct de lucru exclusiv la nivelul Municipiului Bucuresti
  • codul CAEN pentru care solicita finantare este eligibil in cadrul programului
  • sunt infiintate de catre persoane fizice incepand cu data de 1 ianuarie 2019
  • nu au datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale
  • nu au depasit plafonul de minimis de 200.000 euro pe durata a trei exercitii financiare consecutive
  • nu se afla in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii

De asemenea, actionarii societatii aplicante trebuie sa nu aiba / sa nu mai fi avut calitatea de actionar / asociat intr-o alta societate care desfasoara sau a desfasurat aceeasi activitate autorizata pentru care solicita finantare, in anul anterior sau in anul curent pana la deschiderea sesiunii de inscriere. Nu trebuie sa existe legaturi de rudenie intre structurile actionariatului solicitantului si personalul implicat in mod direct in gestionarea programului si sot/sotie, afini si rudele acestora pana la gradul II inclusiv.

Societatea va infiinta cel putin un loc de munca cu norma intreaga pe perioada nedeterminata, dupa intrarea in vigoare a acordului de finantare.


Programul va finanta atat activitati din categoria Industrii creative, cat si din sectorul productie, servicii si comert (conform listei de coduri CAEN eligibile anexa la proiectul de hotarare privind aprobarea schemei de ajutor de minimis aferenta programului de interes public local ”Bucharest Start Up City”).

La criteriul de punctaj Domeniul de activitate, cel mai mare punctaj (20 puncte) va fi acordat proiectelor care propun activitati din categoria Industrii creative, apoi proiectele care propun activitati de productie si servicii vor primi 10 puncte, iar proiectele referitoare la activitati de comert nu vor primi punctaj la acest criteriu. Prin urmare sanse mai mari de finantare vor avea proiectele axate pe industrii creative. Bineinteles ca va conta foarte mult si punctajul obtinut la celelalte criterii de punctaj, un proiect putand obtine maxim 100 puncte, conform precizarilor facute de reprezentantii Wise Finance Solutions.

sursa foto: By Ioan Panaite / Shutterstock.com

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri