Despre biliard si London Club (I)

Despre biliard si London Club (I)"Urmarisem campinonatul mondial de snooker la TV si m-am simtit atras de acest sport, drept pentru care am inceput planul de afacere fara ezitare si am crescut in trei ani de zile cat sa devenim un jucator recunoscut pe piata", povesteste Florin Udriste, proprietarul London Club, unul dintre cele mai cunoscute cluburi de biliard din Capitala.

Initial, s-au investit in jur de 150.000 euro in afacere, iar suma a generat de-a lungul timpului o cifra de afaceri semnificativa pentru un start-up: jumatate de milion de euro in 2007. Pentru anul in curs, clubul de biliard isi propune sa atinga apogeul existentei sale pe piata si sa-si mareasca cifra de afaceri cu 10%.

"Acesta este un nivel standard pe care il poate scoate London Club, iar asta se intampla din cauza faptului ca exista un numar maxim de mese la care se joaca in functie de spatiul pe care il avem la dispozitie si un interval bine stabilit zilnic", declara Udriste. In ceea ce priveste profitul scos, lunile de vara aduc o treime din veniturile totale anuale.

Mesele sunt inchiriate, in general, pe tot parcursul zilei, de la 9 dimineata, de cand clubul este deschis si pana la 3 noaptea.

De curand, Udriste a realizat noi investitii in valoare de 10.000 euro in clubul sau de biliard, realizand un separeu special amenajat cu o masa de snooker pentru clientii care au nevoie de o mai buna concentrare.

Despre biliard si London Club (II)

Despre biliard si London Club (II)O masa de biliard poate sa coste de la 1.000 euro in sus. Mesele de biliard din London costa aproximativ 3.000 euro, iar un tac asemenea celor gasite in clubul localizat in Piata Lahovari din Bucuresti se incadreaza in jurul valorii de 100 de lei.

“Sigur ca intr-un club poti avea si mese de biliard care costa si 8.000 de euro, insa nu poti pune la dispozitia clientilor astfel de mese, tinand cont de faptul ca intr-o singura zi, la aceeasi masa, pot juca zece consumatori diferiti, care folosesc masa fie in mod profesionist si sunt cunoscatori ai acestui sport, fie clienti care nu au mai jucat deloc biliard”, explica seful clubului de biliard.

Pentru Udriste, o masa de biliard trebuie sa fie solida, in primul rand, avand in vedere multimea de clienti care trece pragul clubului zilnic, si apartine diferitelor categorii de varsta, dar si niste mese bune din punct de vedere tehnic. O importanta aparte o au panzele din postav care acopera mesele si care trebuie sa fie de o calitate superioara. Postavul se numeste Iwan Simonis 860, este de culoare apple-green si este cel mai des folosit in toate marile competitii.

Lunar, clubului ii trec pragul in jur de 10.000 de persoane, ceea ce ar insemna, in medie un numar de 8.000 de clienti pe luna si 90.000 de clienti pe an.

'Mall-urile devin un concurent puternic pe piata actuala a cluburilor de biliard'

'Mall-urile devin un concurent puternic pe piata actuala a cluburilor de biliard'Cand a deschis clubul, Udriste afirma ca mai existau doi concurenti mai mari pe piata, restul fiind prea mici pentru a-i lua in considerare. In prezent insa, exista in jur de 5-6 cluburi rivale, intre care se numara si IDM sau Texas, care, spre deosebire de London, nu sunt dedicate exclusiv biliardului.

"Cine are un spatiu mai mare isi poate permite sa puna la dispozitia consumatorilor si jocul de bowling. Acesta si biliardul merg mana in mana cand e vorba de o singura locatie destinata mai multor sporturi", considera Udriste.

In plus, mall-urile devin un concurent puternic pe piata actuala a cluburilor de biliard, intrucat numarul acestora este in crestere, cel putin la nivelul Bucurestiului.

De aceea, seful London Club incearca sa se extinda si in tara, mai ales pentru ca "brandul clubului este cunoscut si in alte orase din afara Bucurestiului, datorita concursurilor pe care le-am organizat.”

Singurul inconvenient al extinderii clubului ar parea acela ca trebuie platita o chirie. "Luand in considerare nivelul la care au ajuns chiriile, este greu sa platesti in avans pe o perioada mai mare de cinci ani, de exemplu", afirma Udriste. In prezent, clubul plateste pentru sediul din Lahovari o chirie lunara de aproximativ 13.000 euro.

In plus, daca ne uitam putin si la gradul de extindere al mall-urilor din tara, putem spune ca, in curand, si numarul acestora va fi la fel de mare ca al celor din Capitala, iar atunci numarul rivalilor va fi destul de mare si nu vom mai putea concura pe piata. Totusi, patronul London Club se afla in discutii pentru a se extinde in doua orase din provincie (Alba Iulia si Cluj), alese strategic in vestul tarii, acolo unde nu exista atat de multi jucatori pe piata. Ideea de extindere nu este aceea de a intra pe o piata concurentiala, ci pe una libera, in orase mai mici, unde sa nu deranjeze alti investitori si sa poata face performanta.

Trendul pe care l-a nascut o cutie de table

Trendul pe care l-a nascut o cutie de tableIn club, exista un numar de cateva cutii de table. Povestea acestora este una lipsita de picanterii, insa pe cat de fada este ea, pe atat de amuzanta.

"Seara este intotdeauna aglomerat in club, iar oamenii care vin sa se joace biliard trebuie sa astepte pana se elibereaza o masa. In ciuda celor 60 de locuri disponibile la cafeneua clubului, jucatorii se plictisesc sa se uite la diverse jocuri sportive de la televizor sau sa isi serveasca bautura si, atunci prefera sa se joace table", spune Udriste.

Initial, incepuse sa circule prin club un astfel de set de table, pe care il lasase un client in receptie si il cerea de fiecare data cand venea cu prietenii sa se joace biliard. Vazand ca sunt tot mai multe persoane care cer tablele pentru a se juca, seful clubului de biliard s-a hotarat sa mai cumpere cateva seturi si sa le dea clientilor prilejul de a se bucura de acest joc.

"Ceea ce este de-a dreptul amuzant este faptul ca seful clublui a observat, de-a lungul timpului, ca sunt destul de multe fete care vin in London sa se joace table. Ba mai mult decat atat, sunt persoane care vin in mod special sa joace table", adauga seful London Club.

Totodata, in plus fata de aceste posibilitati pe care le au jucatorii de biliard, Udriste vrea sa realizeze in club si un spatiu destinat jocurilor in retea pentru tinerii de liceu care vin aici si in timpul zilei.