Procter & Gamble

Procter & GambleUn producator de lumanari, William Procter, si unul de sapunuri, James Gamble, si-au unit fortele in 1837 pentru a incepe o mica afacere cu bunuri de larg consum in Cincinnati. A fost o miscare riscanta pentru cei doi cumnati, in contextul in care economia era afectata de cei sase ani de criza financiara prin care trecuse.

Migratia masiva spre vest a determinat o crestere a preturilor la terenuri, iar inflatia a crescut ulterior. Sub presedentia lui Martin Van Burden, bancile falimentau, iar ingrijorarile despre piata financiara au determinat cel mai mare declin economic din istoria tarii pana la acel moment. Insa P&G a supravietuit si a urmat sa semneze contracte de aprovizionare catre Armata Aliatilor in timpul razboiului civil din Statele Unite, potrivit MoneyCnn.com.

In prezent, cu venituri de 83 miliarde dolari in 2008, Procter & Gamble a construit un portofoliu cu unele dintre cele mai cunoscute brand-uri din lume, cum ar fi Tide, Pampers, Oral-B, Iams, Pantene, Duracell si Pringles. Actiunile companiei au primit o lovitura in 2008, dar si-au mentinut pozitia in fata competitorilor sai ca Johnson & Johnson si Colgate-Palmolive, P&G raportand venituri anuale de 12,1 miliarde dolari.

Gigantul american are o prezenta solida si pe piata romaneasca. Anul trecut, producatorul de bunuri de larg consum a anuntat ca va investi peste 100 de milioane dolari intr-un proiect de tip greenfield, in orasul Urlati din judetul Prahova. Centrul cu o suprafata de 25 hectare ce va genera peste 300 de locuri de munca va incepe productia in prima jumatate a anului 2010. Fabrica de la Urlati este prima investitie greenfield facuta de P&G in Romania, iar economia atractiva, costurile, taxele aferente productiei si transportul au fost motivele pentru care Romania a fost aleasa in fata celorlalte tari (Turcia, Rusia, Polonia, Ucraina).

IBM - Un veteran al crizelor

IBM - Un veteran al crizelorMarea criza economica sau Marea depresiune a fost o perioada caracterizata printr-o scadere dramatica a activitatii economice mondiale, iar primele semne ale crizei s-au manifestat inca din anul 1928.

Insa, trei start-up-uri – Tabulating Machine Company, International Time Recording Company si Computing Scale Corporation - au dezvoltat tehnologii care in timpul perioadei de 23 de ani au cunoscut o cerere ridicata in ciuda economiei dure.

De exemplu, un ceas de inregistrare a orelor de munca a muncitorilor a fost necesar dupa ce productia industriala de la sfarsit de secol a crescut. De asemenea, o masinarie de tabelare a fost vitala in timpul valului de imigranti, pentru a inregistra populatia extinsa.

Aceste trei companii au fuzionat in 1911 in Computing-Tabulating-Recording Company, care mai tarziu si-a schimbat numele in IBM.

Daca este adevarat ca ceea ce nu te omoara te face mai puternic, IBM a intrat in aceasta recesiune bine fortificata: Marele Albastru (Big Blue), cum este supranumita compania americana, ramane un veteran al experientelor dramatice.

IBM a avut un succes enorm in anii 60’ determinat de actiunea anti-trust intentata de Departamentul American de Justitie. Rezultatul din urma acestui conflict a reprezentat instrumentul de crestere in urmatorii 10 ani si a reconfigurat radical operatiunile companiei IBM. Compania s-a confruntat cu o scadere la inceputul anilor 90, dupa ce afacerea principala de hardware si calcul s-a contractat. Sub conducerea lui Lou Gerstner, IBM a revizuit modelul de afacere, mutand accentul de la produse la servicii.

Desi consumatorii cheltuiesc mai putin pentru tehnologie in economia curenta, IBM a raportat recent un trimestru puternic din punct de vedere al profitului, care se datoreaza cererii crescute pentru serviciile de outsourcing. Anul trecut compania a avut un venit record de 103,6 miliarde dolari. Cu toate acestea, mii de concedieri au fost raportate in unitatile de vanzari si software ale companiei IBM.

IBM este prezenta pe piata din Romania, iar in 2008 a inaugurat Laboratorul de Dezvoltare Software bazat pe tehnologia IBM Rational din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), dupa inaugurarea Centrului de Competenta Linux si a Centrelor E-Government si E-Business de la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

General Electric

General ElectricPerioada de criza financiara a constituit contextul in care o alta companie-gigant a luat nastere. Bazele General Electric au fost puse in anul 1878 cand Thomas Edison a infiintat compania Edison Electric Light Company

In 2008, GE a postat venituri de 183 miliarde dolari, dar castigurile au scazut cu 19%.

Profiturile GE din segmentul industrial si de consum au scazut cu 65% in timpul anului, iar profitul GE Capital a scazut cu aproape 30%. In timp ce sectorul energetic al GE a cunoscut o crestere modesta a profiturilor, compania se pregateste pentru un an dur.

General Electric are 1.200 de angajati in Romania, iar toate liniile de business sunt active. Cristian Coltean, director executiv al GE pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, declara la sfarsitul anului trecut ca obiectivul companiei pe termen lung vizeaza consolidarea pozitiei de furnizor de top, avand ca motoare de crestere domeniul energetic al echipamentelor medicale si al produselor “eco”, asa-zis “curate”.

General Motors

General MotorsIn timpul presedintiei lui Theodore Roosevelt si inainte ca banca centrala a Statelor Unite sa fie infiintata, institutiile de creditare erau dependente de propriile resurse curente. Aceasta a devenit o problema in 1907 cand mai multe banci importante au facut o oferta pentru actiunile de control ale United Cooper Company. Insa, cand incercarea a esuat, publicul si-a retras banii de la banca, ducand la falimentul mai multor grupuri de imprumut.

Aceste evenimente nu l-au descurajat pe William Durant, un producator de vehicule cu tractiune animala, sa isi incerce norocul intr-o noua tehnologie - automobilul. El a fondat GM pe 16 septembrie 1908. In acel an, a devenit o companie ce facea parte din holding-ul Buick and Oldsmobile, care erau in piata de cativa ani. Istoricii considera ca Panica din 1907, cunoscuta ca Panica Bancherilor, s-a incheiat in iunie 1908, chiar daca piata nu a atins nivelele anterioare 1907 pana in 1909. A fost un moment perfect pentru GM, care a reusit sa achizitioneze mai multe companii in anul revenirii.

In 2008, compania a primit doua lovituri, una provocata de cresterea preturilor la combustibili si una din cauza pietei in scadere, iar actiunile GM au scazut cu 85% intr-un an. Nici competitorilor sai nu le mergea prea bine, in decembrie, GM, alaturi de Chrysler si Ford au cerut un ajutor din partea guvernului american in valoare de 34 miliarde dolari. Compania este momentan sub cercetare atenta: aceasta trebuie sa demonstreze ca poate reduce costurile indeajuns de mult pentru a fi viabila din punct de vedere al primirii ajutorului de care are nevoie pentru a preveni un eventual faliment.

United Technologies Corp

United Technologies CorpBinecunoscutul an in care piata bursiera a cazut, provocand o recesiune globala cu o durata de 10 ani, a fost marcat de nasterea unui gigant aerospatial. United Aircraft and Transport Corporation (UTC) a inceput ca un holding pentru liniile aeriene, producatori de componente si companii aviatice precum Boeing.

Multe industrii se zbateau in timpul crizei financiare, dar Epoca de Aur a Aviatiei a fost in plina ascensiune si a tinut United Aircraft la suprafata. De fapt, compania a impins mai multe companii sub umbrela sa in timpul anilor initiali care au alungat imediat legile antitrust. In 1934, Boeing si United Airlines au devenit companii separate, iar United Aircraft s-a transformat in ceea ce este acum UTC, un producator industrial diversificat.

UTC a raportat venituri de 58,7 miliarde dolari, in 2008. Datorita cresterii veniturilor, UTC, compania aerospatiala, a avut profituri in crestere in ultimul trimestru al lui 2008. Dar comenzile au scazut pentru produse precum lifturi si aparate de aer conditionat, care sunt segmente importante pentru compania ce detine Otis Elevator si Carrier Corp. In ultimul an,
UTC a concediat mii de angajati, iar compania planuieste sa continue reducerile in primele luni ale lui 2009.

FedEx

FedExAntreprenorul Frederick W. Smith a indentificat o nevoie presanta a companiilor: ca documentele importante sa ajunga la destinatie in cel mult doua zile. In iunie 1971, el e infiintat o companie numita Federal Express, iar operatiunile le-a inceput in 1973 pe Aeroportul International din Memphis. In prima noapte de lucru, FedEx a transportat 186 de pachete catre 25 de orase americane.

Insa nu toate au mers bine pe plan international, la cateva luni, mai multe state arabe au pus embargo pentru exporturile de petrol catre Statele Unite. In timp ce aceste vesti puteau fi dezastruoase pentru o companie care se baza pe transport care foloseste petrolul, Federal Express a ramas stabila si a devenit profitabila in iulie 1975, cand pretul petrolului s-a echilibrat.

Anul 2008 a semanat cu un deja-vu pentru companie, dupa ce pretul ridicat al petrolului a afectat costurile operationale. Dar cand preturile si-au revenit, FedEx s-a confruntat cu o noua problema: economia instabila care a redus cererea pentru transportul prompt. Media volumelor de pachete pentru transportul zilnic a scazut cu 2% de la an la an pentru trimestrul incheiat la 30 noiembrie.

FedEx a avertizat ca se confrunta cu unele dintre cele mai rele conditii economice in istoria de 35 de ani a companiei, iar CEO Frederick Smith a anuntat reducerea salariilor cu 20% pentru anul 2009 ca parte a unui plan de reducere a costurilor.