1 / 4

Inceputurile unui lider

Cariera pe care o are in prezent i se datoreaza primului sau sef, Paul Larson, in varsta de 91 de ani. Acesta i-a spus ca este un scriitor si un speaker bun, in ciuda faptului ca Jim era, la vremea respectiva, cel mai tanar membru al staff-ului din care facea parte.

"Asta se intampla prin anul 1971. Mi-a spus ca eu sunt cel mai potrivit pentru a ma duce sa vorbesc cu studentii si cu parintii acestora pentru a le povesti despre programele facultatii noastre", a declarat Jim Bagnola (foto), intr-un interviu acordat Wall-Street.

Leadership Guru, Bagnola a studiat Stiintele Politice si ale Comunicarii la Universitatea Akron, precum si Dezvoltare umana la Universitatea MERU Research din Elvetia.

Dupa primul sau job si intaia experienta pe care a avut-o in calitate de orator, s-a specializat in Managementul Stresului (1975) si a inceput sa participe la conferinte si sa sustina training-uri si workshop-uri in acest domeniu.

"Singurul lucru pe care il stiam la inceput despre stress management era acela ca daca nu ai grija de tine, nu poti avea grija de altii; iar daca nu poti avea grija de altii, acestia nu te vor urma, iar tu nu vei fi, astfel, un lider", spune Bagnola.

El descrie inceputul carierei sale ca fiind acel moment in care "iti dai seama ca faci ceva ce iti place si, pe deasupra, esti si platit pentru asta".

De atunci, Bagnola a inceput sa-si dezvolte constant cunostintele si abilitatile in domeniul sau de expertiza, citind si invatand din carti (majoritatea audiobook-uri) sau din discursurile altora, anual, lunar, si, uneori, chiar saptamanal.

"Imi rezerv dreptul de a invata in permanenta, desi se spune ca, de ce inveti mai multe despre un anumit lucru, cu atat realizezi ca stii, de fapt, nimic. Pentru mine, totusi, invatatul este un drum fara destinatie, pe care l-am ales sa ma ghideze in cariera mea", spune Jim Bagnola.

Timp de peste 25 de ani, Bagnola a calatorit in mai mult de 70 de tari, formand profesionisti pe tot globul. Desi se declara un tip care invata in permanenta, acesta este si un bun profesor. De fapt, succesul pe care l-a reportat de-a lungul timpului, adunand lauri de pe sase continente, se datoreaza felului sau de a fi, deopotriva invatacel si profesor, acestea fiind doua calitati care l-au propulsat si l-au transformat in lider.

O persoana se poate considera lider in momentul in care oamenii care o asculta ii urmeaza ideile, in momentul in care clientii pe care ii are devin puterea de vanzare a propriului eu, crede acesta.

"Multi clienti de-ai mei m-au recomandat mai departe altor oameni si, astfel, au devenit forta mea de vanzare. Ceea ce ma face sa fiu un lider este faptul ca pest 80% din oamenii cu care intru in contact si care participa la training-urile si la conferintele mele ma urmeaza in continuare si imi accepta sfaturile, ideile pe care le am", adauga Bagnola.

Foto: Silviu Voicila

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri