1 / 3

BuyBack pentru online: 50 de euro pe vechiul site

“Prin acest program, platim 50 de euro pe vechiul website, aceasta suma fiind considerata de fapt o reducere din pretul de lista a unui pachet Magellan 2.0”, a declarat Adrian Stan (foto), pentru Wall-Street.

Ideea unui astfel de program i-a venit acestuia anul trecut, in iarna, iar decizia de a o pune in practica a sosit odata cu aparitia crizei economice si introducerea "Programului Rabla" pentru autoturisme in Germania si de curand in Spania.

Prima experienta legata de tranformarea unui calculator intr-un server de Internet a avut-o la Electrica, putin dupa 1998, cand a inceput crearea paginii web a institutiei (in Netscape Composer).

Apoi, a creat pentru o societate din Pitesti un website cu sute de produse, facand in continuare programare in HTML. Astfel, a inceput studiul limbajului PHP si a bazelor de date MySQL, iar de aici si pana la deschiderea unei afaceri in acest domeniu a mai fost un singur pas, ce l-a realizat la indemnul si cu ajutorul unui fost coleg de liceu, Claudiu Gamulescu, care este, in prezent, partenerul sau de afaceri si online business developer la Boom Advertising.

“Am avut de-a lungul timpului clienti ce nu doreau refacerea website-ului, desi erau constienti ca acesta, in forma respectiva, nu le indeplineste necesitatile de promovare online datorita faptului ca undeva, in trecut, au platit o suma pe acel site si nu doresc "sa piarda" acei bani; unii dintre clienti au inteles ca pierderea pentru compania lor este mai mare daca vor continua sa aiba o prezenta online invechita, si au decis refacerea site-ului folosind solutia web Magellan 2.0”, explica Stan.

Investitia iniatiala in acest program a fost in mobilier si tehnica de calcul pentru patru programatori, la marirea echipei fiind necesare alte achizitii; in afara de statiile de lucru, Stan a investit mult si in propriul Data Center, care are, in prezent, 9 servere, impreuna cu echipamentele auxiliare; toate investitiile s-au derulat pe parcursul mai multor ani. Totusi, suma investita cu aproximatie este undeva in jurul a 30-35.000 euro.

Dupa ce anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 75.000 euro, la un profit de 1.500, in primele luni ale anului, business-ul lui Stan a realizat afaceri de aproximativ 25.000 euro, iar pentru sfarsitul lui 2009 estimeaza, pesimist, castigarea a inca 20.000 euro in contul de afaceri, daca si cursul leu/euro s-ar mentine la nivelul primului trimestru din an.

Intr-o varianta optimista, Stan prognozeaza o cifra de afaceri aproximativ egala cu cea de anul trecut, pe fondul unei reduceri de personal fata de 2008, contrabalansata insa de o productivitate crescuta (datorita investiilor mari in solutiile software proprii.

In ultimele trei luni, acesta spune ca se simte o imbunatatire la nivelul afacerilor, cel putin fata de lunile ianuarie-februarie, care au fost “in deriva”, comparandu-le cu anii anteriori; perceptia sa este ca mediul online si-a aratat eficienta in aceasta perioada de criza financiara si economica, ceea ce a facut ca tot mai multe firme sa creasca procentele bugetelelor pentru online, iar o matematica simpla, de genul “mai putin (bugetul) inmultit cu mai mult (procentul) duce la un total mai mare, ma face sa estimez ca una din ramurile ce va simti mai putin efectele crizei va fi industria online.”

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri