Om de succes poti sa fii atunci cand in jurul tau altii invata ceva

Om de succes poti sa fii atunci cand in jurul tau altii invata ceva“Cred ca cel mai mult admir oamenii care lasa ceva in urma lor, oricare ar fi locul lor in societate. Imi place sa urmaresc oameni din diferite paturi sociale si sa constat ca nu trebuie sa ai bani multi ca sa te numesti om de succes. Om de succes poti sa fii atunci cand in jurul tau oamenii invata ceva, cand oamenii sunt mai bogati sufleteste atunci cand iti stau prin preajma. Iar din acest punct de vedere il admir si il consider un model pentru mine pe Ion Tiriac”, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, Ion Turcu (foto).

Absolvent al Universitatii Gheorghe Baritiu, Facultatea de Turism-Servicii, el s-a ocupat, in ultimii ani, de supravegherea lucrarilor si finantarea ansamblului rezidential Stupinii Noi din Brasov.

Realizarea unui ansamblu rezidential nu este o munca simpla, considera Turcu, mai ales daca tii cont de faptul ca rezidentii care vor locui acolo emit pretentii asupra materialelor alese, facilitatilor oferite, ambientului, linistii si sigurantei etc.

“Tot ceea ce am desfasurat pana in prezent mi-a fost de un real folos. Pregatirea mea cu activitatea de pana acum au fost intr-o stransa legatura, usurandu-mi mult munca si ajutandu-ma sa iau decizii in cunostinta de cauza. Cursurile de management m-au ajutat sa fiu mai atent, mai calculat, sa fac strategii si sa am viziuni care sa poata fi transpuse in realitate”, afirma acesta.

Sfaturi pentru un start-up cat mai putin expus riscurilor

Sfaturi pentru un start-up cat mai putin expus riscurilorDaca o persoana are o idee buna de afacere, care se muleaza pe necesitatile actuale, cel mai important lucru pe care aceasta trebuie sa il faca, in opinia lui Turcu, este sa evalueze riscul potential pe care il poate avea.

Riscul este necesar aproape in orice imprejurare. Este adevarat ca marimea riscului este direct proportionala cu dimensiunea profitului, dar nu as recomanda sa gandeasca astfel celor care sunt la inceput de drum. In momentul cand ai ceva si risti totul, la fel de bine poti pierde totul; in schimb, cand risti o parte din ce ai, ramai totusi cu ceva in cazul esecului”, spune antreprenorul.

In plus, el ofera cateva sfaturi tinerilor care vor sa inceapa o afacere, sfaturi pe care le considera simple, dar elementare. Astfel, el este de parere ca:

1. Activitatea pe care ti-o alegi trebuie sa corespunda cu pregatirea profesionala.

2. Pe cat posibil, daca nu esti posesorul unei idei geniale, trebuie sa fii atent sa nu existe o concurenta foarte mare in domeniul pe care ti l-ai ales.

3. Trebuie sa selectezi cu mare grija potentialii tai clienti.

4. Sa nu subevaluezi importanta muncii prestate de angajati.

Mai mult decat atat, Turcu crede ca tinerii care au aptitudini si vointa nu au nevoie de sfatul nimanui pentru a incepe un business in aceasta perioada nefasta. “Ei isi vor urma vocatia, eventual sustinuti financiar, la inceput, de catre parinti, prieteni sau rude.”

Ceea ce trebuie sa faca acestia este sa calculeze foarte bine investitia si profitabilitatea ei in timp, sa faca un buget bine argumentat, pe care sa-l urmeze cu strictete.

Exigenta, seriozitatea, comunicarea, atitudinea sunt caracteristici care nu trebuie sa lipseasca nici unui antreprenor. Prezenta tinerilor “in prima linie” este o componenta necesara oricarei natiuni, mai ales uneia in crestere, cum este a noastra. Sa nu uitam ca o perioada grea, cum este cea actuala, genereaza si oportunitati specifice ei”, sustine dezvoltatorul ansamblului rezidential Stupinii Noi.

De asemenea, dezvoltatorul afirma ca aptitudinea unui antreprenor invinge, de cele mai multe ori, atitudinea.

Iar daca pana acum eram obisnuiti cu afaceristi care stiau sa faca “de toate”, in prezent trebuie sa eliminam aceasta sintagma din vocabularul nostru si sa devenim specialisti intr-un domeniu, oricare ar fi acela.

“Sfera serviciilor este un sector inca deficitar la noi. La fel si agricultura, turismul, etc. Avem nevoie de specializarea unor societati sau persoane care sa nu se mai prezinte “eu stiu sa fac de toate”. Nu mai este momentul sa ne uitam in gradina celuilalt si sa facem si noi ce face el daca constatam ca lui ii merge bine”, afirma Ion Turcu.

Stupinii Noi, un proiect de 12,5 mil. euro

Stupinii Noi, un proiect de 12,5 mil. euroTurcu este actionar la o companie specializata in distributia si comercializarea echipamentelor destinate industriei alimentare din Brasov. De asemenea, el are participatii si la o firma care are ca obiect de lucru turismul si inchirierea de spatii proprii, precum si la o companie specializata in turnarea de piese de dimensiuni mici din plastic, pentru export.

Ideea de a dezvolta ansamblul rezidential Stupinii Noi a venit in urma colaborarii lui Turcu cu unul din asociatii sai italieni. “Acesta are o vasta experienta in domeniul imobiliar pe piata italiana. Decizia de a incepe acest proiect nu a fost grea, tinand cont de prezenta mea continua, intr-un fel sau altul, in acest domeniu, dar si de sprijinul financiar, de experienta si suportul partenerului meu italian”, declara antreprenorul.

Investitia totala realizata in ansamblul rezidential Stupinii Noi, proiect ce are ca target persoane cu venituri medii spre mari, a ajuns la suma de aproximativ 9,64 milioane euro.

Cifra totala de afaceri va fi in jur de 12,5 milioane euro, la un profit estimat la 1,5 – 1,8 milioane euro, in contextul in care criza economica a blocat piata pe mai multe segmente, in primul rand psihologic, diminuand cererea de imobile, dar si din perspectiva finantarii - bancile au inghetat acordarea de credite ipotecare si, implicit, a oprit dezvoltatorii.

In situatii critice sunt aplicate masurile manageriale specifice sau, mai bine zis, identificarea si aplicarea actiunilor care ar putea imbunatati activitatea firmei”, explica dezvoltatorul imobiliar.

Ca solutii la aceste probleme specifice, Stupinii Noi a scos din pretul total al locuintelor pretul terenului aferent, oferind clientilor posibilitatea sa il achizitioneze intr-o etapa ulterioara. Totodata, un alt beneficiu oferit de dezvoltatorul ansamblului rezidential se refera la vanzarea in rate printr-o finantare proprie, cu un avans de 49.900 euro.

In ultimele trei luni, piata imobiliara a continuat sa stagneze, in schimb a crescut numarul vizitatorilor realmente interesati, care adreseaza intrebari specifice. “Insa, in urmatorul an, mizez pe o redresare economica generala care poate atrage dupa sine si reechilibrarea bugetului national si individual, cel putin la nivelul anilor trecuti”, conchide Turcu.

La companiile la care este actionar lucreaza aproximativ 100 de persoane. Din totalul de 51 de vile din ansamblul rezidential Stupinii Noi, pana in prezent au fost contractate 16.

Citeste si Ce solutii mai gasesc dezvoltatorii pentru a-si vinde locuintele