1 / 3

Un business de familie

Ideea de a deschide o firma specializata in domeniul topografiei i-a venit lui Marian Radoi in anul 2000, dupa primul an ca student la Facultatea de Geodezie din cadrul Universitatii din Bucuresti. La acel moment, el incepuse sa lucreze pentru o firma cu care colaboreaza si in prezent.

“Am vrut sa fiu un student cu bani. In vacanta am lucrat pentru acea firma, iar in timpul scolii, lucram cu tata, care este tot topograf. Eu faceam lucrarile si el le stampila. E un domeniu inchis si au succes cei care au experienta in familie sau care incep sa practice aceasta meserie de tineri”, explica managerul International Partner Buro, care adauga ca lucrul in natura l-a atras catre topografie.

In acel moment, tatal sau lucra pentru Prospectiuni Geologice si Geofizice, o firma importanta in anii comunismului (n.red. cumparata in 2000 de omul de afaceri Ovidiu Tender si care in prezent are o capitalizare bursiera de 37,6 milioane euro) si cea mai mare parte a timpului si-l petrecea in padure.

"Mi s-a parut excelent sa ai un job in natura, sa nu stai la birou, in oras”, povesteste Radoi.

Chiar daca isi dorea inca din 2000 sa aiba propria afacere, acest lucru s-a intamplat abia in urma cu doi ani, pentru ca din septembrie 2002 si pana in 2006 a studiat in Germania, la Universitatea din Stuttgart - una dintre cele mai bune scoli germane in inginerie civila, mecanica si electrica. El a fost ales alaturi de alti 29 de colegi sa studieze la Stuttgart, de catre un profesor consultant la NASA, anul trei.

“In Germania, am facut cursuri care nu se predau in Romania. De exemplu, aici, se face doar un semestru de masuratori GPS, iar acolo se fac cinci. Acum este foarte usor sa folosesc aceasta tehnologie, pentru ca nu mai investesc multi bani in specializare. Iar ca sa fii bun pe o piata deja formata, cum era cea din Romania, trebuia sa vii cu un surplus”, explica managerul International Partner Buro.

De cand a deschis afacerea, in martie 2007, tatal lui, un specialist cu o experienta de peste 30 de ani in domeniu, a devenit si consultantul sau.

In momentul in care s-a lansat pe piata, competitia era formata din 300 - 400 firme, unele dintre acestea existente de cel putin 10 ani pe piata, si aproximativ 2.000 de ingineri autorizati.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri