Firme inchise vs start-up-uri noi

Firme inchise vs start-up-uri noiNumarul firmelor inchise a crescut in primul trimestru din 2010 cu 356,32%, pana la 19.868, la nivelul intregii tari.

Judetele cel mai afectate in acest sens au fost Arges, unde dinamica suspendarilor a crescut in T1 din 2010 cu 986,27% fata de aceeasi perioada a anului trecut, Bacau (+995,45%), Dolj (1181,82%), Gorj (1227,78%), Iasi (1518,75%), Vaslui (1790%).

Din punct de vedere al judetelor cu cele mai multe inregistrari de firme inchise, pe primul loc s-a situat municipiul Bucuresti, cu 3.076 firme inchise in perioada mentionata anterior, Cluj (952 firme inchise), Bihor (884), Brasov (866) si Constanta (836).

De cealalta parte, situatia statistica privind numarul total de comercianti activi din punct de vedere juridic la 31 martie 2010 indica faptul ca, la nivelul intregului teritoriu romanesc, isi desfasurau activitatea 352.454 persoane fizice autorizate si 675.020 persoane juridice (ceea ce inseamna un total de 1.027.474 comercianti).

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in lunile ianuarie si februarie 2010, au fost inregistrate 17.362 de inmatriculari. Domeniul de activitate care a strans cele mai multe inmatriculari a fost cel al comertului cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor.

Conform datelor oficiale ale ONRC, sunt considerate active, din punct de vedere juridic, firmele inregistrate care nu si-au declarat suspendarea activitatii si nu se afla in nici una din starile ce pot duce la pierderea personalitatii juridice. Din numarul total de firme inregistrate in Registrul Comertului in perioada 1990 – 31 martie 2010, au fost excluse firmele aflate in dizolvare, lichidare, reorganizare judiciara, faliment, insolventa etc.

Avocat Biris Goran: Investitiile se indreapta catre sectorul IT si online

Avocat Biris Goran: Investitiile se indreapta catre sectorul IT si onlineIn ciuda rezultatelor negative inregistrate in primele trei luni din 2010, afacerile noi continua sa apara, este de parere Ana Maria Andronic, senior associate in cadrul firmei de avocatura Biris Goran. Domeniile in care se investeste cu precadere in aceasta perioada sunt IT-ul si mediul online.

Dupa cum se poate observa din tabelul prezentat anterior, in domeniul tehnologiei informatiei s-au inregistrat 679 de inmatriculari in ianuarie – februarie 2010.

"In Romania, rata de utilizare a Internetului continua sa creasca, la fel ca si cea de aparitie a afacerilor online. Antreprenorii din acest sector sau din IT se concentreaza din ce in ce mai mult pe business-uri care au potential de crestere international, astfel ca acest segment de piata continua sa avanseze", a spus pentru Wall-Street reprezentanta Biris Goran.

Totodata, potrivit lui Andronic, zona in care s-au dezvoltat cele mai putine business-uri de la inceputul lui 2010 a fost, cu siguranta, cea imobiliara.

"Acest domeniu a fost cel mai afectat de criza, in consecinta, din ce in ce mai putine afaceri s-au dezvoltat in domeniul imobiliar si in constructii in 2009 si 2010." Totusi, conform informatiilor ONRC, in primele doua luni ale acestui an, au fost inregistrate peste 1.300 de inmatriculari de firme in domeniul constructiilor.

In ceea ce priveste segmentul IT/online, investitorii sunt dispusi sa aloce intre 10.000 si 50.000 euro pentru start-up-uri sau intre 100.000 si 500.000 pentru afaceri care sunt deja in faza de dezvoltare si expansiune, a adaugat Andronic.

Modele de business-uri nou lansate pe piata

Modele de business-uri nou lansate pe piataNu doar in domeniul IT sau in cel online se lanseaza business-uri in aceasta perioada, ci si in alte sectoare unde, ce-i drept, investitiile pot ajunge pana la cateva mii de euro, astfel incat antreprenorii sa nu fie nevoiti sa apeleze la banci.

Un exemplu este Cristian Haldan, un tanar de 23 de ani din Iasi, care vrea sa deschida in orasul natal o sala de jocuri cu console Wii pentru liceeni si studenti.

Investitia initiala nu este mai mare de 15.000 euro, insa din toamna acestui an, cand se va deschide sala de jocuri si pana in toamna lui 2011, va mai fi nevoie de inca pe atat.

"Pentru ca nu vreau sa apelez la banci, am aplicat pentru o finantare de 10.000 lei (2.400 euro), pe care o pot primi prin programele Centrului regional pentru dezvoltarea antreprenoriatului. Restul de bani vor proveni de la sora mea, care lucreaza in Statele Unite", a spus el.

Potrivit calculelor lui Haldan, o taxa de 10 lei pe ora pentru o consola (sala va avea cinci console) si mentinerea timp de 200 de zile pe an a unui program non-stop ar trebui sa aduca amortizarea celor 30.000 euro, dar si profit pana in toamna lui 2011.

Un alt tip de afacere este importul de textile din bambus de pe piata chineza, un business deschis de Adrian Netea (22 de ani), Alin Popescu (21 de ani) si Florin Otto (20 de ani).

"Ideea afacerii a aparut cand citeam un articol dintr-o publicatie straina pentru antreprenori. Investitia nu este mai mare de cateva mii de euro", explica Adrian Netea.

Deocamdata nu au aparut comenzi, dar tanarul estimeaza ca in aproximativ un an business-ul ar trebui sa se situeze in jurul valorii de 50.000 euro, iar profitul sa atinga circa 10.000 euro.

Prosoapele din bambus vor fi importate doar daca exista comenzi si vor fi vandute hotelurilor, restaurantelor, cafenelelor si retailerilor, inclusiv celor prezenti doar online. Un prosop de dimensiuni 70x140 cm va fi comercializat pentru 35 de lei, pretul incluzand TVA.

Opinii de antreprenori cu experienta

Opinii de antreprenori cu experientaSorin Stoica (foto) a deschis Eturia, o agentie de turism tailor made (care ofera calatorii personalizate) la sfarsitul lui 2007, la un an dupa ce a vandut business-ul in retail-ul cu telefoane mobile, Dasimpex.

Potrivit acestuia, antreprenorii inca mai investesc in afaceri, in conditiile actuale de piata, mai ales daca este vorba de un business care merge. "Nu se poate pune o eticheta generala si nu se poate sa incetezi sa investesti fiindca, pana la urma, asa se fac afacerile. Daca businessul merge, investesti. Daca nu merge, nu investesti", a spus Stoica.

De aceeasi parere este si Dan Boabes, CEO SimPlus, furnizorul de solutii SMS care a avut afaceri de 5 milioane euro in 2009. "Avem o noutate in piata - perspectiva disponibilizarilor in zona "gulerelor albe" (sau uneori lipsa unei perspective profesionale) face ca tot mai multe persoane cu educatie si experienta sa inceapa afaceri pe cont propriu. Insa lipsa unui capital semnificativ si conditiile incerte de piata determina aparitia unor start-up-uri care necesita capital redus si exploateaza experienta sau pasiunile investitorului. Profilul cel mai des intalnit - serviciile si consultanta", a declarat Boabes pentru Wall-Street.

Din punctul de vedere al managerului Eturia, domeniile in care se aloca bani sunt variate, deoarece in orice sector exista oportunitati de business.

"Daca o piata a scazut, nu inseamna ca ea a disparut. Totdeauna vor fi afaceri care merg in orice domeniu, mai ales daca sunt bine construite si manageriate."

Insa este evident, continua antreprenorul, ca sunt domenii care merg mai bine decat altele, iar acestea se regasesc in primul rand in zona serviciilor, unde Romania se situeaza mult sub nivelul european. "Asa ca aici este loc de crestere dupa parerea mea."

Ca antreprenorii mai sunt dispusi sa investeasca in propriile business-uri e un lucru cert, insa cat aloca afacerii este o alta discutie. Seful agentiei de turism Eturia, cu afaceri de 3 milioane euro anul trecut, sustine ca e greu sa dai o valoare exacta investitiei intr-un business sau altul, deoarece aceasta difera in functie de afacere, de punctul de dezvoltare in care se afla, de numarul de angajati, de cerere.

In timp ce anumite firme isi suspenda activitatea, Stoica nu ar ezita sa inceapa un business nou, mai ales daca este sigur si profitabil. In plus, el considera ca numarul firmelor inchise de la inceputul anului va mai creste pana la finalul lui 2010, insa nu cu un procent dramatic.

"Cu siguranta ca daca am invatat ceva in aceasta perioada de criza este sa verific de mult mai multe ori atunci cand ma intereseaza sa investesc in ceva decat o faceam acum doi ani. Totodata, cred ca toti antreprenorii au fost putin speculativi in perioada noastra de boom si acest lucru pe unii ne-a costat mai mult sau mai putin."

Totusi, de cealalta parte, Boabes considera ca numarul firmelor care isi vor incheia activitatea pana la sfarsitul anului va creste, intucat sunt multe firme in plin proces de dizolvare la ora actuala.

"Cunosc situatii in care o astfel de actiune a durat si un de zile. Eficienta metodelor de taxare anterioare a dus la deschiderea unor firme avand drept scop o exploatare a unui regim de taxare mai favorabil; in acest moment, mentinerea lor nu se mai justifica. E greu de cuantificat dimensiunea, insa este foarte posibil ca numarul firmelor inchise sa il depaseasca semnificativ pe cel al firmelor nou infiintate", explica el.

Dupa o analiza atenta a afacerii si a pietei in care actioneaza, nici CEO-ul SimPlus nu s-ar da in laturi de la a accepta o noua oportunitate de business.