1 / 4

Antreprenorii sunt la fel oriunde in lume

Americanul Doug Richard traieste in prezent in Marea Britanie, iar jobul sau este acela de a ajuta antreprenorii, despre care crede ca sunt, in general, “oameni cool, cu personalitate".

Unul dintre primii invitati ai show-ului Dragon’s Den de la BBC, emisiune similara "Arenei Leilor" din Romania, la care participa Marius Ghenea, fondatorul Fit Distribution, Richard a creat sapte companii: cinci in Statele Unite si doua in Marea Britanie. In opinia sa, un antreprenor este asemenea unui inginer, care in loc sa construiasca echipamente, creeaza prin inovatie si perspicacitate produse sau servicii pe care oamenii le pot cumpara si utiliza.

Dupa ce a cunoscut mai multi antreprenori romani, ii caracterizeaza ca fiind persoane intuitive, vizionare, pragmatice, dispuse sa isi asume riscul de a face ceva nou. "Antreprenorii sunt la fel oriunde in lume. Nu doar ca nu ii intereseaza prea mult de riscul pe care si-l asuma, dar incep businessuri fara sa aiba experienta, tocmai pentru ca au incredere in ideea lor, mai ales daca este una buna, si sunt siguri pe ei", explica Richard.

Pe de alta parte, Marius Ghenea vede antreprenorul roman mai degraba ca unul de optiune decat de necesitate, asa cum se intampla, in opinia sa, in alte tari ale lumii, adica un antreprenor de viziune. "Majoritatea romanilor au viziuni remarcabile, doar ca o mare parte nu reusesc sa le transpuna si in planuri de actiune realizabile sau nu le executa suficient de bine pe parcurs."

Nu in ultimul rand, spre deosebire de Marea Britanie, Statele Unite sau alte tari cu traditie antreprenoriala, oamenii de afaceri romani sunt, in cvasitotalitatea lor, prima generatie de antreprenori – parintii lor nu au fost antreprenori, din cauza perioadei comuniste, in care antreprenoriatul a fost reprimat atat in activitatea propriu-zisa, dar mai ales in spirit. Iar aceasta lipsa de continuitate si de «mostenire» culturala antreprenoriala face cu atat mai necesare programele de educatie in acest sector. Astfel s-a nascut si programul School for Startups, lansat de Doug Richard si Marius Ghenea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri