Un concurent pentru Poiana Brasov?

Un concurent pentru Poiana Brasov?Primaria Brasov nu exclude scenariul ca viitoarea statiune Paltinu sa depaseasca Poiana Brasov in ceea ce priveste interesul turistilor pasionati de munte. Cu toate acestea, agentiile de turism sunt inca precaute in estimari.

"Nu va fi usor pentru noua statiune sa se pozitioneze in topul statiunilor montane, pentru ca Poiana Brasov este un brand care nu se va lasa surclasat fara «sa lupte». Statiunile montane au avantajul ca nu intra niciodata in extrasezon. Au potential balneoclimateric si sunt foarte solicitate de organizatorii de evenimente. Sporturile extreme sunt si ele parte a ofertei de turism montan si este recomandat sa le practicam vara", a explicat Mioara Gheorghe (foto), director operational al Happy Tour, cel mai mare tur operator de pe piata locala.

Oficialul Happy Tour a aflat despre proiectul statiunii Paltinu din presa si crede ca este o initiativa laudabila, care ar putea creste atractivitatea Romaniei ca destinatie turistica montana.

"Daca proiectul va fi realizat, atunci cred ca atat Paltinu, cat si Poiana Brasov vor prospera ca urmare a concurentei, dar si datorita diversificarii ofertei domeniului schiabil. Speram ca soarta acestui proiect sa fie diferita de a mult laudatului Dracula Park", adauga Mioara Gheorghe.

Esecurile proiectelor turistice din ultimii ani sunt aduse in discutie si de Traian Badulescu, general manager al agentiei de turism Tourist Media. El isi aminteste ca, de-a lungul ultimilor 10 ani, au fost anuntate multe proiecte in turismul local, precum statiunile Europa si Dracula Park, care nu au fost puse in practica. Insa daca proiectul statiunii Paltinu va fi implementat asa cum este el prezentat, atunci va deveni cea mai mare statiune montana din Romania si una dintre statiunile mari din Europa, crede Badulescu.

"Poiana Brasov este cunoscuta ca fiind «statiunea snobilor». Iar pentru ca Paltinu sa fie o statiune mai atractiva decat Poiana, ar trebui sa se promoveze agresiv, sa ofere nu doar servicii mai bune, ci si preturi mai mici. Cei care vor investi in statiunea din Muntele Cailor vor trebui sa se gandeasca ca o vor face pe termen lung", este de parere Petre Carst, administratorul hotelului Piatra Mare de 4* din Poiana Brasov.

Carst da 70% sanse de reusita proiectului de la Sacele. Lucrurile nu au de ce sa nu evolueze pozitiv in noua statiune, chiar daca Paltinu va avea “handicapul” ca nu se afla atat de aproape de un oras cum este Brasovul, spune el, adaugand ca avantajul din acest punct de vedere il are Poiana Brasov.

Conditii de succes

Conditii de succesDaca in privinta turismului de litoral nu suntem competitivi, continua Traian Badulescu, in ceea ce priveste turismul montan si balnear putem fi, cu conditia sa fie realizate investitii majore in infrastructura.

"In construirea noii statiuni ar trebui sa se puna accent pe infrastructura de schi si de sporturi de iarna, capitol la care suntem inca deficitari, precum si la calitatea serviciilor. Nu ar fi rau daca o parte dintre hotelurile statiunii Paltinu ar putea functiona in regim «all inclusive»", afirma Traian Badulescu (foto).

De asemenea, o telegondola care sa lege Brasovul de noua statiune, hoteluri pentru toate bugetele, locuri de parcare, partii de schi dotate cu instalatii moderne si zone de agrement care sa raspunda cerintelor turistilor mileniului trei nu ar trebui sa lipseasca din noua statiune, sustine si Mioara Gheorghe, de la Happy Tour.

"Cele trei drumuri de acces catre statiune sunt si ele de o importanta cruciala, iar in lipsa lor proiectul va fi compromis", subliniaza oficialul Happy Tour.

Si reprezentantii Infoturism considera ca potentialul turistic romanesc este deficitar la capitolele infrastructura, servicii adiacente celor de cazare si masa, promovare si pregatirea personalului din domeniu. La construirea noii statiunii, accentul ar trebui pus pe ceea ce constituie o problema actuala, traficul, aspect la care autoritatile ar trebui sa se gandeasca serios, mentioneaza cei de la Infoturism.

"Deloc de ignorat este zona de la iesire din Sacele, unde ar urma sa fie construita statiunea. Este un teritoriu virgin din punct de vedere turistic, cu peisaje minunate. Marii hotelieri ar trebui sa investeasca in aceasta regiune, mai ales daca statiunea va beneficia de toate facilitatile promise", a adaugat Carst, administratorul hotelului Piatra Mare.

Totodata, faptul ca Romania va gazdui, in 2013, Olimpiada de iarna pentru tineret in zona Valea Prahovei - Poiana Brasov - Predeal va constitui un impuls in promovarea turismului montan romanesc, de care trebuie sa se profite, spune Badulescu, de la Tourist Media.

Capacitatea de cazare a Vaii Prahovei, plus Predeal si Poiana Brasov, este destul de mica - sub 30.000 de locuri. Plus inca 5 - 6.000 de locuri in zona Bran-Moeciu. Deci, orice plus este binevenit, afirma el.

Strict in Poiana Brasov, exista doar 3.500 – 4.000 locuri de cazare, completeaza administratorul hotelului Piatra Mare.

Exemplul lui Copos. Un investitor in turismul montan este opmul de afaceri George Copos, care a deschis la finalul anului trecut hotelul Sport din Poiana Brasov, clasificat la patru stele si renovat in urma unor investitii de 11 milioane euro. Copos isi aminteste cum in 2000, la patru ani de la achizitia hotelurilor Sport, Poiana si Bradul din Poiana Brasov, era convins ca va fi construita o autostrada cu sase benzi intre Bucuresti si Brasov si ca muntii din jurul hotelurilor vor fi acoperiti cu zapada artificiala.

Zece ani mai tarziu, el isi retragea declaratia, afirmand ca a facut o greseala atunci cand a investit la munte. Decizia de a fi investit cele 11 milioane euro in renovarea hotelului Sport constituie, de asemenea, o greseala, in opinia sa.

Cum va arata noua statiune Paltinu

Cum va arata noua statiune PaltinuParteneriatul intre municipiile Brasov si Sacele presupune crearea a 120 km de partii, 21 de instalatii prin cablu si aproximativ 30.000 mp construiti, statiunea fiind insa dedicata si non-schiorilor.

"Aceasta statiune este dedicata, in aceeasi masura si non-schiorilor, asociind sporturile de iarna cu activitati de vara si iarna accesibile tuturor", se arata in documentul de prezentare a conceptului statiunii, obtinut de Wall-Street.ro de la Primaria Brasov.

Statiunea Paltinu ar trebui sa aiba un domeniu schiabil care sa se poata dezvolta pe 420 de hectare: cea mai lunga partie va avea 7.200 m, iar cea pentru incepatori va masura 700 m. In total, statiunea ar putea avea 22 de partii, dintre care 12 de dimensiuni medii, opt – dificile si doua – foarte dificile, dupa cum se indica in documentul de prezentare al Paltinu.

Domeniul schiabil poate fi dezoltat si pe teritoriul orasului Azuga. Statiunea va dispune de 21 de instalatii prin cablu, teleschi si telescaun, cu o capacitate de 16.000 de schiori pe ora si de un lac de acumulare artificial pentru inzapezire de 2 hectare.

Zona de cazare si servicii se va dezvolta, in prima etapa, pe 60 de hectare; in etape succesive se poate ajunge pana la 100 de hectare. Statiunea ar trebui sa aiba o capacitate de cazare de 5.000 de locuri. Proiectul ia in considerare si realizarea de restaurante, magazine, precum si construirea a 1.000 de locuri de parcare.

Pe lista activitatilor de agrement de care va dispune Paltinu se afla un patinoar ecologic, artificial, functional atat iarna, cat si vara, o sanie coaster (n.r. sanie pe sine), functionala pe toata durata anului, un parc de aventuri, pisicina si terenuri de tenis.

Totusi, pentru ca Paltinu sa reprezinte o atractie mai mare pentru turisti decat Poiana Brasov, ar avea nevoie de o politica de promovare agresiva, opineaza Petre Carst.