Presedintele Forza Rossa, alaturi de prieteni in Franta

Presedintele Forza Rossa, alaturi de prieteni in FrantaPentru omul de afaceri Ion Bazac, presedintele Forza Rossa, importator al marcilor Ferrari si Lotus pe piata romaneasca, sarbatorile Pascale se petrec in familie. Anul acesta insa, Bazac va face o exceptie si va pleca in Franta.

"Am petrecut mereu sarbatorile Pascale in familie. Am simtit mereu asa… Sa fii cu cei mai dragi in noaptea Invierii. Anul acesta, Pastele Catolic si cel Ortodox cad in aceeasi zi. Vom fi impreuna cu prietenii nostri in Franta", spune el.

Presedintele Forza Rossa nu va rata mielul de Paste anul acesta, chiar daca nu se va afla in Romania. De asemenea, de pe masa nu va lipsi o pasca moldoveneasca, primita de la soacra sa. La masa de Inviere, mai mult decat partea materiala sau alimentara, nu trebuie sa lipseasca spiritul acestei cine, fericirea momentului si bucuria sufletului, considera el.

Pastele in limba ebraica inseamna "trecere". Trecerea de la moarte la viata, trecerea la un nou anotimp, noi sperante, noi vise, noi proiecte, afirma Ion Bazac. In aceasta perioada, el prefera sa se relaxeze alaturi de familia sa. De aceea, produsele specifice Pastelui vor fi cumparate, cel mai probabil, si nu pregatite acasa.

Bazac isi aminteste de un Paste petrecut acum multi ani, la inceputul anilor ’90, la Schitul Paltinis, alaturi de spiritul lui Noica.

Vezi in slide-ul urmator cum arata Pastele Cristinei Filip, partener al casei de avocatura PeliFilip.


Cristina Filip: De la masa de Inviere nu trebuie sa lipseasca familia

Cristina Filip: De la masa de Inviere nu trebuie sa lipseasca familiaCristina Filip, partener la casa de avocatura PeliFilip, petrece Pastele in tara, in mod traditional, deoarece, din punctul ei de vedere, atmosfera sarbatorii tine de familie, de casa, de locurile dragi si cunoscute, de obiceiuri. Toate acestea o invata sa uite de timp si o determina sa investeasca in emotii si ganduri care au legatura cu lucruri primordiale.

"Pentru mine, Pastele inseamna intoarcerea acasa, la ritualuri imbogatite de amintiri, la unele intelesuri vechi despre cultivarea sperantei in continuitatea, innoirea si transformarea vietii. Tocmai de aceea, de la masa de Inviere nu trebuie sa lipseasca familia", explica ea.

Cristina Filip are amintiri repetate si imbogatite cu unele semnificatii noi in fiecare an de Paste: primenirea casei si a curtii, aprinderea luminilor la morminte vineri dupa-amiaza, slujba de Prohod de vineri seara, inconjurarea bisericii cu lumini, pregatirile de sambata in casa, lumina din noaptea de Inviere, iesirea din post odata cu luarea anafurii duminica dimineata, asezarea mesei de Paste impreuna cu familia.

Bugetul dedicat acestei sarbatori este aproape constant anual si nu foarte mare. Aproximativ tot ce tine de pregatirile de Paste se face in casa, iar de baza sunt produsele de la tara sau din gradina parintilor.

"Cumparam foarte putine lucruri. Cam tot ce se poate, se prepara in casa. Inclusiv painea. Aceasta este traditia in familia noastra. Singurele cresteri de buget pe care le primim cu bucurie ar putea fi determinate de cadouri, in special cele pentru copii", mentioneaza ea.

Meniul de Paste este clasic si variat: oua rosii, colorate dupa secretul casei, preparate din miel - ciorba, friptura si drob, un alt fel de friptura (de curcan sau de vitel) pentru cazul in care sunt prezenti musafiri care nu prefera carnea de miel, salate si legume, verdeturi de sezon, multe provenind din gradina, stiuca umpluta cu legume sau un alt peste la cuptor si salata de icre, paine de casa, cozonac, pasca, o tarta, cel mai probabil cu fructe si o alta prajitura, bauturi facute in casa, de cele mai multe ori, si un vin bun rosu si alb.

"Surprizele culinare, daca apar, sunt limitate si punctuale si se dezvolta mai mult in timpul pregatirilor. Am agreat deja tacit in familie de mult timp ca sunt multe alte ocazii si feluri de a experimenta si a face descoperiri in tot timpul anului, asa incat Pastele ramane cat mai pur si traditional", conchide partenerul casei de avocatura PeliFilip.

Afla in slide-ul urmator cine petrece Pastele la Muntele Athos.



Radu Lucianu, la Muntele Athos

Radu Lucianu, la Muntele AthosRadu Lucianu, fostul director general al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Romania, este crestin ortodox, drept pentru care sarbatorile, in general, sunt petrecute in tara, laolalta cu familia sa. "Sarbatorile reprezinta totul, credinta, bucurie, sanatate, fericire si constituie un motiv in plus pentru a fi toata familia in acelasi loc. Mai tot timpul anului alergam cu business si uitam ce inseamna tihna, fericirea si caldura familiei", afirma el.

In mod deosebit si pentru a doua oara in viata, Radu Lucianu a ales insa ca anul acesta, cu ocazia sarbatorii Invierii Domnului, sa plece din tara, destinatia sa fiind Muntele Athos.

"Voi petrece Pastele in Grecia, cu cativa prieteni, dupa ce in prealabil voi sta cateva zile pe Muntele Athos. Vin momente in viata cand ai nevoie si de liniste sufleteasca pentru a putea continua in forfota cotidiana romaneasca. Consider ca este si o datorie ca barbat si roman ortodox, ca macar o data in viata sa faci acest lucru", explica el.

Meniul preferat de el pentru sarbatori este mixt, insa pe masa de Paste se gaseste, in mod obligatoriu, placinta cu branza si stafide. "Sunt jumatate brailean si orice contine branza imi face cu ochiul", spune Lucianu.

Pentru Radu Lucianu, toate amintirile de Paste sunt extraordinare; important este ca toata familia, parinti, copii, nepoti, sa fie reunita la masa din prima zi de Paste.

La acest articol a contribuit si Sorina Negrila.

Directorul Panasonic, adeptul produselor traditionale

Directorul Panasonic, adeptul produselor traditionaleSarbatorile Pascale reprezinta in primul rand un prilej de liniste sufleteasca si relaxare in sanul familiei pentru Stefan Ichim, directorul general al Panasonic Romania, subsidiara producatorului japonez de electronice si electrocasnice.

"Fiind o persoana activa si avand o solicitarea intensa datorita ocupatiei, pretuiesc foarte mult fiecare clipa petrecuta cu sotia si cei doi copii", sustine el.

Ichim obisnuieste sa isi petreaca Pastele in tara, impreuna cu parintii si familia. Anul acesta, insa, va fi o exceptie, urmand sa il petreaca in strainatate, la sora sa. "Planuim sa le facem o vizita impreuna cu familia, ocazie cu care o sa ma pot bucura si de nepotelul meu in varsta de doar 5 luni. Bugetul alocat pentru acest an este, evident, mai mare decat cel obisnuit, avand in vedere ca trebuie sa acoperim costurile de transport in strainatate", declara seful Panasonic.

Directorul general al subsidiarei producatorului japonez de electronice si electrocasnice este adeptul produselor traditionale de Paste si tine foarte mult ca acestea sa fie pregatite in casa. De pe masa familiei Ichim nu trebuie sa lipseasca ouale vopsite, cozonacul, drobul si, bineinteles, friptura de miel.

In fiecare an, sarbatorile Pascale aduc amintiri frumoase. In ultimii ani, aceste sarbatori i-au adus si mai multa bucurie in suflet lui Stefan Ichim, datorita celor doi copii care au aparut in viata sa.

Remus Visan isi rezerva vacanta de Paste in ultimul moment

Remus Visan isi rezerva vacanta de Paste in ultimul momentSarbatoarea Invierii este un prilej de bucurie pentru Remus Visan, director adjunct Paravion Tour, agentia de turism online a Happy Tour. In plan profesional, aceasta perioada a anului este una dintre cele mai aglomerate pentru el si colegii de la Happy Tour Group.

Fiind o experienta spirituala, Pastele este sarbatorit in destinatii potrivite pentru a trai Invierea Domnului asa cum se cuvine, spune Visan. Uneori, directorul adjunct al agentiei de turism ramane in tara, iar alteori calatoreste in strainatate.

"Nu avem o regula. Foarte mult ne place sa mergem in Grecia, pentru ca acolo ne simtim acasa. Le recomand tuturor turistilor sa petreaca vacanta de Paste in Grecia, Spania sau la Roma (la Vatican), cel putin o data in viata", spune el.

Desi lucreaza pentru cel mai mare tur operator de pe plan local, Remus Visan isi rezerva vacanta de Paste in ultimul moment. "Atat eu, cat si colegii mei, facem acest lucru nu pentru ca asteptam ofertele last minute, ci pentru ca vacantele turistilor sunt prioritare. Daca anul acesta vom petrece Pastele acasa, atunci vom vopsi oua, activitate la care va participa si fetita mea, Ariana Theodora, care are 4 ani. Calin Andrei, mezinul familiei, va debuta in activitatea de ucenic si o va asista pe sotia mea la framantatul cozonacilor", explica directorul adjunct al Paravion Tour.

De pe masa de Paste a familiei Visan nu lipseste niciodata lumina sfanta, ouale rosii, pasca si vinul, precum si frigaruile de berbecut. "Pregatim in casa aproape totul. De cumparat, cumparam vinul, bauturile racoritoare, mielul si tot ceea ce trebuie pentru salate. La noi, de Paste, exista pe masa o adevarata «colectie de salate», intrucat dupa fiecare calatorie venim acasa cu o noua reteta", arata Remus Visan.

Cea mai frumoasa amintire a acestuia legata de sarbatoarea Invierii este primul Paste petrecut impreuna cu sotia sa, la Viena. De Paste, Visan face cadouri celor dragi si, ca urmare, el recunoaste ca bugetul pentru aceasta sarbatoare nu este foarte mic.

Proprietarul Final Distribution prefera produsele pregatite in casa

Proprietarul Final Distribution prefera produsele pregatite in casaLa fel ca si sarbatoarea de Craciun, Pastele trebuie petrecut in familie, in acceptiunea lui Dan Mircescu, director general si proprietar Final Distribution, importator de materiale de constructii.

Seful Final Distribution isi aduce aminte in fiecare an in aceasta perioada, de Pastele din 2006, cand sotia sa i-a spus chiar cu o zi inainte de aceasta sarbatoare ca vor avea un copil.

Sarbatoarea Invierii reprezinta, pentru acesta si familia sa, un prilej de relaxare si de reincarcare a bateriilor. Astfel, Mircescu petrece Pastele acasa. "Imi place sa fiu acasa in ziua de Paste, alaturi de persoanele dragi. S-a intamplat acum cativa ani sa plec din tara impreuna cu sotia chiar in ziua de Paste, insa a fost extrem de straniu. Ne-a lipsit atmosfera de acasa si, ca urmare, nu cred ca o sa mai repet aceasta experienta", spune el.

Cheltuielile pentru acesta sarbatoare se inscriu in limite normale in familia Mircescu, care prefera un meniu pe care practic orice roman si-l doreste in perioada sarbatorilor Pascale: peste, oua rosii, friptura de miel, cozonac si vin rosu, bineinteles.

Proprietarul Final Distribution prefera produsele pregatite in casa. Gustul celor cumparate nu se compara cu cele facute in casa, considera acesta.

Cosmin Vladimirescu merge la Campina

Cosmin Vladimirescu merge la CampinaCosmin Vladimirescu, country manager pentru Romania si Moldova al MasterCard Europe, petrece Pastele alaturi de familie si cativa prieteni apropiati. Anul acesta, Vladimirescu si apropiatii sai merg la munte, langa Campina, unde detine o casa de vacanta.

"Una dintre preocuparile pe care le luam foarte in serios este ca cei mici sa nu se plictiseasca, asa ca avem grija sa ii tinem ocupati cu o activitate amuzanta. A devenit traditional concursul de cautat oua de ciocolata, la care copiii participa entuziasmati si isi dau toata silinta sa iasa castigatori", povesteste oficialul MasterCard Europe.

Si, pentru ca distractia sa fie completa, el si apropiatii sai se joaca Guitar Hero pe Xbox 360 (joc in care ai la dispozitie o chitara si un microfon, eventual si tobe, la care poti sa canti n.r.). "Teoretic, aceasta activitate este distractia celor mari, dar ar trebui sa-l vedeti pe baietelul meu cel mare cum canta Metallica", mentioneaza Cosmin Vladimirescu.

Sorana Savu ramane in Bucuresti

Sorana Savu ramane in Bucuresti"Pe langa semnificatia lor religioasa, sarbatorile Pascale sunt semn ca a inviat natura. Sunt nascuta primavara si asociez Pastele cu tufele inflorite de liliac si de iasomie. Si cu o vacanta scurta, numai buna in lupta cu astenia de primavara", afirma Sorana Savu, senior partner la Premium Communication.

Sorana Savu petrece, de obicei, sarbatorile de iarna in strainatate, iar pe cele de Paste in tara, fiindca primavara este "cel mai frumos anotimp pentru Bucuresti".

De cativa ani, ea nu mai pleaca din tara de sarbatori, ci incearca sa isi programeze vacantele cumva in contratimp si sa ramana acasa cand ceilalti pleaca. "Acasa este, oricum, locul care-mi place cel mai mult si unde primim cu drag prieteni."

Bugetul de Paste nu e mare, familia Savu nu petrece zgomotos, ci alege din meniul Pascal acele delicii care plac cel mai mult.

Mirosul de miel cu rozmarin la cuptor da tonul sarbatorii. "Nu stiu sa fac cozonac si nici nu-mi propun sa invat, dar am o reteta de Pasca minunata si foarte simpla si ea ar putea intra pe meniul din anul acesta. In bucatarie, aleg sa fac lucrurile simple si bune si ma cam feresc de corvoada. Evident, vopsesc oua, e o placere de care nu ma lipsesc inca din copilarie".

Seful Alico Asigurari: Prima zi de Paste se petrece la parinti

Seful Alico Asigurari: Prima zi de Paste se petrece la parintiTheodor Alexandrescu, directorul general al Alico Asigurari, asociaza Sarbatorile Pascale cu venirea primaverii, anotimp in care se simte foarte bine, pentru ca ii ofera o stare de evolutie spirituala.

De-a lungul anilor, acesta a petrecut aceste sarbatori in familie. O amintire ce are si acum un iz de magie este venirea iepurasului.

"Obisnuiam sa pregatim cu grija acest moment. Puneam un morcov intr-un cosulet pe care il alegeam din timp, iar cand fetita mea, Simina, mergea sa caute prin gradina cadourile aduse de iepuras, eu sau mama muscam din morcov si, astfel, aduceam mai multa credibilitate momentului. Desi pentru fetita mea, care are 14 ani, acest moment nu mai reprezinta o supriza, pentru Dominic, fiul meu, care abia acum descopera universul inconjurator, va fi cu siguranta un moment asteptat, atunci cand isi va da seama de insemnatatea sa", povesteste Alexandrescu.

Traditia este ca prima zi de Paste sa fie petrecuta la parinti. In ziua urmatoare, directorul general al Alico Asigurari se retrage impreuna cu familia la manastirea Curtea de Arges, care incanta de fiecare data prin farmecul ei arhitectural si sfant, dar si prin cadrul natural din jurul acesteia.

De Paste nu lipseste de la masa buna dispozitie. Bugetul este mai putin relevant, potrivit managerului Alico.

Nefiind un mare gurmand, Theodor Alexandrescu se bucura de meniul specific Pastelui, care este, de obicei, comandat si nu neaparat pregatit in casa.

Cosmina Simion sarbatoreste Pastele acasa

Cosmina Simion sarbatoreste Pastele acasaCoordonatorul practicii de proprietate intelectuala, media si tehnologie din cadrul companiei de avocatura DLA Piper Romania, Cosmina Simion, sarbatoreste Pastele acasa, alaturi de cei dragi.

Odata cu aparitia in viata sa a fiului ei, sarbatorile au devenit si mai speciale. "E inca foarte mic, dar anticipez bucuria pe care o va avea manuind oul rosu de lemn pe care i l-a pregatit deja bunica lui", afirma Simion.

Amintirile acesteia, mai ales daca vorbim de sarbatori, sunt legate de sotul ei si de parinti. Cosmina Simion isi aminteste in mod special primul Paste sarbatorit in casa sa si a sotului, prima masa oficiala la care au gatit ei, iar parintii lor au fost musafiri.

De la masa de Inviere nu lipsesc ouale rosii, friptura de miel si pasca. "Bucataria nu ma defineste, dar nici nu ma sperie. Spre exemplu, friptura de miel, preparata dupa reteta mamei, imi iese grozav. In schimb, cozonacul si pasca vor fi cumparate", spune ea.

Bugetul de Paste variaza, in functie de produsele de care este nevoie pentru a pune bucatele traditionale pe masa. "Data fiind inflatia, probabil anul acesta va fi mai mare", afirma avocata.