Peste un sfert dintre romani isi vor lua concediu in 2012

Peste un sfert dintre romani isi vor lua concediu in 2012Proportia persoanelor care declara ca au avut sau vor avea zile de concediu in acest an nu sufera modificari, fiind de 26%.

Cei mai multi respondenti declara ca au intre 21 si 30 de zile de concediu (49% in 2011, respectiv 47% in 2012), in timp ce 28% in 2011 si 31% in 2012 declara ca au sub 21 de zile de concediu, iar 14%, respectiv 23% declara ca au peste 30 de zile de concediu.

Femeile tind sa declare ca au mai putine zile de concediu decat barbatii, la fel respondentii din mediul urban comparativ cu cei din mediul rural; de asemenea, cu cat sunt mai educati, cu atat respondentii declara ca au mai multe zile de concediu.

Volumul esantionului studiului a fost de 1.540 de indivizi de 18 ani si peste.
Sursa foto: freedigitalphotos.net

24% vor pleca in vacanta

24% vor pleca in vacantaAproximativ un sfert din persoanele declara ca vor pleca in vacanta in 2012 (24%).

Barbatii declara ca vor pleca in vacanta in proportie usor mai ridicata decat femeile, la fel persoanele din mediul urban comparativ cu cele din mediul rural.

De asemenea, cu cat varsta respondentilor este mai inaintata si nivelul de educatie mai scazut, cu atat acestia declara in proportie mai redusa cum ca vor pleca in vacanta in acest an.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Un roman din cinci isi ia concediu doar vara

Un roman din cinci isi ia concediu doar varaProportii similare (11%, respectiv 13%) declara ca isi iau concediu o parte vara, o parte iarna, respectiv ca nu tin cont de anotimp atunci cand isi iau concediu.

Barbatii declara ca au plecat in concediu pe perioada verii in ultimii 10 ani in proportie mai ridicata decat femeile, la fel persoanele care locuiesc la oras; mai mult, cu cat nivelul de educatie al persoanelor intervievate creste, cu atat scade proportia celor dintre ele care declara ca nu au fost plecate in vacanta pe perioada verii in ultimii 10 ani (de la 70% in cazul persoanelor cu studii elementare la 15% in cazul celor cu studii superioare).

Mai mult, unul din trei respondenti (33%) declara ca va pleca in acest an in vacanta pe perioada verii.


Sursa foto: freedigitalphotos.net



Bugetele pentru vara se mentin

Bugetele pentru vara se mentinIn ceea ce privește bugetul de vacanta, situatia nu s-a schimbat semnificativ fata de vara 2011. 27% dintre respondenti declara ca vor aloca o suma intre 1-1.000 ron pentru vacanta, iar 21% spun ca anul acesta vor cheltui intre 1.001 si 2.000 ron pentru concediu.

Rezidentii din mediul urban par a fi mai generosi in ceea ce privește bugetul de vacanta decat persoanele care locuiesc in mediul rural. 12,3% dintre oraseni vor aloca anul acesta intre 3.001 si 4.000 ron pentru o vacanta, in timp ce o suma similara va fi cheltuita de doar 2,4%
dintre persoanele din mediul rural

Sursa foto: freedigitalphotos.net





Peste 70% dintre romani vor ramane in tara

Peste 70% dintre romani vor ramane in taraCei mai multi dintre respondentii care declara ca vor pleca undeva pe perioada verii spun ca vor pleca in tara (71% in 2012, 65% in 2011); alte destinatii populare pentru acest an sunt Grecia si Spania, in timp ce anul trecut respondentii au mentionat in proportii mai ridicate Bulgaria si Italia.

Majoritatea respondentilor declara ca vor pleca in vacanta cu familia, respectiv cu partenerul si copiii – 48%. Aceasta tendinta pare a fi mai pronuntata in randul persoanelor cu studii medii si superioare (46,8%; 54,5%) decat in randul respondentilor cu studii elementare (29,4%).


Sursa foto: freegigitalphotos.net