Norwich, Anglia

Norwich, AngliaDe 900 de ani, Norwich este perceput ca un oras literar, marturie a modului in care ideile si puterea cuvintelor pot schimba vieti, pot promova democratia, pot lupta pentru a pune capat slaviei si pot transforma literatura.

Orasul continua sa fie locul in care scriitorii isi gasesc inspiratia, ca instigatori ai schimbarii.


Sursa foto: norwich-churches.org


Stockholm, Suedia

Stockholm, SuediaInventatorul suedez Albert Nobel a plasat Stockholmul in zona literara internationala odata cu crearea premiilor Nobel, ce aduc recunoasteri scriitorilor.

Merita vizitata si primaria orasului, care gazduieste an de an ceremonia de decernare a premiilor in luna decembrie, o cladire impresionanta.

De asemenea, aici puteti vizita locuri descrise de catre celebrul Stieg Larsson in seria Fata cu un dragon tatuat.


Sursa foto: Stockholm.net

St. Petersburg, Rusia

St. Petersburg, RusiaMarea capitala, situata in vestul Rusiei, se mandreste cu o bagata istorie literara. Din romanul "Crima si Pedeapsa", scris de autorul rus Fiodor Dostoevski, turistii pot regasi alea pe care mergea celebrul Raskolnikov de acasa pana la amanetul detinut de o batrana, pe care acesta o si ucide.

Turistii pot vizita aici si casa lui Dostoevski, locul unde a locuit in ultimii sai ani din viata si unde a scris romanul Fratii Karamazov.

De asemenea, poate fi vizitat apartamentul memorial care comemoreaza pe autorul Aleksandr Pushkin.


Sursa foto: Wikipedia

Paris, Franta

Paris, FrantaAici, turistii pot vizita mormantul marelui scriitor si poet al secolului al 19-lea, Oscat Wilde, la cimintirul Père-Lachaise, cel mai mare din Paris. Scriitorul irlandez a fost unul dintre cei care au plecat in strainatate pentru a gasi inspiratie si a gasit-o in Paris.

Renumitii scriitori francezi Victor Hugo si Honore de Balzac au case memoriale inchinate lor aici.

Tot in Paris, Hotelul Pavillion des Lettres si-a denumit cele 26 de camere cu cate o litera din alfabet, care reprezinta cate un scriitor celebru.


Sursa foto: Wikipedia

Londra, Anglia

Londra, AngliaCand vine vorba de literatura londoneza pot fi facute o multime de trimiteri catre acest oras. Saptamanal, se organizeaza aici mai mult de 100 de excursii cu scop cultural.

Tot aici, fanii lui Sherlock Holmes pot merge pe urmele celebrului detectiv. De asemenea, cei care se declara fanii lui James Bond pot vizita Barul Dukes, locul de unde s-a inspirat Ian Fleming in a crea bautura celebrului personaj.


Sursa foto: Wikipedia

Dublin, Irlanda

Dublin, IrlandaCuvantul scris este celebrat in capitala irlandeza Dublin.

Turistii care ajung aici trebuie sa viziteze Muzeul Scriitorilor din oras, institutie care este o dovada a remarcabilei istorii literare a tarii, care cuprinde de la pevestirilor celtice pana la lirica irlandeza.

Tot aici, teatrul Abbey, fondat in anul 1903 de catre poetul W.B. Yeats, continua sa fie gazda unor importate productii clasice, dar si moderne.
Mai mult, Cartea din Kells, un important manuscris care dateaza din Evul Mediu, poate fi gasit in Biblioteca Veche a Colegiului Trinity din Dublin.

Cartea din Kells, cunoscuta si sub numele de Cartea lui Columba, este o Evanghelie manuscrisa, ornata cu ilustratiii, realizata de calugari celti in jurul anului 800. Textul este scris in limba latina.


Sursa foto: Wikipedia

Edinburgh, Scotia

Edinburgh, ScotiaEdinburgul este un oras a carei atmosfera a inspirat mai mult de 500 de romane. Traditia literara a acestui oras ilustu este mentinuta prin munca poetului Robers Burns din secolul al 18 lea, cai si de lucrarile scriitorilor moderni ca Alexander McCall Smith si Ian Rankin.

Aici, turistii pot face un tur al puburilor literare, pot sa se bucure de plimbari sau de excursii cu scop literar.

Tot in Edinburg, turistii nu trebuie sa rateze Muzeul Scriitorilor situat intr-o cladire construita in secolul al 17-lea. Aici, pot fi gasite exponate dedicate celebrilor scriitori Sir Walter Scott, Burns si Robert Louis Stevenson.


Sursa foto: Wikipedia