Biblioteca Judeteana "Octavian Goga"

Biblioteca Judeteana "Octavian Goga"Infiintata la inceputul secolului al XX-lea, biblioteca publica este una dintre cele mai importante de acest gen din Romania. Detine in colectia sa peste 760.000 de documente, printre care carti, periodice, documente audiovizuale, colectii electronice si un important fond de colectii speciale.

Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" are preste 31.000 de utilizatori inscrisi si inregistreaza anual 100.000 de vizite virtuale.

Cei interesati pot utiliza serviciile online prin intermediul paginii web care ofera acces la cataloagele electronice ale bibliotecii, prelungirea sau rezervarea de documente, propuneri de achizitii, radio online si blog.


Sursa foto: Facebook



Muzeul de Mineralogie din Cluj-Napoca

Muzeul de Mineralogie din Cluj-NapocaUn obiectiv turistic nu foarte cunoscut, Muzeul de Mineralogie din cadrul Universitatii Babes Bolyai, Cluj-Napoca, detine un numar important de raritati, intre care se numara singura colectie de meteoriti din Romania, o colectie de aur nativ, colectia de geme (pietre pretioase si fine) fatetate.

Tot aici se gasesc cea mai completa colectie de pietre fine romanesti si cel mai mare numar de specii minerale, intr-o colectie sistematica.

Sursa foto: clujnapoca.ro

Muzeul Zoologic

Muzeul ZoologicInfiintat in 1859, Muzeul Zoologic al Universitatii Babes Bolyai numara in prezent 300.000 de piese.

Punctele de atractie sunt reprezentate de curiozitati si raritati faunistice romanesti si mondiale, iar aici se pot observa si cateva exemplare ale unor specii disparute definitiv din fauna.

Sursa foto: visitclujnapoca.ro

Acvariul

AcvariulUnul dintre cele mai interesante si mai cautate obiective din capitala Transilvaniei este reprezentat de complexul de acvarii de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca.

Lumea subacvatica este expusa vizitatorilor in cele 14 acvarii a cate 300 si 500 de litri, alaturi de acvariul central de circa 30.000 de litri, in care sunt prezente peste 50 de specii de pesti, de pe toate continentele.

Sursa foto: Facebook

Muzeul Octavian Goga

Muzeul Octavian GogaMuzeul memorial dedicat poetului roman Octavian Goga din Ciucea a fost deschis oficial in vara anului 1967, dupa ce sotia acestuia, Veturia, a donat completul statului roman.

O componenta importanta a muzeului este biblioteca lui Goga, compusa din peste 6.000 de volume scrise in romana, germana, maghiara, latina, engleza si franceza.

De asemenea, un element important este mausoleul, amplasat pe panta dealului Plesului, cu o inaltime de 8 metri si o baza de 4 metri, care a fost realizat din beton armat.

Sursa foto: gogamuseum.ro

Manastirea Nicula

Manastirea NiculaSItuata la 45 de kilometri de Cluj-Napoca, Manastirea Nicula dateaza din secolul al XVI-lea si este renumita pentru Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului, despre care se spune ca a lacrimat timp de mai multe zile in anul 1699.

Zeci de mii de credinciosi vin in pelerinaj aici in fiecare an, in special de Sfanta Maria, in zilele de 15 august si 8 septembrie.

Sursa foto: manastireanicula.ro

Cascada Valul Miresei - Cheile Vaii Stanciului

Cascada Valul Miresei - Cheile Vaii StanciuluiCheile Vaii Stanciului se remarca prin verticalitatea peretilor, iar cel mai impresionant element este Casca Rachitele, denumita si Valul Miresei.

Cascada este situata in arealul localitatii Rachitele din comuna Margau si ofera o priveliste exrtaordinara si pe timp de iarna, atunci cand peretele stancos ingheata.

Valul Miresei impresioneaza prin evantaiul creat de apele care se arunca de la 20 de metri.

Salina Turda

Salina TurdaZacamantul de sare se intinde pe o suprafata de aproximativ 45 de kilometri patrati, in municipiul Turda. Grosimea medie a sarii este in jurul valorii de 250 de metri, iar in prezent salina constituie un adevarat muzeu de istorie a mineritului in sare.

Numarul tot mai mare de turisti, sositi din cele mai indepartate arii geografice pentru a vizita salina este o confirmare a valorii turistice si istorice a ei

Intrarea la salina costa 15 lei pentru adulti si 8 lei pentru copii.

Gradina Botanica din Cluj-Napoca

Gradina Botanica din Cluj-NapocaGradina Botanica este situata in Municipiul Cluj-Napoca si are o suprafata totala de 14 hectare.

Aceasta a fost infiintata in anul 1920 si a devenit una dintre cele mai deosebite gradini botanice din sud-estul Europei, cu plante aduse din Muntii Caucaz, Balcani, Himalaya, precum si din zona Marii Mediterane.

Gradina gazduieste peste 10.000 de specii de plante, fiind organizata pe mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medical.

Perioada recomandata de vizitare a gradinii este primavara spre vara.

Sursa foto: Wikipedia

Castelul Banffy din Bontida

Castelul Banffy din BontidaCastelul a fost ridicat in a doua jumatatea secolului al XVII-lea, la initiativa lui Dionisie Banffy, comandantul armatei Transilvaniei si unul dintre eroii apararii Clujului in fata inaintarii turcesti.

In secolul al XVIII-lea, castelul de la Bontida a fost transformat intr-o impunatoare resedinta aristocratica.

Ulterior, dupa anul 1850, castelului i-a fost adaugata o aripa apuseana.

Sursa foto: Wikipedia