British Airways

British AirwaysOperatorul aerian British Airways a inregistrat in primele 6 luni un numar de pasageri in crestere cu peste 20% fata de aceeasi perioada din 2012, a declarat Emil Delibashev, commercial manager pentru zona Balcanilor si Ungaria.

Printre cele mai populare destinatii in randul romanilor care calatoresc cu BA se numara Londra, dar si destinatii din Statele Unite, precum Miami, New York, Las Vegas, San Francisco, Phoenix si Los Angeles.

"De asemenea, romanii prefera sa zboare cu British Airways in destinatii de vacanta precum Bangkok, Hong Kong si Singapore. In ceea ce priveste orarul de zbor, pasagerii zborurilor pe distante lungi prefera sa plece de dimineata avand in vedere conexiunile bune din Londra catre destinatiile BA din peste 70 de tari din toata lumea. In acelasi timp, cei a caror destinatie finala este Londra adesea prefera zborul de dupa-amiaza", mai spune Delibashev.

British Airways isi continua planul de investitii de peste 5 miliarde de lire sterline achizitionand noi aeronave si modernizand cabinele.

"Am comandat 12 aeronave A380 si 24 de Boeing Dreamliner 787. Pasagerii BA se vor putea bucura de sapte dintre aceste noi aeronave chiar de anul acesta. Ca urmare a achizitionarii noilor aeronave, vom putea lansa noi destinatii cu plecare de pe Aeroportul Heathrow din Londra catre Seul, Chengdu, Zagreb, Gran Canaria, Rotterdam, Leeds- Bradford, iar de pe Aeroportul Gatwick pasagerii vor putea pleca catre Colombo, Granada si Larnaca. Suntem foarte mandri de recenta achizitie a celor doua aeronave Boeing 787 Dreamliner pe care le-am primit pe 26, respectiv pe 27 iunie ocazie cu care am anuntat lansarea a doua noi destinatii ce vor fi operate din septembrie - Newark si Toronto", a adaugat managerul BA.

Pe 4 iulie, British Airways va primi primul A380 cu care va opera zborurile catre Los Angeles si Hong Kong incepand din octombrie, respectiv din noiembrie.

Wizz Air

Wizz AirWizz Air a transportat peste 1.400.000 de pasageri in primele 6 luni ale anului, in crestere cu 11% fata de anul trecut, potrivit lui Daniel de Carvalho, corporate communications manager Wizz Air.

"Recent am inregistrat un prag important pe doua dintre cele mai populare rute Wizz Air din Romania – Londra Luton si Roma Ciampino. Alte rute populare in randul pasagerilor nostrii sunt Madrid, Barcelona, Zaragoza in Spania, Napoli, Torino, Venetia sau Milano in Italia. De asemenea un numar mare de romani calatoresc si la Dortmund sau Bruxelles", spune de Carvalho.

Obiectivul Wizz AIr pentru anul acesta este sa transporte peste 3 milioane de pasageri.

Anul acesta, Wizz Air a lansat rute noi spre Italia – Alghero si Perugia, Spania – Girona si a redeschis zborurile spre Larnaca. Compania a lansat si zboruri spre Geneva, Oslo, Tel Aviv, iar din noiembrie vor incepe zborurile Bucuresti - Dubai.

Wizz Air si-a dezvoltat reteaua si din Cluj Napoca si Targu Mures, cu noi zboruri spre Frankfurt Kahn si Bologna din Targu Mures si din Cluj spre Bari, Bruxelles Charleroi si Eindhoven.

Tot anul acesta, Wizz Air a inceput operatiunile de pe Aeroportul din Craiova cu zboruri spre Milano Bergamo urmand ca din octombrie sa deschida si ruta Craiova – Londra Luton.



Tarom

TaromTraficul de pasageri Tarom s-a mentinut constant in primele 5 luni ale anului, in conditiile in care operarea a fost optimizata.

Tarom se asteapta ca in a doua jumatate a anului sa se inregistreze o crestere a numarului de pasageri, avand in vedere ca traficul de pasageri se afla in stransa legatura cu sezonalitatea si urmeaza perioada de vacanta.

Destinatiile cu cel mai important trafic pentru Tarom sunt Cluj, Timisoara, Tel-Aviv, Paris, Iasi. Cele mai aglomerate zile ale saptamanii din punct de vedere al traficului sunt luni, joi si vineri. Preferintele legate de orele de zbor sunt strans legate de de caracteristicile traficului pe fiecare destinatie. Cursele operate dimineata sunt preferate traficului de business.

Rutele lansate anul acesta de Tarom sunt Iasi-Londra, Iasi-Torino, Iasi-Bologna si Bucuresti-Dublin.

Lufthansa

LufthansaIn prima jumatate a anului, Lufthansa a inregistrat o crestere de aproximativ 5% a traficului de pasageri in comparatie cu aceeasi perioada din 2012, a declarat Martin Riecken, director group communications Europe Deutsche Lufthansa.

"Romania ocupa un loc important in randul pietelor pe care compania urmareste sa identifice mereu noi oportunitati de crestere a numarului de pasageri. In acest moment, planurile pe termen scurt nu includ cresterea traficului prin folosirea de aeronave cu capacitate mai mare sau marirea frecventei zborurilor deja existente in programul actual", spune Riecken.

Cei mai multi romani aleg sa zboare cu Lufthansa catre orase germane precum Munchen, Dusseldorf, Frankfurt si Berlin, dar si pentru a tranzita aceste hub-uri in drumul lor catre alte orase europene.

Zborurile Lufthansa de la mijlocul zilei sunt mai putin ocupate, intrucat o mare parte dintre oamenii de afaceri prefera zborurile de dimineata sau cele de seara.



Air France KLM

Air France KLMTraficul de pasageri Air France KLM in prima jumatate a anului 2013 a fost de aproximativ 252.000 de pasageri, in crestere usoara fata de aceeasi perioada a anului trecut cand a inregistrat un numar de 239.000 de pasageri, potrivit lui Alexandru Dobrescu, general manager Air France KLM Romania.

"Pe intregul an 2013 anticipam o crestere a numarul de pasageri, cel putin pe masura anului 2012 cand am depasit jumatate de milion de pasageri ce calatoresc spre si dinspre Romania cu Air France KLM, cifra materializata intr-o crestere cu 6% a numarului de pasageri pentru Air France si cu 17% pentru KLM. Avand in vedere gradul de ocupare ridicat pe cursele point-to-point spre si dinspre Romania, atat pentru Air France cat si pentru KLM, de peste 80%, ne asteptam ca acesta crestere sa se datoreze in principal curselor lung-curier Air France KLM", a precizat Dobrescu.

Paris si Amsterdam sunt principalele destinatii point-to-point pentru pasagerii romani ce calatoresc cu Air France respectiv KLM. Traficul a crescut in ultimul timp si pe destinatiile intercontinentale, cu escala in hub-urile din Paris – Charles de Gaulle si Amsterdam – Schiphol. Printre cele lung-curier, se numara New York, Shanghai, Montreal, Tokyo, Johannesburg (cu A380, cel mai mare avion de pasageri din lume), Republica Dominicana si Miami.

Din aprilie, Air France KLM are trei noi rute, Montevideo, Uruguay cu 5 zboruri saptamanale din Paris – Charles de Gaulle, Kuala Lumpur, Malaezia cu 3 zboruri saptamanale din Paris – Charles de Gaulle si Fukuoka, Japonia, cu 3 zboruri saptamanale din Amsterdam – Schiphol.

Compania aeriana va extinde reteaua de rute operate cu aeronava Airbus A380, cea mai mare aeronava de pasageri din lume, cu 3 zboruri saptamanale spre Shanghai – Pudong (septembrie 2013).