Constanta devine port de operare pentru linia europeana de croaziere MSC

Constanta devine port de operare pentru linia europeana de croaziere MSC

MSC Cruises, una dintre cele mai importante linii de croaziera europene, a ales Constanta ca port de operare pentru navele sale de croaziera. Constanta a devenit astfel pentru prima data punct de imbarcare, nu doar o escala de vizita in itinerariul navelor de croaziera.

In data de 27 septembrie a avut loc un eveniment istoric pentru turismul romanesc, dupa ce nava italiana de croaziere MSC Musica a imbarcat primii pasageri romani direct din Romania, dupa o perioada de 70 de ani in care navele doar au operat escale in portul romanesc.

O cascada din Romania, in topul celor mai frumoase din lume

O cascada din Romania, in topul celor mai frumoase din lume

Cascadele, printre alte atractii naturale, atrag atentia prin frumusetea si unicitatea lor. Site-ul theworldgeography.com a realizat un top al caderilor de apa unice din lume, iar Cascada Bigar din tara noastra este in acest top.

Cascada Bigar se afla in pe Valea Minisului, din Muntii Aninei, judetul Caras-Severin.

Aceasta este una dintre cele mai frumoase cascade din tara, fiind unica prin modul in care curge apa. Cascada este unica si prin faptul ca este pozitionata pe linia Paralelei 45.

Castelul Corvinilor din Hunedoara, printre edificiile "de poveste" din lume

Castelul Corvinilor din Hunedoara, printre edificiile "de poveste" din lume

Castelul Corvinilor din Hunedoara este mentionat intre constructiile de gen din lume care par a fi desprinse din basme, intr-un clasament alcatuit de site-ul american huffingtonpost.com.

Castelul din Romania se numara printre cele 10 palate "de poveste" prezentate de huffingtonpost.com.

Imaginea dedicata castelului Corvinilor surprinde aceasta cetate impreuna cu impresionantul pod de acces in edificiu.

Intre palatele de basm se numara si castelul Leslie din Glaslough (Irlanda), castelele Neuschwanstein si Hohenschwangau din Germania, castelul din Sussex (Marea Britanie), castelul Eltz din Germania si castelul Lichtenstein din Baden-Württemberg.

Ministerul Turismului a organizat o conferinta internationala si un infotrip de documentare

Ministerul Turismului a organizat o conferinta internationala si un infotrip de documentare

Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Mediului de Afaceri si Turismului a alocat aproximativ 450.000 de lei pentru organizarea Conferintei Internationale de Turism de la Bucuresti si a vizitei de documentare, la care au participat ambasadori, demnitari si jurnalisti din Romania si de peste hotare.

Pentru conferinta de la Bucuresti au fost alocati circa 170.000 de lei, iar restul pentru deplasarea in tara, care include vizite in Tulcea, Delta Dunarii, Sinaia, Bran, Brasov, Sighisoara, Turda, Alba Iulia si Sibiu.

Prin organizarea de astfel de evenimente, Grapini a declarat ca isi propune sa creasca in viitor numarul de turisti ca aleg Romania ca destinatie turistica si sa majoreze contributia pe care o are sectorul turismului in PIB.

Unitatile de cazare nu se mai pot autoclasifica

Unitatile de cazare nu se mai pot autoclasifica

Unitatile de cazare nu se mai pot autoclasifica, asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani, ci vor cere "stele" de la stat, iar Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) va verifica pana la sfarsitul anului peste 4.000 de structuri care s-au autoevaluat incepand cu luna februarie 2011.

Potrivit ANT, in luna februarie 2011 s-a stabilit printr-un act normativ ca unitatile de cazare, fie ca sunt hoteluri, moteluri, hosteluri, pensiuni, hanuri sau alte structuri, se pot autoevalua si autoclasifica. Dupa autoclasificare, institutiile statului urmau sa verifice daca numarul de stele pus de proprietar pe fatada hotelului corespunde gradului de confort si calitatii serviciilor din unitatea respectiva.

Incepand cu 14 iunie, unitatile de cazare depun la ANT documentele pentru clasificare, iar in termen de 30 de zile li se elibereaza o autorizatie de functionare provizorie. Aceasta este valabila pentru maxim 30 de zile, interval in care ANT este obligata sa verifice unitatea respectiva. Dupa verificare, in maxim 15 zile autoritatea emite un certificat de clasificare.

Muzeul Taranului Roman a primit certificatul de excelenta din partea TripAdvisor

Muzeul Taranului Roman a primit certificatul de excelenta din partea TripAdvisor

Muzeul National al Taranului Roman a primit certificatul de excelenta din partea TripAdvisor, unul dintre cele mai mari site-uri de promovare turistica.

"Premiul atesta imaginea foarte buna pe care o are institutia muzeala la nivel national si international si se acorda numai pe baza opiniilor utilizatorilor TripAdvisor, ceea ce face ca distinctia sa confirme ca muzeul este foarte bine situat in preferintele turistilor", se explica in comunicatul de presa.

Cu o medie de 3.500 de turisti lunar, Muzeul Taranului Roman s-a situat, anul trecut, printre cele mai bune destinatii turistice, conform TripAdvisor, datorita plasarii intre primele 10% organizatii afiliate la acest site, criteriu pe baza caruia se acorda certificatul de excelenta.

Mazare anunta instalarea unor pasarele pietonale de peste 10 mil. lei

Mazare anunta instalarea unor pasarele pietonale de peste 10 mil. lei

Primarul Constantei, Radu Mazare, a anuntat ca in zonele cele mai aglomerate din Mamaia vor fi construite trei pasarele pietonale, din metal, in forma de iaht, navod si val, care vor costa 10,5 milioane de lei.

Una dintre pasarele va avea forma unui iaht, cealalta va reprezenta un navod si pescarusi, iar cea de-a treia va fi in forma de val.

Lucrarile sunt realizate cu fonduri europene, valoarea totala a proiectului este de 10,5 milioane de lei, contributia Uniunii Europene fiind de aproape 7 milioane de lei.

Standul Romaniei la IFTM Paris, cat cel al unui hotel din Grecia

Standul Romaniei la IFTM Paris, cat cel al unui hotel din Grecia

Aflat in apropierea standurilor de prezentare a Greciei, Turciei si Ciprului, spatiul destinat Romaniei este de mici dimensiuni, aproximativ 20 mp, comparabil doar cu standul unui hotel din Grecia.

"Spatiul disponibil este prea mic. Am aflat abia aici ca trebuie sa impartim o masa cu alta agentie de turism", ne-a spus reprezentanta unui operator roman prezent la targul IFTM din Paris, unul dintre cele mai importante targuri de turism din lume.

Centrul Vechi este promovat intr-un editorial turistic al BBC

Centrul Vechi este promovat intr-un editorial turistic al BBC

Centrul Vechi din Bucuresti si atractiile pe care aceasta zona din Capitala le ofera turistilor romani si straini sunt promovate intr-un editorial elogiativ, publicat in sectiunea "Travel" de pe site-ul grupului britanic BBC.

n editorialul intitulat "Noul Oras Vechi al Bucurestiului" ("Bucharest's new Old City"), jurnalistul Mark Baker de la BBC vorbeste in termeni elogiativi despre Centrul Vechi din Capitala, laudand totodata eforturile depuse in ultimii ani de autoritatile romane pentru a reamenaja aceasta zona cu scopul de a-i exploata potentialul turistic si istoric.

ntr-un paragraf despre o replica a Columnei lui Traian de la Roma, expusa la Muzeul National de Istorie, aflat in apropiere de Centrul Vechi, jurnalistul britanic vorbeste despre Dacia, imparatul Traian, Imperiul Roman si originea latina a poporului roman.

In afara de obiectivele istorice, Mark Baker descrie in termeni apreciativi gastronomia locala, restaurantele - Caru' cu Bere, Divan - cafenelele, barurile si cluburile de pe strazile Smardan, Covaci si Lipscani, mentionand Atelier Mecanic si Old City Bar.

Calificarea va fi impusa in restaurante, bucataria si receptia hotelurilor

Calificarea va fi impusa in restaurante, bucataria si receptia hotelurilor

Hotelurile sunt obligate de la jumatatea anului ca toti angajatii din bucatarie, restaurante, baruri si receptie sa fie calificati, iar minim 50% dintre agentii de turism din agentii trebuie sa aiba atestat in domeniu.

Modificarea normelor metodologice pentru functionarea hotelurilor si agentiilor de turism a fost facuta printr-un ordin al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) intrat in vigoare la jumatatea lunii iunie.

Pentru calificarea personalului din hoteluri si agentii exista licee de specialitate sau clase cu profil de turism, de stat sau private, si centre de formare profesionala private sau in cadrul agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca.

Anterior emiterii ordinului, personalul din receptia hotelurilor si motelurilor trebuia sa fie calificat in proportie de 100% la hotelurile de cinci stele, 90% la patru stele, 80% la hotelurile de trei stele si 50% la hotelurile de o stea si doua stele. Personalul din baruri, restaurante si bucatarii trebuia sa fie calificat in proportie de 90% la cinci stele, 80% la patru stele, 60% la trei stele si 40% la una si doua stele.

Romania si-a pus hotelurile la vanzare. "Nu sunt profitabile"

Romania si-a pus hotelurile la vanzare. "Nu sunt profitabile"

Peste 70% dintre hotelurile din Romania sunt de vanzare, pentru ca nu sunt profitabile, a declarat vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, Dragos Raducan.

"Unele dintre hotelurile care sunt acum de vanzare au fost construite in perioada de boom economic, cand banii erau ieftini, dar in timp proprietarii au constatat ca afacerea nu este rentabila daca nu este condusa de profesionisti sau locatia nu a fost bine aleasa", a spus Raducan.

El a afirmat ca sunt de vanzare si hoteluri de 2-3 stele, dar si unele de cinci stele, afiliate la diverse lanturi internationale.

Gradul mediu de ocupare a hotelurilor a scazut in ultimul an sub 30%, ceea ce face ca afacerile sa fie nerentabile, pe fondul cresterii taxelor si impozitelor si a costului utilitatilor.

Grapini a anuntat ca vrea sa transforme Capitala in oras balnear

Grapini a anuntat ca vrea sa transforme Capitala in oras balnear

Ministrul pentru IMM si Turism, Maria Grapini, a anuntat ca intentioneaza sa exploateze potentialul balnear al Bucurestiului, dupa ce fostul ministru al Turismului Elena Udrea declara la inceputul mandatului sau ca vrea sa transforme Capitala intr-un oras balnear.

"Am discutat cu primarul Sorin Oprescu, pentru ca probabil dumneavoastra, presa, stiti, exista un potential balnear al Bucurestiului. Exista apa termala in spatele Casei Presei, e un strand acolo, care de mult timp e intr-un fel abandonat, din cauza neclaritatii proprietatii", a spus Grapini la Conferinta Internationala de Turism a Dunarii.

Ea a afirmat ca institutia pe care o conduce are cu primaria Capitalei un parteneriat de dezvoltare a catorva produse turistice, printre care turismul cultural si cel de city break.

Si Elena Udrea declara in ianuarie 2009 ca vrea sa transforme Bucurestiul intr-o destinatie de turism balnear si ca Ministerul Turismului s-ar putea implica in construirea unui complex balnear in nordul orasului, pentru a demonstra si exploata potentialul Capitalei in acest domeniu.

Am gasit cheia de a atrage mai multi turisti?

Am gasit cheia de a atrage mai multi turisti?

Primaria Constantei si patronatele de pe litoral i-au propus lui Gheorghe Hagi sa apara intr-un film de promovare a statiunii Mamaia si asteapta un raspuns de la fostul fotbalist.

"Vom lansa in primavara, impreuna cu primarul Radu Mazare, filmul oficial de prezentare a statiunii Mamaia și este primul film de promovare a unei destinatii turistice din Romania realizat nu de catre o autoritate publica a statului, ci de catre asociatii si patronate", a afirmat Corina Martin, vicepresedintele ANAT.