India

India

Cea mai mare democratie din lume ar trebui teoretic sa atraga un numar mare de turisti. Situata in centrul Asiei, cu legaturi istorice cu Marea Britanie, India se lauda cu o multime de atractii turistice uimitoare, de la Taj Mahal la tigri. Insa cu toate acestea, India nu a reusit sa atraga mai mult de sapte milioane de vizitatori straini anul trecut, ceea ce inseamna mai putin de o treime fata de cei peste 22 de milioane de calatori care au ales Thailanda.

De ce sunt cifrele atat de mici?

Dificultatea obtinerii vizitei poate reprezenta o problema. Mai mult, recentul val de publicitate negativa privind atitudinea fata de femei, incluzand cateva atacuri recente asupra turistilor, nu fac decat sa strice imaginea tarii.

Filipine

Filipine

Arhipelagul cu multi kilometri de plaje curate face din Filipine un loc ispititor, insa cu toate acestea a reusit sa atraga doar putin peste patru milioane de vizitatori in 2012.

Oficialii filipinezi au insa planuri mari si tintesc mai mult de 10 milioane de vizitatori pana in 2016.

De ce sunt cifrele atat de mici?

Instabilitatea politica din ultimii ani si dezastrele naturale au avut un impact negativ asupra industriei turismului.

Sursa foto: www.tourism.gov.ph

Bhutan

Bhutan

Bhutanul nu are iesire la mare, insa este o tara montana frumoasa. Cu o cultura puternica budista, paduri izolate, lucruri minunate pentru calatorii, Bhutanul este o tara bogata in atractii turistice. Cu toate acestea, doar 44.000 de persoane au apreciat aceste bogatii in anul 2012.

De ce sunt cifrele atat de mici?

Tara impune o taxa de 250 de dolari pe zi pentru oricine doreste sa intre, ceea ce din start exclude multi dintre turistii cu buget redus.

Sursa foto: www.kingdomofbhutan.com

Brazilia

Brazilia

Brazilia este cea mai vizitata tara din America de Sud, insa problema este ca intreg continentul este relativ neexplorat.

Insa pentru o tara cu o reputatie atat de buna in ceea ce priveste calitatea plajelor, resursele naturale si o cultura vasta a fotbalului, Brazilia nu isi atinge potentialul maxim.

Economia Braziliei este cea mai dezvoltata din regiune, iar atractiile sale variaza de la plajele El Salvador, Canavalul de la Rio la flora si fauna Amazonului.

De ce sunt cifrele atat de mici?

Un numar de 5,7 milioane de turisti au ales Brazilia pentru a-si petrece vacantele in 2012, ceea ce nu este o cifra deloc mica daca te gandesti la pozitionarea acestei tari. Insa, pe de alta parte, Australia a atras mai mult de sase milioane, chiar daca este departe si de Europa si de Statele Unite ale Americii.

Intrebarea care se pune este daca organizarea Cupei Mondiale de Fotbal din acest an va schimba industria turistica din Brazilia.

Grecia

Grecia

Cand vine vorba de cultura si istorie, putine tari se pot compara cu Grecia. Adesea mentionata ca fiind locul unde s-a nascut democratia, Grecia este bogata in ruine antice, plaje celebre si insule atragatoare.

De ce sunt cifrele atat de mici?

Problemele economice cu care s-a confruntat Grecia in ultimii ani au afectat inevitabil turismul din aceasta tara. Insa in ultima perioada acest domeniu este in crestere, aproximativ 17 milioane de persoane vizitand tara in 2013.

Cifra nu este tocmai un dezastru, insa este mult sub Spania (circa 60 milioane) sau Italia (50 de milioane).

Japonia

Japonia

Japonia este o tara care a dat multe patrimoniului cultural mondial, de la renumitele temple la nebunia din Tokyo. Cu toate acestea, tara nu reuseste sa atraga un numar prea mare de turisti, fiind vizitata de doar 8,4 milioane, cu doar un milion mai mult decat Taiwan.

De ce sunt cifrele atat de mici?

Preturile ridicate sunt probabil motivul principal. In plus, diversitatea culturala poate reprezenta o problema pentru turisti, pentru care scrierea si limba pot deveni obstacole. Cu toate acestea, Jocurile Olimpice din 2020 ar putea reprezenta un moment bun pentru a atrage turisti.

Noua Zeelanda

Noua Zeelanda

Filmele Stapanul Inelelor si Hobbitul a facut mult marketing pentru aceasta tara in ultimii ani, iar ca rezultat numarul turistilor din aceasta tara este in crestere. Cu toate acestea, totalul numarului de turisti straini nu depaseste 2,5 milioane, ceea ce inseamna ca Noua Zeelanda ramane mult in urma vecinei sale Australia (peste 6 milioane de turisti straini).

De ce sunt cifrele atat de mici?

Distantele in Noua Zeelanda sunt foarte mari, oriunde ai merge, iar Australia dispune si de mai multe zboruri de conexiune. In plus, plajele din Australia au o reputatie foarte buna.

Norvegia

Norvegia

Desi Norvegia este cunoscuta pentru celebrele sale fiorduri si case traditionale din lemn, numarul de vizitatori internationali este mult mai scazut decat in tara vecina, Suedia.

Astfel, in timp ce Suedia a inregistrat 11 milioane de nopti de cazare ale turisti straini, in Norvegia cifra nu a depasit 7,7 milioane, potrivit datelor Eurostat pentru anul 2013.

In unele privizite insa lucrurile stau mai bine. De exemplu, mai multi britanici au mers intr-o croaziera in Norvegia decat in Caraibe in 2012.

De ce sunt cifrele atat de scazute?

Cheltuielile pot reprezenta un motiv, Norvegia nefiind o destinatie tocmai potrivita pentru cei cu buget redus. In plus, Suedia are mai multe tari vecine, iar acest aspect poate explica in parte diferentele.

Zimbabwe

Zimbabwe

Zimbabwe este o tara cu peisaje atragatoare, minuni naturale si fauna salbatica fermecatoare, care ar putea oricand sa concureze cu Africa de Sud.

Candva acest loc chiar era uman la umar cu Africa de Sud, insa numarul vizitatorilor a scazut in ultimii ani, ajungand la 1,8 milioane anual. Prin comparatie Africa de Sud este vizitata de 9,2 milioane de persoane.

Mai mult, o parte dintre cei care ajung in Zimbabwe sunt in drum spre Zambia sa viziteze cascada Victoria.

Bosnia si Hertegovina

Bosnia si Hertegovina

Regiunea, aflata la intersectia celor doua fost mari imperii - Austro-Ungar si Otoman - este un loc incarcat de istorie, cea mai atragatoare fiind chiar capitala, Sarajevo.

Cu o multime de rauri si munti, regiunea este considerata ca viitoarea capitala a aventurii din Europa de Est.

Cu toate acestea, dintre toate tarile foste componente ale Iugoslaviei, doar Croatia reuseste sa atraga o multime de turisti (10,4 milioane in 2012).

In 2012, Bosnia si Hertegovina au fost vizitate de circa 440.000 de calatori.

Si totusi de ce aceasta regiune atrage atat de putini turisti?

Se pare ca umbra conflictului din Balcani inca isi spune cuvantul, plus ca spre Bosnia si Hertegovina nu exista zboruri directe, in ciuda faptului ca britanicii sunt renumiti iubitori de calatorii.

Cifrele sunt furnizate de Organizatia Mondiala a Turismului pentru Natiunile Unite, si nu fac distinctie intre calatorii de afaceri si de agrement.