1 / 13

Grecia

UPDATE 5 noiembrie! Grecia a intrat pe lista ROȘIE. La intrarea în România, este necesară prezentarea adeverinței de vaccinare sau adeverința care atestă vindecarea în urma COVID. În caz contrar, este necesară respectarea unei perioade de carantină.


Grecia a ridicat restricții începând cu 14 mai 2021, după cum urmează:

  • NU mai este necesar SMS pentru a pleca de la locuință.
  • Începând cu data 12 iunie, circulația pe timpul nopții va putea fi permisă până la 01:30. Dacă situația epidemiologică o permite, de la 1 iulie, carantina de noapte ar putea fi eliminată.
  • Se renunță la Click Away și Click Inside pentru cumpărături.
  • Sunt permise călătorii interregionale și NU se solicită condiții prealabile de îndeplinit pentru cei care călătoresc în Grecia continentală.
  • Cei care călătoresc spre și dinspre insule vor avea nevoie de teste negative - auto-test, PCR molecular sau test rapid, înainte de călătorie. Rezultatele vor trebuie prezentate personalului feriboturilor, navelor și companiilor aeriene. Cei care au fost infectați cu Covid-19 vor avea nevoie de un document oficial – la 2 luni după recuperare. Cei care au fost vaccinați vor trebui să prezinte dovada vaccinării lor - 14 zile după vaccinarea completă.
  • NU s-a făcut nicio referire la renunțarea la obligația de purtare a măștii în locurile publice, așadar măsura, precum și distanțarea socială și dezinfecția etc. rămân în vigoare.
  • Este permisă muzica în restaurante și taverne.

Sursa: Forum Grecia/ Facebook

Condiții de intrare în Grecia


Conform informațiilor comunicate de autoritățile elene, pentru a intra în Grecia, cetățenii români trebuie să prezinte următoarele:

  • formularul de localizare a pasagerilor (PLF – Passenger Locator Form), completat cu cel puțin 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei – acest formular este obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă). După completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. În ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin email, Formularul PLF cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.
  • unul dintre următoarele documente referitoare la COVID-19 (nu se aplică copiilor cu vârsta sub 12 ani):
    • rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei, sau rezultatul unui test rapid antigen negativ care să fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
    • dovada vaccinării cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică. Documentul cu dovada vaccinării poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
    • un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia. Documentul poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
    • certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.

Rămâne în vigoare măsura efectuării în mod aleatoriu, de către autoritățile elene, a unor teste rapide la punctele de control a trecerii frontierei.

Puncte de frontieră deschise


Regimul la punctele de trecere a frontierei Kulata – Promachonas și Svilengrad - Ormenio rămâne neschimbat, respectiv funcționează non-stop, accesul fiind posibil pentru toate categoriile de persoane.


Suplimentar, a fost extins programul de funcționare al punctului de trecere a frontierei Makaza (Bulgaria) – Nimfaea (Grecia), de la 7.00-23.00, la regim non-stop (24/24), accesul fiind posibil pentru toate categoriile de persoane.


În plus, următoarele puncte de trecere a frontierei funcționează în regim non-stop (24/24), de asemenea pentru toate categoriile de persoane: Evzones (frontiera cu Macedonia de Nord), Niki (frontiera cu Macedonia de Nord), Doirani (frontiera cu Macedonia de Nord), Kastanies (frontiera cu Turcia), Kipi (frontiera cu Turcia), Kakavia (frontiera cu Albania), Kristallopigi (frontiera cu Albania), Exohi (frontiera cu Bulgaria), Mavromati (frontiera cu Albania).


Începând din data de 13 iulie a.c., se deschide circulației, în intervalul orar 8:00-20:00, punctul de trecere al frontierei Mertzianis, la frontiera cu Albania.


Aceste dispoziții sunt valabile până la data de 15 iulie 2021, ora 06:00.


Accesul pe cale aeriană și maritimă se face prin toate aeroporturile internaționale, respectiv prin toate porturile, cu îndeplinirea acelorași formalități enunțate mai sus.


Sursa Foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri