Drumuri care lasa de dorit intr-o tara care pare nelocuita

Drumuri care lasa de dorit intr-o tara care pare nelocuitaChiar daca, in ceea ce priveste dezvoltarea turismului la Marea Neagra, bulgarii ne-au lasat cu cel putin vreo 10 ani in urma, cand vine vorba despre calitatea drumurilor nici vecinii de la sud nu stau prea grozav. In aceste conditii, pe fondul unui trafic destul de lejer, cei 200-220 de kilometri pe care ii ai de parcurs de la Ruse pana in statiunea Nisipurile de Aur ii faci in aproximativ 4 ore, gropile fiind prezente atat pe drumurile nationale, cat si pe autostrada. “Intr-adevar, bulgarii mai au de lucru la calitatea drumurilor. Uneori mersul cu masina este o adevarata provocare”, recunoaste si Antonio Arnedo, directorul general al hotelului de 5 stele din Nisipurile de Aur, Melia Grand Hermitage.

In tot timpul calatorieI catre statiunea bulgareasca, pustietatea satelor prin care treci te duce mai degraba cu gandul la invazia otomana in Bulgaria din secolul al 14-lea, decat la una dintre cele mai cautate destinatii de vacanta estivala pentru turistii cu bugete limitate. Rareori mai vezi cate un bloc darapanat cu aspect de camin de nefamilisti, un locuitor ratacit sau cateva masini cu numar de Romania ce isi fac plinul la benzinariile Rompetrol pentru a-si continua calatoria catre o vacanta low-cost.

Indicatoarele sau bornele kilometrice lipsesc cu desavarsire, iar meseria de politist de circulatie pare ca nu s-a inventat la vecinii bulgari. In aceste conditii, chiar si soferul bulgar care ne conduce catre destinatie, cu experienta in ale condusului prin Bulgaria, se rataceste vreo ora prin imprejurimile statiunii - ceea ce face ca durata calatoriei sa ajunga la vreo 5 ore.

Romana - limba oficiala pe litoralul bulgaresc

Romana - limba oficiala pe litoralul bulgarescPrimul lucru pe care l-am observat, atunci cand, in sfarsit, am intrat in statiune a fost numarul mare de hoteluri de 3-5 stele de pe marginea drumului, majoritatea deschise de la inceputul lui aprilie, chiar daca sezonul incepe prin iunie.

La hotel toti angajati iti zic “buna ziua” si te intreaba intr-o romana stricata daca te pot ajuta cu ceva, de parca te-ai afla mai degraba in Mamaia decat in Bulgaria, singura diferenta, semnificativa de altfel, fiind pretul. “Am cumparat un sejur de 7 nopti in acest hotel (n.red. Melia Grand Hermitage de 5*) cu putin peste 200 de euro, all-inclusive. Serviciile sunt impecabile, iar statiunea foarte curata. Vin aici de multi ani”, declara Maria, o romanca trecuta de prima tinerete care apreciaza in special serviciile de SPA ale unitatii de cazare.

O plimbare pe faleza din statiune m-a facut sa inteleg ca, intr-adevar , curatenia este cuvantul de ordine in Nisipurile de Aur. Tot de-a lungul plimbarii am realizat ca cel putin 90% dintre turistii prezenti in statiune sunt romani. Rareori mai vezi grupuri mici de rusi, francezi sau nemti, mult mai linistiti decat galagiosii conationali.

Daca dai o raita prin chioscurile de suveniruri, toata lumea te intampia cu “buna ziua” si povestea se repeta si atunci cand vrei sa bei o cafea sau sa iei masa la numeroasele cafenele si restaurante. Pentru a face romanii sa se simta 100% “ca acasa”, peisajul este intregit cu melodii precum “Dragostea din Tei” sau “Daca pleci”, care rasuna din boxele teraselor.

Bulgarii nu s-au gandit doar la turistii romani, asa ca, pentru a-i face si pe francezi sa se simta in largul lor, au construit un Tour Eiffel, de circa 15-20 de metri, in care, evident, se afla o cafenea.

90% dintre turistii de Paste si 1 Mai au fost romani

90% dintre turistii de Paste si 1 Mai au fost romaniDeschiderea, pe la inceputul lunii aprilie a 70% dintre hotelurile din statiunea Nisipurile de Aur, se face in asteptarea turistilor romani. “In cele doua zile de Paste si de 1 Mai, gradul de ocupare a hotelului a fost de 100%, 90% dintre clienti fiind romani”, spune directorul general al Melia Grand Hermitage, hotel cu o capacitate de 727 de camere.

Potrivit acestuia, romanii sunt atrasi in primul rand de pretul oferit de hotelurile din statiune. “Sunt la Nisipuri hoteluri ca 5 stele, cu cazinouri, care au un pret de 10 euro pe noapte. Acesti hotelieri castiga o mare parte din venituri din cazinouri si lasa foarte mult la partea de cazare”, mai explica seful Melia Grand Heritage.

Aproximativ un milion de romani si-au petrecut concediul in Bulgaria anul trecut, fiind cel mai numeros grup national.

Sol Melia Bulgaria, care, cu cele 5 hoteluri pe care le opereaza pe litoralul bulgaresc, detine peste 2.000 de camere pe litoralul Marii Negre, estimeaza o stagnare, sau, in cel mai bun caz, o usoara crestere, a numarului de turisti romani anul acesta, pana la circa 20.000 de persoane.

“Pentru 2010 anticipam ca vom gazdui peste 60.000 de turisti in cele cinci unitati pe care le operam in Bulgaria. Ponderea romanilor va fi de circa 30%, urmati de germani, britanici si rusi”, a declarat Jose Manuel Navarro, directorul pe Bulgaria al celui mai mare lant hotelier din Spania si al treilea din Europa.

Potrivit sefului Sol Melia Bulgaria, tarifele de cazare in Bulgaria vor ramane la nivelul anului 2009. Preturile de cazare la unitatile de 4 si 5 stele din Nisipurile de Aur incep, in medie, de la 30 de euro si pot ajunge pana la 100 de euro de persoana pe noapte, in functie de perioada aleasa pentru vacanta.