1 / 4

Pe urmele lui Jacques Cousteau

Etajul 40 al unui hotel din Barcelona. O camera de la fereastra careia poti surprinde doua lumi aparent fara nicio legatura – pe de o parte intinderea linistita a Mediteranei, “deranjata” pe alocuri de cate un vas de croaziera, pe de alta parte freamatul unui oras precum Barcelona. Pe fundal sunetul telefoanelor si agitatia interviurilor cu presa. Pierre Cousteau, unul dintre fii cunoscutului oceanograf Jacques Cousteau, raspunde calm intrebarilor jurnalistilor din diferite colturi ale lumii cu ocazia aniversarii celor 100 de ani de la infiintarea Societatii Cousteau, eveniment organizat impreuna cu National Geographic.

Romania reprezinta pentru Pierre Cousteau cateva repere: Delta Dunarii – mama sa, Francine Cousteau, care a primit in 2009 titlul de Ambasador Onorific al rezervatiei naturale – Marea Neagra, respectiv “orientarea romanilor catre protectia mediului inconjurator”.

“Tatal meu a influentat milioane de oameni prin documentarele sale, aratandu-le frumusetea oceanelor. Nu am avut feed-back din partea romanilor. Stiu insa ca sunt foarte interesati de problemele mediului inconjurator”, spune Pierre Cousteau.

Intors din cea mai recenta expeditie in Marea Mediterana, tanarul Cousteau, alaturi de exploratorul Enric Sala, a urmat pasii parcursi de tatal sau in urma cu peste 60 de ani pentru a radiografia diferentele dintre modul in care arata universul acvatic atunci si realitatea actuala.

“Jaques Cousteau a creat o arhiva de sute de fotografii si filme din diferite colturi ale lumii pe parcursul a 60 de ani. Acestea reprezinta baza vizuala prin care putem observa evolutia oceanelor si impactul pe care l-a avut omenirea asupra lor. Prin aceste documentare putem face o diferenta intre ce a fost si ce avem acum. Si sa ne punem intrebari asupra a ceea ce se intampla. Si oamenii se intreaba. Chiar mai des incepand cu anii ‘60-‘70”, afirma Cousteau.

In opinia sa, un pas urgent in restabilirea echilibrului vietii acvatice il reprezinta crearea mai multor zone protejate care sa le permita speciilor pe cale de disparitie sa se refaca. “Chiar daca suntem foarte eficienti in a distruge lucruri, putem sa ne demonstram capacitatea in a le imbunatati. Autoritatile pot face mai multe pentru a pastra sanatatea mediului acvatic si mai sunt multe de facut. In special in extinderea zonelor protejate, reducerea poluarii industriale, a pescuitului industrial si a speciilor pe cale de disparitie. Toate lucrurile mici pe care le facem in fiecare zi au un impact din ce in ce mai mare, din cauza numarului mare de oameni care exista in prezent”, declara Pierre Cousteau.

El considera ca autoritatile si populatia nu si-au mutat concentrarea asupra problemelor de protectie a mediului inconjurator pe fondul crizei economice actuale.

“De cand m-am nascut am tot auzit ca suntem intr-o criza economica. Deci nu a fost nicio surpriza pentru mine contextul actual. Nu cred ca actuala criza financiara a mutat focusul autoritatilor si al oamenilor de la problemele de mediu la cele economice, din contra oamenii realizeaza ce este important. Tatal meu lucra un concept in anii 80 – stiinta fericirii – care gravita in jurul a 4 aspecte prin care putem schimba spatiul in care traim: dragoste, creativitate, cunostinte si impartasirea cunostintelor. Cand protejam mediul folosim toate cele 4 concepte”, afirma Cousteau.

Afla din slide-ul urmator cat de grava este “criza” oceanelor

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri