Am stat 3 luni aici si nu am gasit nimic. Ma intorc in Italia, la masline

Daca in Koln, unul dintre cele mai importante orase ale Germaniei, locuiesc circa 1.500 de romani, pe o raza de 100 de kilometri in jurul Koln-ului – in orase precum Lerverkusen sau Dusseldorf - peste 20.000 de romani si-au stabilit cartierul principal. “Zona Koln-ului este una puternic industrializata, spre deosebire de Berlin. In Koln, romanii lucreaza, in principal, in domeniul auto sau in servicii”, declara Josef Sommer, director executiv al biroului de turism din Koln.

In urma cu 7 ani, Maria, care lucrase ca bucatareasa in restaurante din Bucuresti a decis sa isi incerce norocul in Germania. “Castiga foarte bine in Romania, insa spera ca aici va fi mai bine. Acum, ca bucatatareasa are un salariu de 800 de euro, care ii ajunge cu greu pentru ca viata este scumpa in Germania”, povesteste Dumitru Gulas, fiul Mariei.

La cinci ani dupa plecarea Mariei, in 2008, si fata acesteia a venit in Germania pentru a munci. “Cum a implinit 18 ani, sora mea a venit in Germania la munca. La scurt timp s-a casatorit cu un neamt si acum lucreaza, ca si chelnerita, in restaurantul socrului ei si are un salariu lunar de 1.000 de euro”, povesteste Gulas.

In urma cu trei luni, si tanarul Dumitru Gulas, in varsta de 26 de ani, a decis sa se alature familiei sale. “Inainte sa plec din tara lucram ca grataragiu in Mangalia, pe un salariu de 2.000 lei pe luna. Am venit in Germania, am inceput sa invat limba si apoi sa imi caut de lucru, insa nu am gasit nimic. Nemtii sunt foarte stricti – iti cer sa stii limba la perfectie si sa ai asigurare medicala. Salariul pe care mi l-ar fi dat era de 700-800 euro, ca si chelner”, povesteste tanarul.

Dezamagit de angajatorii nemti, Gulas a decis sa se intoarca in tara, pentru ca in toamna sa plece in Italia. “Imi pare rau ca am pierdut 2 luni de sezon estival in Romania, cautand de munca la nemti. Am sa ma lucrez cateva luni in Romania, iar in octombrie, cand incepe sezonul maslinelor in Italia, ma intorc acolo”, spune tanarul.

De la 19 ani, romanul a tot incercat sa munceasca in afara tarii. “Am inceput in Ucraina, unde eram bine platit. Am plecat apoi, tot cu o firma ucraineana in Cehia, la Praga, si am lucrat in constructii unde, de asemenea castigam bine. A urmat Italia – lucram in zona Bari, unde primeam 40 de euro pe zi la cules de masline, cu program de doar 5 ore pe zi”, mai declara acesta.

O alta romanca, de 23 de ani, se intoarce la fel de dezamagita din Germania. “Am stat 3 sapatamani la prietena mea care lucreaza in Koln, la un restaurant, dar nu as fi ramas aici pentru ca nemtii sunt foarte pretentiosi. As pleca sa muncesc afara, dar in Spania sau Italia”, declara tanara.

Piata imobiliara doar 30% dintre germani isi permit o locuinta

Fie ca este vorba de chirii sau de achizitionarea de locuinte, piata imobiliara din Germania, si in special cea din zona Koln, este una foarte ridicata. “Am inchiriat un apartament de 2 camere in centrul Koln-ului pentru care platesc o chirie lunara de 750 de euro”, declara Jurgen, ghid in Koln.

El explica ca, atunci cand vine vorba de achizitionarea unei locuinte, preturile sunt si mai ridicate. “Doar 30% dintre nemti detin propria locuinta, restul stau in chirie. In Koln, un metru patrat poate ajunge pana la 4.000 - 6.000 de euro”, explica ghidul.

Elena lucreaza in industria publicitatii su este unul dintre putinii romani care au reusit sa isi achizitioneze o casa in Koln. "In urma cu 7 ani, am platit 200.000 de euro pe o casa, la periferia orasului. Odata cu criza, preturile au mai scazut, dar nu semnificativ”, spune aceasta, care locuieste jumatate de an in Germania si jumatate in Romania.

Cum atrage Kolnul 4,6 milioane de turisti anual

Cum atrage Kolnul 4,6 milioane de turisti anualAnul trecut, circa 4,6 milioane de turisti au vizitat orasul de pe fluviul Rin. “Numarul turistilor care au vizitat anul trecut Kolnul a fost de 4,6 milioane, in scadere cu 5% fata de anul precedent. Dintre acestia, 2,3 milioane au innoptat in hotelurile si pensiunile orasului. Doar 2.000 dintre acestia au fost romani”, a declarat director executiv al biroului de turism din Koln.

In primele 5 luni din acest an, nemtii au reusit sa recupereze scaderea de anul trecut. “La 5 luni, numarul turistilor a crescut cu 4% fata de perioada similara a lui 2009. Acest reviriment se datoreaza faptului ca tari ca Statele Unite sau Marea Britanie, de unde provin o mare parte a turistilor, au inceput sa isi revina din recesiune”, a explicat Josef Sommer.

Turismul aduce, anual, venituri de 5,4 miliarde de euro acestei zone, fiind una dintre cele mai importante industrii.

De departe, cea mai mare atractie a orasului o reprezinta Domul din Koln, inalt de 157,38 metri, a doua biserica din Germania ca inaltime, dupa Munsterul din Ulm si a treia din lume, dupa Bazilica Notre-Dame de la Paix. “Orasul cheltuie circa 7 milioane euro anual pentru intretinerea Domului. Catedrala primeste peste 6,5 milioane de vizitatori anual”, mai spune ghidul din Koln.

Alte obiective turistice ale orasului sunt Muzeul Romano-Germanic, Muzeul Ludwing, Muzeul Ciocolatei sau strada Schildergasse, una dintre cele mai cunoscute strazi de shopping din Europa. Croazierele pe fluviul Rin se numara, de asemenea, printre preferintele turistilor straini.

In relatia cu Romania, compania aeriana low-cost Germanwings are 3 zboruri saptamanale pe ruta Bucuresti - Koln, cu preturi care incep de la 100 euro pentru un bilet dus-intors.