Tarom Crestere cu 30% a numarului de pasageri, dar se anunta inca un an pe pierderi

Numarul pasagerilor care au calatorit cu Tarom a crescut in primele sase luni cu 31%, la peste 900.000, fata de perioada similara din 2009, in timp ce veniturile din transportul de pasageri si marfa au crescut cu 10,9%.

Chiar si asa, compania a terminat primele 5 luni pe pierderi, so estimeaza ca intreg anul 2010 se va finaliza in acelasi trend, potrivit Ruxandrei Brutaru, directorului general al operatorului aerian de stat. “Desi am redus cheltuielile cu 7-8% fata de 2009, primele cinci luni au fost tot pe pierderi din cauza aprecieri dolarului (majoritatea cheltuielilor companiilor aeriene sunt in dolari) si a scumpirii cu 211 dolari a tonei de petrol. Daca previziunile privind majorarea in continuare a pretului combustibilului se vor adeveri, si anul 2010 va fi pe pierderi”, declara Ruxandra Brutaru (foto), in urma cu o luna.

Cele mai solicitate destinatii de catre pasagerii Tarom au fost aceleasi in prima jumatate a anului comparativ cu perioada similara din 2009, respectiv Timisoara, Cluj si Paris. "In prima jumatate a anului, Tarom a introdus trei noi destinatii, Nisa, Riga si Damasc, dupa ce, in 2009, a operat pe alte 11 noi rute - Amsterdam, Bari, Budapesta, Belgrad, Dubrovnik (sezonier perioada de vara), Lyon, Geneva, Salzburg (sezonier perioada de iarna), Strasbourg, Venetia si Zurich", au explicat reprezentantii companiei.

Numarul angajatilor a fost redus de la 2.517, cat era la 30 septembrie 2009, la 2.353, la 30 iunie anul acesta.

Potrivit bilantului activitatii pe anul 2009, compania a avut anul trecut venituri de 1,11 miliarde lei, mai mici cu 27% fata de cele programate prin buget la inceputul anului. Compania a transportat anul trecut peste 1,72 milioane pasageri.

Carpatair Venituri in crestere cu 10%

Carpatair, compania aeriana cu hub la Timisoara, a inregistrat o crestere de 20% a cifrei de afaceri si de 10% a numarului de pasageri transportati pe zboruri regulate in primul semestru al anului fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Compania a raportat si o crestere de 6% a gradului de ocupare pe primele 6 luni.

„Cresterea inregistrata in prima parte a anului 2010 arata o usoara revenire a industriei aviatice, confirmand in acelasi timp strategia de dezvoltarea a Carpatair in 2010. Pentru al doilea semestru al anului, datorita investitiilor realizate in extinderea bazei operationale din Bucuresti si Craiova prin introducerea de noi curse directe spre Italia, ne asteptam la o imbunatatire a acestor indicatori”, declara Paula Ardelean (foto), vicepresedinte marketing & vanzari.

In aceasta prima parte a anului 2010 Carpatair a lansat programul de fidelizare Carpatair Green Club si a introdus optiunea web check-in, continuand insa sa asigure si procedura traditionala de check-in direct la aeroport.

Carpatair opereaza in prezent pe 10 aeroporturi interne si 18 aeroporturi externe.

Numarul total al zborurilor regulate operate de companie este de peste 340 de zboruri/saptamana spre 30 de destinatii din 6 tari.


Wizz Air - Aproape de 1 milion de pasageri

Wizz Air - Aproape de 1 milion de pasageriIn prima jumatate a anului, Wizz Air, una dintre cele mai mari companii low-cost din Romania, a transportat 917.000 pasageri pe rutele din si catre Romania, fiind compania cu cei mai multi pasageri transportati in S1 (Blue Air nu a vrut sa isi comunice cifrele la 6 luni).

Low-costul maghiar a raportat astfel o crestere de 31,4% la sase luni fata de perioada similara a anului trecut. “Suntem in grafic pentru a depasi 2 milioane de pasageri transportati din si spre Romania anul acesta. Cresterea provine in mare masura de la cresterea capacitatii de transport din Cluj-Napoca si din Bucuresti si implicit prin noile rute lansate si cresterea frecventelor pentru zborurile de la toate cele 3 baze, inclusiv Timisoara. Bucuresti va totaliza in continuare peste 50% din operatiunile Wizz Air in Romania in ceea ce priveste traficul de pasageri”, declara, de curand, Gyorgy Abran (foto), director comercial Wizz Air care a adaugat ca piata locala este una profitabila, fara a da detalii privitoare la profitul companiei maghiare in Romania.

Gradul de incarcare din aceasta perioada a fost de 84% si va continua sa creasca la 88% in lunile de vara, potrivit oficialilor companiei.

In prima jumatate a anului, Wizz Air a lansat, din Bucuresti, noi rute spre Pisa, Cuneo – Torino, Zaragoza si Weeeze – Dusseldorf. Din Cluj, linia low-cost a introdus noi destinatii spre Pisa, Cuneo – Torino, Zaragoza si Weeeze – Dusseldorf., Alicante si Palma de Mallorca, iar din Timisoara catre Forli Bologna.