1 / 5

Crestere de 60% a hotelurilor scoase la vanzare in S1

In primele sase luni ale anului, numarul de hoteluri si pensiuni scoase la vanzare a crescut cu 60% fata de perioada similara a lui 2009, pana la 344 de unitati, potrivit unui raport realizat de portalul imobiliar, imobiliare.ro.

“Efectul este asa de dramatic pentru ca suntem deja la doi ani de criza in industria hoteliera. In primul an, majoritatea unitatilor si-au optimizat activitatea reducand costurile la minimul de supravietuire. In primul trimestru din 2010, toata lumea a sperat la o revenire a pietei, dar in vara au realizat ca avem inca un trend descendent”, a explicat, pentru Wall-Street, Tinu Sebesanu (foto), directorul firmei de consultanta Trend Hospitality.

Potrivit imobiliare.ro, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in localitatile turistice din zonele de munte, cele mai multe hoteluri si pensiuni scoase la vanzare fiind in judetul Prahova – 52 fata de 5 la inceputul anului, urmat de Brasov, cu 47 de unitati de cazare. In Busteni, de exemplu, numarul unitatilor scoase la vanzare a ajuns la 35 la finele lui iunie 2010, in timp ce in Predeal gasim 30 de oferte.

“Cea mai mare pondere in aceasta crestere o reprezinta pensiunile care au avut 3 sezoane dezastroase - vara lui 2009, iarna 2009 - 2010 si vara lui 10. Nici piata hoteliera nu sta mai bine, starea economiei reflectandu-se dramatic in bilanturile hotelurilor axate pe turismul de business, in timp ce hotelurile din zona litoralului au inregistrat un nivel maxim de ocupare doar in luna august, si atunci doar la final de saptamana. Toate aceste unitati au cheltuieli cu regia destul de mari, iar cresterea cotei TVA a fost o alta lovitura primita”, a declarat, pentru Wall-Street, Alexandru Nitescu, managerul departamentului de proiecte si investitii al companiei de consultanta imobiliara Regatta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri