Opt declaratii socante, la nivel foarte inalt: cum poti distruge credibilitatea unei companii globale, dintr-o singura fraza
Orice tanar student cu o slujba de vara in retail cunoaste un principiu de baza al vanzarilor: clientul are intotdeana dreptate. Fraza, oricat de banala ar parea, nu ajunge uneori in varful piramidei, la C-level. Citeste cateva declaratii absolut surprinzatoare ale unor manageri renumiti, fraze care au surprins si uneori starnit controverse majore in diferite industrii.
Alex Goaga • 12 Octombrie 2014 • eCommerce








Armstrong, AOL: concediere in direct nu-mi pasa ce spune presa!
Satya Nadella, CEO Microsoft: Femeile nu ar trebui sa ceara mariri de salariu
Chip Wilson, Lululemon: Unele corpuri de femeie pur si simplu nu functioneaza
Jeffries, Abercrombie & Fitch: Dorim sa marketam doar persoanelor cool, care arata bine
Mackey, Whole Foods a comparat un act de caritate cu fascism
OLeary, Ryanair: Cei care vin la aeroport fara biletul printat sunt prosti
Hayward, BP: Vreau doar sa-mi recuperez viata
Page, Google: Nu ar trebui sa ne ingrijoram pentru faptul ca robotii ar trebui sa preia joburile noastre
In timpul unei conferinte video cu 1.000 de angajati ai serviciului de stiri AOL, Patch, CEO-ul AOL, Tim Armstrong, si-a pierdut subit cumpatul si l-a concediat, in direct si public, pe Abel Lenz, un angajat care inregistra evenimentul. Ulterior, Armstrong a trimis o declaratie ciudata catre angajati, spunand ca a facut o greseala cand l-a concediat, public, pe Leinz. Desi CEO-ul i-a cerut scuze acestuia, nu l-a mai angajat inapoi.
Armstrong a subliniat, in aceeasi conferinta, ca “nu-mi pasa ce spune presa, nu-mi pasa daca oameni (din companie – n.r.) scurg informatii!”, aparent invitandu-i si pe altii sa inregistreze conferinta.
Cea mai proaspata declaratie controversata vine de la nimeni altul decat directorul executiv Microsoft, Satya Nadella. El a declarat in cadrul unei conferinte dedicate femeilor care activeaza in lumea IT ca acestea “nu ar trebui sa ceara mariri de salariu ci sa se increada in sistem”. A nu cere mariri de salariu aduce dupa sine “good karma”, a mai spus CEO-ul Microsoft, starnind un val de proteste si furie pe retelele sociale.
Fondatorul companiei globale specializata pe echipamente sportive si yoga in special Lululemon a fost fortat sa isi ceara scuze dupa ce, in esenta, a jignit un segment de clientela facandu-le pe unele femei prea grase. “Unele corpuri feminine pur si simplu «nu functioneaza» (don’t work – in original)” pentru pantalonii de yoga de 100$ pe care compania ii comercializeaza. Declaratia a fost facuta in cadrul unei emisiuni Bloomberg. Ulterior, Wilson a spus ca “este intristat” de repercusiunile declaratiei sale. In mod clar declaratia sa nu va ajuta compania sa inverseze scaderea nivelului actiunilor companiei si sa calmeze scandalul privind o transparenta prea mare a materialelor folosite in echipamentele sportive pentru femei.
Mike Jeffries, directorul executiv al Abercrombie & Fitch a spus ca doreste ca firma lui sa marketeze catre “persoane cool, care arata bine”. Articolul, din 2006, a reinviat acum doua primaveri. In articol el a admis de asemenea ca “magazinele noastre sunt exclusiviste, multi oameni nu au ce cauta in hainele noastre”. Aparitia declaratiilor a starnit proteste vaste pe Internet, clienti ai companiei incepand sa imparta haine nepurtate celor fara de casa. Jeffries, fortat de circumstante, si-a cerut scuze pentru alegerea proasta de cuvinte.
John Mackey, co-CEO la Whole Foods, a devenit tinta unor critici acerbe cand a comparat Affordable Care Act cu “fascismul” in timpul unui interviu cu NPR in prima parte a anului trect. Clientii magazinelor, caracterizati in general prin interesul lor pentru mancare organica, sanatoasa, au bombardat pagina de Facebook a companiei cu mesaje prin care isi aratau furia. Mackey a declarat ulterior ca ii pare rau ca si-a ales astfel cuvintele.
Michale O’Leary, CEO al Ryanair, a spus ca cei care vin la aeroport fara boarding pass-urile printate “sunt prosti”. O’Leary a facut acest comentariu in septembrie 2012, dupa un dialog lung cu un pasager care a fost fortat sa plateasca circa 400 de dolari pentru a printa, la aeroport, boarding pass-urile familiei. O’Leary a spus ca oricine este nemultumit de politica de printare a companiei poate “sa se duca naibii” (bugger off – in original). Atunci cand actionarii au sugerat ca relatia cu clientii lasa de dorit si loveste in vanzari, O’Leary a admis ca firma “ar trebui sa elimine lucrurile care indeparteaza clientii”.
Pe masura ce compania condusa de el incerca sa isi revina dupa ce sute de mii de litri de petrol s-au scurs in Golful Mexic, proces in care au fost ucisi si 11 muncitori si a stopat activitatile din regiune, fostul director executiv al BP, Tony Hayward, nu a putut spune decat ca isi “vrea viata inapoi”. Ulterior si-a cerut scuze pentru comentariul negandit. El si-a dat demisia la putin timp dupa aceea, subliniind ca a fost “demolat” de accident si “pus la zid” in SUA.
Sursa foto
Barbatul care a facut miliarde din Google considera ca nu ar trebui sa ne ingrijoreze faptul ca am putea, in viitorul nu prea apropiat, sa ramanem fara job-uri, acestea urmand a fi preluate de procese automate, de roboti. El a discutat despre acest lucru in cadrul unui interviu alaturi de Sergey Brin, de asemenea co-fondator Google, si VC-ul Vinod Khosla. Toti trei, miliardari care oricum ar putea trai linistiti pana la finalul vietilor cu averea acumulata pana acum.
Te-ar putea interesa si: