1 / 4

Naspers, investitor strategic in regiune

Gigantul sud african pare a fi cel mai activ in regiune, in aceeasi saptamana anuntand preluarea Avito, unul dintre cei mai mari jucatori eCommerce din Rusia, dar si vanzarea a doua companii cehesti, dupa ce una dintre ele era, initial, destinata sa fuzioneze cu eMag.


Naspers are 68% din platforma ruseasca Avito, companie care atrage 35 de milioane de vizitatori unici lunar, fiind astfel in top 10 site-uri din Rusia, ca trafic. Mai mult de 50% din traficul Avito vine din mobile, comparat cu 32% la inceputul anului precedent – o tendinta globala care se regaseste si in Romania, inclusiv la eMag.


Pe piata locala, compania a facut in 2012 o miscare extrem de inspirata, intrand in actionariatul celui mai mare jucator eCommerce din Romania. De atunci, valoarea de piata a companiei a crescut de peste doua ori, atingand 277 milioane de euro. In prezent, Naspers detine 74,2% din companie, in timp ce Iulian Stanciu are 25,8%.


O alta miscare care s-ar putea dovedi inspirata este achizitionarea OLX.ro (pe atunci Mercador.ro) si Tocmai.ro, cele doua platforme de anunturi, previzibil, fuzionand. Liderul de piata este urmat de Okazii.ro, companie care are cateva atuuri clare (market pentru persoane juridice, sistem de rating), insa inca incearca sa capitalizeze de pe urma lor.


Naspers detine de asemenea, integral, FashionDays.ro, companie cu sediul in Elvetia. FashionDays, cu prezenta exclusiv online, va finaliza curand fuziunea cu eMag, pe piata locala. Compania mai este prezenta in Polonia, Republica Ceha, Ungaria, Slovacia, Slovenia si Bulgaria. Citeste mai multe despre strategia companiei in interviul exclusiv cu bulgaroaica Evgeniya Markova.


Naspers are nu mai putin de 12 investitii in companii (start-up-uri dar si mature) in regiune, eCommerce-ul fiind principalul focus al sud africanilor. Compania detine actiuni si in PayU, cel mai mare procesator de plati din regiune. Pe langa zona eCommerce, Naspers are investitii internationale si in video entertainment, avand o prezenta puternica in special in Africa de Sud, unde detine cel mai mare serviciu pay-TV. Naspers detine de asemenea 29% din Mail.Ru Group, cel mai mare operator de retele sociale din Rusia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri