Ultimele 12 luni de criza. Evolutia asigurarilor
Paradigmele economiei mondiale se reaseaza. Ce urmeaza in asigurari?
Asigurarile romanesti vs alte piete
Lectia primului an de criza
Ce probleme persista in asigurari
Solutii propuse
1 / 7

Ultimele 12 luni de criza. Evolutia asigurarilor

In evolutia pietei de asigurari din Romania din ultimele 12 luni, trebuie sa facem o distinctie intre doua perioade distincte: a doua parte a anului trecut, cand asigurarile de viata erau pe un puternic trend ascendent, ca efect al cresterii nivelului de informare financiara datorita lansarii pensiilor private si prima jumatate din 2009, cand au fost inregistrate primele scaderi din piata asigurarilor de viata, ca urmare a restrangerii consumului si a veniturilor populatiei.

Citeste aici despre rezultatele pietei asigurarilor in primele 6 luni din 2009.

“Scaderile au fost in linie cu asteptarile, tinand cont si de ritmul de crestere a somajului inregistrat de la 4,4% in decembrie 2008 la 6,0% in iunie 2009”, explica Cornelia Coman (foto) CEO ING Asigurari de Viata.

Ea considera ca in a doua parte a anului 2009 piata de asigurari de viata va stagna. “Anul 2009, in afara faptului ca este marcat de recesiune economica, care a redus disponibilitatile financiare ale populatiei, a fost precedat de un an exceptional. Anul 2008 a fost impactat de recenta lansare a pensiilor private, cu un efect pozitiv asupra volumului vanzarilor de asigurari de viata astfel ca estimam ca in anul 2009 volumul vanzarilor noi se va afla la cel mult jumatate fata de anul anterior”, detaliaza Coman.

Referitor la perioada urmatoarelor 12 luni, piata asigurarilor va fi stimulata automat de revenirea pe plus a dinamicii PIB, prognozata de analisti pentru primul semestru din 2010, fiind momentul cand consumatorii isi vor relua comportamentul normal, atat de consum, cat si de economisire, considera oficialul ING Asigurari de Viata.

Pe de alta parte, atrage atentia Iulius Alin Bucsa, CEO al Euroins, ca scaderea volumului de prime subscrise, este cea mai mica problema a pietei de asigurari in contextul crizei mondiale.

“Pe fondul unei cresteri accelerate a daunalitatii in piata, aceasta trebuie sa-si ia toate masurile pentru a rezolva probleme mai vechi (daunalitate, adaptare la cerintele Uniunii Europene), dar si cele noi generate de criza cum sunt reducerea finantelor, clienti in imposibilitate de plata, o noua escaladare a daunalitatii, presiunea reducerii costurilor etc”, subliniaza Bucsa.

Astfel, din acest punct de vedere, el apreciaza evolutia pe ultimele 12 luni, ca fiind, una foarte buna in raport cu orice alt segment al economiei romanesti.

“Vad, de asemenea, urmatoarele 12 luni, cu un trend nu neaparat pozitiv fata de perioada anterioara , dar peste cel al majoritatii segmentelor economice, asta si in contextul nedezvoltarii complete a pietei asigurarilor din Romania, in momentul inceputului crizei economice”, estimeaza seful Euroins.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri