Ultimele 12 luni de criza. Evolutia asigurarilor
Paradigmele economiei mondiale se reaseaza. Ce urmeaza in asigurari?
Asigurarile romanesti vs alte piete
Lectia primului an de criza
Ce probleme persista in asigurari
Solutii propuse
3 / 6

Asigurarile romanesti vs alte piete

Dezvoltarea incompleta a industriei romanesti a asigurarilor, spune Alin Bucsa (foto), ne-a salvat de data aceasta, in contextul acestei crize mondiale. „Problemele pietei mondiale a asigurarilor, au fost extrem de mari, generate in principal de legaturi foarte stranse cu piata financiara international si de expunerile foarte mari, in principal pe riscuri financiare. Din fericire, pentru noi, apelanta companiilor romanesti pentru riscuri financiare, a fost foarte mica si asta ne-a salvat probabil de la falimente in domeniu”, spune reprezentantul Euroins.

Astfel, anul 2008 a adus evolutii negative ale asigurarilor de viata in tarile dezvoltate, in timp ce tarile cu economie emergenta afisau un trend clar crescator. Conform raportului anual Swiss Re, in anul 2008 asigurarile de viata au inregistrat o scadere de 5,3% in tarile industrializate si o crestere de 14,6% in tarile emergente. In anul 2009 insa, au inceput sa fie impactate si tarile in curs de dezvoltare.

“Nu sunt inca disponibile date consolidate despre evolutia asigurarilor de viata in Europa in prima jumatate a anului 2009, insa consideram ca Romania a avut o evolutie similara tarilor din regiune sau chiar o evolutie superioara acestora, stiind ca Bulgaria a inregistrat o scadere a primelor subscrise de 12,5%, Croatia o scadere de 3,17% iar Rusia o scadere de 18%”, exemplifica Coman.

In mod cert, este de parere Coman structura portofoliului de produse de asigurare de viata (traditionale vs Unit-Linked, protectie versus economisire sau investitie) si, nu in ultimul rand, diferentele in regimul fiscal aplicat asigurarilor de viata sau prin comparatie cu restul produselor financiare pot aduce diferentieri importante in evolutia pietelor de asigurari de viata.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri