Increderea in bancile din Romania a fost zguduita de falimentul Lehman Brothers
Creditele cu buletinul sau activele toxice din Romania
Restructurarea – cuvantul de ordine in banci
BNR – de la debitor la creditor net al sistemului bancar
1 / 5

Increderea in bancile din Romania a fost zguduita de falimentul Lehman Brothers

Bancherii din Romania au fost luati prin surprindere de amplitudinea evenimentelor din Statele Unite ale Americii, Bursa de la Bucuresti s-a corelat cu scaderile de pe Wall Street, iar romanii au constientizat ca a inceput criza si la noi, desi cu putin timp in urma toate vocile din economie spuneau ca vom fi ocoliti de recesiune.

In sistemul bancar din Romania institutiile de credit sunt inca mici, comparativ cu cele din SUA, iar norocul lor a fost ca Banca Nationala nu le-a permis sa intre pe teritoriul activelor toxice cu care "se jucau" bancherii straini.

Totusi, increderea pe care romanii o aveau in banci a fost zguduita puternic dupa ce au vazut ca si unii dintre gigantii bancari din lume, Lehman Brothers, Fannie Mae si Freddie Mac au cazut in faliment.

Pierderea increderii in banci s-a manifestat prin numarul mare de retrageri de depozite pe care institutiile de credit din Romania le-au primit si pe care au fost nevoite sa le onoreze.

Luati pe nepregatite si neavand lichiditati suficiente pentru a onora cererile clientilor bancherii s-au indreptat spre facilitatea de creditare pusa la dispozitie de Banca Nationala a Romaniei. In octombrie 2008, BNR a imprumutat bancile cu suma record de 49 miliarde lei (13,3 mld. euro la un curs de 3,6827 lei/euro – cursul mediu din 2008).

In plus, cum pe plan international sistemul bancar se clatina, bancile-mama ale celor din Romania au taiat finantarile pe care le trimiteau pana acum sau le-au scumpit semnificativ. Urmare a acestor modificari survenite in structura finantarilor, bancile au inceput sa incurajeze economisirea populatiei, urcand dobanzile la depozite pana la peste 15%, in lei, si la mai mult de 7%, la euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri