Criza la bursa momente dramatice si lucruri de retinut

Stere Farmache conduce Bursa de Valori Bucuresti din 1995, odata cu reinfiintarea institutiei. Pana in 2007, cand a fost ales presedinte, el a ocupat postul de director general.

In toti acesti ani, piata de capital romaneasca a trecut prin diferite momente, a crescut, s-a comprimat a trait criza financiara din 1997, a facut pasi in procesul de maturizare.

Turbulentele economice de anul trecut au surprins intreaga lume prin amploarea neasteptata a falimentelor si a scaderilor abrupte.

Momentele dramatice, precum prabusirea Lehman Brothers pe 14 septembrie 2008, nu au trecut fara efecte in piata romaneasca, care a trait momente unice in istoria sa moderna – suspendarea sedintei de tranzactionare din cauza scaderilor foarte mari.

Astfel de momente nu sunt foarte frecvente, o scadere asa dramatica nu vine in fiecare zi. Pentru astfel de cazuri Bursa avea prevazute masuri si proceduri, ele au fost aplicate, dar analiza ulterioara a demonstrat ca este necesara modificarea lor, astfel incat sa ne ofere mai multa flexibilitate in luarea unor decizii care sa raspunda mai bine nevoilor participantilor din piata ”, spune Farmache.

Dupa aproape un deceniu in care Bursa a evoluat pe un trend pronuntat ascendent, scaderile abrupte din septembrie - octombrie 2008 au demonstrat ca unele reguli nu erau perfect adaptate pentru cazul unor fluctuatii atat de ample.

Desi multi analisti spun ca varful crizei financiare a fost atins in toamna anului 2008, efectele acesteia s-au propagat la nivelul economiei reale, unde continua sa se faca simtite si astazi.

Stere Farmache spune ca a invatat trei lectii importante din aceasta criza. Prima din ele ar fi ciclicitatea, care este o caracteristica permanenta a economiei si pietelor financiare, de care multi actori ai pietei au uitat atunci cand bursa crestea continuu.

Cea de-a doua invatatura ar fi ca niciodata nu stii totul intr-o criza, nu poti anticipa exact evolutiile.

A treia lectie este ca o criza financiara loveste inegal si cu intensitati diferite, atat geografic, cat si in interiorul aceleiasi economii, la nivel sectorial.

In plus, diminuarea generala a veniturilor a impus un control mai strict al costurilor, un demers dificil si delicat de administrat.

“Vor fi trase cu siguranta multe invataminte din evolutiile recente, dar unele dintre acestea vor fi apoi probabil uitate. Cred ca pe termen scurt se va reduce totusi semnificativ apetitul pentru risc, dar cei care vor depasi aceasta etapa, vor fi mai bine pregatiti pentru a parcurge un nou ciclu economic, al carui inceput nu cred ca este foarte departe”, a mai spus presedintele BVB.

2008 - bilantul unui an istoric


Revenirea va pleca tot din zona financiara

Stere Farmache sustine ca revenirea economiei va veni tot din zona financiara, acolo unde de altfel a izbucnit criza, transferandu-se apoi catre alte sectoare ale economiei.

Cred ca perioada cea mai critica pentru bursa a trecut: am asistat deja in ultimele luni la o revenire (care a corectat caderea poate prea exagerata a pietelor) si de acum ar trebui sa ne asteptam la cresteri usoare, dar de durata. Nu m-as grabi sa estimez cand vom vedea o revenire a economiei reale, este inca prea devreme, dar cu siguranta bursele vor da primele semnale ale revenirii. De obicei, iesirile din marile crize s-au produs prin cresteri si corectii succesive ale pietelor, care au anticipat revenirea economiei pe un trend ascendent sustenabil”, explica Farmache.

El mai spune ca odata ce vom vedea o stabilizare si o revenire a optimismului pe pietele externe mature, sentimentul se va transfera si catre economiile emergente.

“Bursele reactioneaza la deciziile luate de autoritati in vederea iesirii din criza si vor semnaliza primele tendintele de revenire ale economiei”.

Practic, desi momentul prabusirii Lehman Brothers este luat ca punct de reper pentru criza financiara, bursele s-au confruntat cu scaderi inca din ultima parte a anului 2007, indeplinindu-si astfel rolul de a anticipa miscarile din economia reala.

Pe piata romaneasca, scaderile drastice ale cotatiilor au fost dublate de o diminuare vizibila a rulajelor de tranzactionare si, implicit, a veniturilor firmelor de brokeraj independente.

In ultimul an, doar doi intermediari au fost scosi din piata de arbitrul Bursei, Orizont Vest si NHL, dar ambii din cauze de organizare si nereguli la nivel administrativ.

Desi cei mai pesimisti prognozau falimente in piata SSIF-urilor, sau cel putin fuziuni si achizitii, companiile au reusit sa reziste.

Farmache spune ca raul a trecut si jucatorii din piata care au rezistat pana acum, fara sa fie afectati major, sunt ca si salvati.

“Totusi, nu exclud varianta ca o parte din ei sa isi regandeasca business-ul, sa se repozitioneze si sa ia mult mai serios in considerare ideea de fuziune, care poate fi un pas important”, explica el.



Cum s-a vazut criza de la etajul 12 al Alpha Bank

Cum s-a vazut criza de la etajul 12 al Alpha BankStere Farmache a facut pasul de la bursa la banca intr-o perioada in care niciuna din cele doua piete nu arata bine. In decembrie anul trecut, el isi anunta demisia, iar primele znonuri despre un potential job in banking au fost confirmate dupa 10 zile.

La vremea aceea, actorii pietei spuneau ca nu era cel mai bun moment in care Farmache sa paraseasca executivul Bursei, care nu trecea prin cele mai bune momente.

Decizia a venit in primul rand din nevoia de a face o schimbare, cu atat mai curajoasa cu cat institutiile din piata bancara din Romania trebuiau sa-si regandeasca strategiile, dupa ani buni de crestere si dezvoltare. Astfel, in prima parte a anului, Farmache si-a inceput cariera de bancher, ca prim-vicepresdinte la Alpha Bank, avand in coordonare unitatea de investitii si piete de capital, directia corporate finance, directia trezorerie, departamentul de evaluare, departamentul administrare fonduri de investitii si economistul sef al bancii.

Practic, el a imbinat experienta de 14 ani din pietele de capital, cu pregatirea sa profesionala si cu provocarea de a ataca un domeniu nou.

“Decizia a venit intr-o perioada in care toate segmentele pietei financiare treceau prin momente dificile. Am facut un pas care se potriveste cu profilul meu profesional”, explica prim-vicepresedintele Alpha Bank.

In plus, politicile interne ale Alpha Bank si stilul conservator al bancii au protejat-o de riscurile majore ale crizei financiare, spune Farmache.

In opinia sa, blocajul actual din piata vine din faptul ca nu se intalneste cererea cu oferta, aceasta teorie fiind valabila pentru toate pietele, de la banking la real-estate. In opinia sa, incetinirea ritmului creditarii vine din ambele directii, atat de la banci, cat si de la clienti.

“Bancile sunt institutii financiare care au ca obiect principal de activitate atragerea de depozite si acordarea de imprumuturi si nu au incetat niciun moment sa indeplineasca aceste roluri. Exista doar perioade cand in strategia bancilor se pune un accent mai pronuntat pe atragerea economiilor, alteori pe acordarea de credite. Cred ca reducerea ritmului creditarii vine din doua directii: Avem de-a face, pe de o parte, de o atitudine mai atenta a bancilor, adaptata contextului, si, pe de alta parte, de o abordare mai reticenta a clientilor care au constientizat responsabilitatea pe care o implica accesarea unui credit bancar”, a mai spus prim-vicepresedintele Alpha Bank.

Sistemul bancar si cel bursier doua notiuni complementare

La prima vedere, sistemul bancar si cel bursier ar putea parea concurente. Finantarea prin bursa poate fi o alternativa la creditul bancar, recomandata societatilor care epuizeaza formele traditionale de finantare sau celor care au priceperea sa le combine eficient, desi, in Romania, managerii nu sunt inca atrasi de aceasta oportunitate.

Insa, Farmache spune ca aceste doua notiuni sunt complementare.

“O inclinatie a companiilor spre finantarea prin piata de capital ar influenta pozitiv pozitia bancii vizavi de companie, prin transparenta mai mare a operatiunilor. Apelul la o emisiune de actiuni sau obligatiuni ar permite companiilor ce se afla intr-o relatie de creditare sa isi poata refinanta imprumuturile si sa dobandeasca capitalul de lucru necesar”, explica el.

Mai mult, unele companii au ajuns deja la un nivel ridicat al creditarii si piata de capital ar putea fi o supapa. Din pacate insa, obstacolul este intelegerea limitata a unor manageri, mai ales in situatii de criza, a modalitatilor alternative oferite de piata si retinerea fata de cerintele de transparenta pe piata de capital.

“Bancile manifesta o prudenta fireasca in aceasta perioada. Managerii companiilor s-ar putea finanta prin oferte de actiuni si/sau obligatiuni adresate investitorilor care sunt dispusi sa evalueze si asume diferit riscurile investitionale.”, sustine Farmache.

Asa cum o companie trebuie sa intocmeasca o documentatie si sa prezinte un proiect pentru a convinge banca sa-i acorde creditul, si la Bursa trebuie sa reuseasca sa isi convinga investitorii sa cumpere actiuni.

Un alt obstacol in abordarea bursei de catre companii este lipsa unor strategii si proiecte pe termen lung, cu care managerii ar trebui sa se prezinte in fata investitorilor.

“Finantarea pe piata de capital presupune o pregatire prealabila a societatii, pentru o pozitionare favorabila. O data realizata aceasta pregatire, se deschide accesul la finantarea pe piata de capital.

In plus, el spulbera si mitul conform caruia cresterea ratelor dobanzii afecteaza direct investitorii si piata de capital.

“Este clar ca o bursa functioneaza bine si se dezvolta intr-un climat economic stabil, cu o rata mica a inflatiei si dobanzilor. Insa acesti indicatori reflecta in fapt starea economiei reale”, explica Farmache.