Cele mai importante schimbari ale ultimelor 12 luni
Miza pe obligatiuni – o consecinta a crizei?
Cum s-a schimbat perceptia investitorilor romani
Care sunt principalele lectii invatate din criza?
1 / 5

Cele mai importante schimbari ale ultimelor 12 luni

In urmatoarele luni se vor implini doi ani de la inceputul trendului descendent, atat pe marile piete, cat si la Bursa de Valori Bucuresti. Dar momentele dramatice din evolutia crizei financiare au culminat pe 14 septembrie 2008, cand scaderile s-au aceelerat dramatic. Acum aproape un an, bursa traia cele mai socante momente, care au determinat schimbari dramatice ale paradigmelor pietei romanesti.

Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest, sustine ca cea mai importanta schimbare, pe care multi nici macar nu o constientizeaza, este cea legata de mentalitate.

Pana la jumatatea lui 2007, piata de capital romaneasca a fost una de cresteri continue, si scaderile din ultimii doi ani au creat drame financiare in portofoliile investitorilor.

“Peste toate acestea mai vine un an precum 2009, in care asistam la cele mai mari cresteri pe indici din istoria bursei romanesti. Investitorul roman a avut sansa sa fie martorul unor volatilitati extreme. Iar eu, unul sunt convins ca vom mai vedea miscari extreme si in urmatorii ani”, sustine Lupsan.

In opinia sa, cei care traiesc aceste experiente vor fi investitorii sofisticati de maine.

“Mi-as dori sa cred ca piata de capital in 2012-2015 va avea peste 1 milion de investitori. Dintre acestia, aproximativ 100.000 investitori (cei actuali) vor exploata la maximum potentialul pietei de capital romanesti care ramane inca, unul dintre cele mai ridicate din regiune”, sustine directorul adjunct al Intercapital.

Dincolo de mentalitate, cele mai importante schimbari vor veni in anii urmatori, cand Lupsan se asteapta la o reducere la jumatate a numarului caselor de brokeraj si la schimbari importante in topul SSIF-urilor dupa cota de piata.

“Performanta se va vedea acolo unde brokerii vor avea mult mai multa initativa si vor aduce noi listari la BVB, vor lansa produse noi sau vor aduce investitorilor instrumente de tranzactionare la costuri mult mai accesibile”, a mai spus el.

O criza de o asemenea amploare nu are cum sa nu lase urme adanci in intreg mecanismul bursier, crede Alin Brendea, director la Prime Transaction.

In opinia sa, ea remodeleaza fundamental relatiile intre actorii din piata, produsele financiare tranzactionate dar in special asteptarile investitorilor.

“Resimtim o mult mai mica preferinta fata de risc comparativ cu ultimii ani. Ca atare instrumentele mai putin riscante sunt mai cautate. Iar emitenti cu situatie financiara solida si cu o lichiditate buna sunt singurii care au „rezistat” in topul preferintelor investitionale.

Pe de alta parte exista o mult mai mare aplecare spre client, sistemul financiar in genere reasezand pe standarde mai solide modul de lucru cu clientii deserviti”, a declarat el, pentru Wall-Street.

In acelasi timp, se observa si un efort sustinut in doua directii, la nivel institutional: dezvoltarea unor segmente de piata care au ramas intr-o faza de staza si reajustarea legislativa si functionala la noile realitati economice.

“Importanta schimbarilor pe care piata romaneasca de capital le-a inregistrat in urma crizei financiare au fost mai putin potentate din cauza gradului scazut de dezvoltare al pietei de la momentul declansarii crizei”, a mai spus Brendea.

Silviu Enache, managerul KD Capital Management, crede ca piata de capital romaneasca a ramas o “Cenusareasa a pietei financiare”, fiind un domeniu de nisa in care nici guvernantii si nici specialistii BNR, Ministerului Finantelor Publice sau AVAS nu au aratat incredere.

”Comunitatea pietei de capital din Romania, odata cu aprobarea primelor legi ale pietei de capital si cu deschiderea BVB, s-a aliniat unor mecanisme care pe langa faptul ca au fost si sunt imperfecte, au fost preluate de multe ori superficial sau partial. Aceste neajunsuri au amplificat efectele negative ale crizei din bursa. Iar in locul unei evolutii bazate pe planuri strategice in care piata de capital sa joace un rol determinant in mecanismul economiei, aceasta s-a dezvoltat natural, fiind speculate la maxim oportunitatile de moment”, a explicat Enache.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri