Bilantul ultimului an
Prezentul, o piata a chiriasilor
Realitatea cifrelor
1 / 4

Bilantul ultimului an

In toamna lui 2008, Horatiu Florescu (foto) era vicepresedintele companiei Colliers international, liderul pietei de consultanta imobiliara din Romania, si se pregatea sa inchida cele mai mari tranzactii de inchiriere din piata spatiilor de birouri, recordul fiind o suprafata de 13.755 mp in cladirea Novo Park. Cateva luni mai tarziu, era desemnat agentul numarul unu in reteaua Colliers International, clasament realizat in functie de veniturile pe care fiecare broker din retea le aduce companiei.

„Majoritatea tranzactiilor pe care le inchideam anul trecut in aceasta perioada erau incepute in 2007 sau 2008. Insa odata cu prabusirea marilor piete financiare, am observat cum foarte multe companii din piata locala isi amana deciziile de a-si cauta noi spatii. La sediu central unde raspundeau multinationalele din Romania, efectele crizei s-au simtit mult mai devreme, asa ca majoritatea au adoptat pozitii de stand-by, nestiind ce urmeaza sa se intample”, povesteste Florescu.

In primavara acestui an, brokerul a decis sa plece din Colliers si, dupa cateva luni de vacanta, a lansat un nou jucator pe piata consultantei imobiliare: The Advisers, in asociere cu grupul britanic Knight Frank.

Din luna iunie si pana in prezent, echipa companiei a fost consolidata, spre exemplu, departamentul de birouri numarand sase oameni. „Am incercat sa aducem oameni cu experienta, in fond, echipa cu care lucrezi este cel mai important lucru, de ea depinde dezvoltarea business-ului”, argumenteaza Horatiu Florescu, presedinte si CEO al The Advisers/Knight Frank.

Momentul a fost considerat de Florescu prielnic pentru lansarea unui nou business, la fel cum dezvoltatorii considera aceasta perioada ca fiind cea mai buna pentru inceperea unor noi cladiri de birouri. Brokerul spune ca aceasta strategie ii va transforma pe dezvoltatorii in cauza in jucatorii cei mai avantajati in perioada 2010-2011, cand foarte putine proiecte vor fi livrate.

„Multe proiecte au ramas pe hartie, dar au fost si dezvoltatori care au avut suficiente lichiditati pentru a construi acum. Cred ca atunci cand ei vor livra cladirile, adica peste 16-24 de luni, vor fi cei mai avantajati, pentru ca vor avea o competitie extrem de scazuta”, explica Florescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri