De la broker la psiholog
Maturizare fortata si prudenta maxima
Aspecte pozitive ale crizei si lucruri de retinut
1 / 4

De la broker la psiholog

Din anul 2000, investitorii din piata de capital romaneasca au fost obisnuiti cu cresteri continue. Chiar daca existau si corectii, pana in 2007, trendul general a fost ascendent. Chiar daca in teoriile economice exista notiunea de cicliclitate in economie si, implicit, in bursa, oamenii erau obisnuiti sa castige bani.

Sfarsitul anului 2007 a adus scaderi, privite, la acel moment, drept “corectii firesti”. Dar in 2008, sistemul financiar din Statele Unite ale Americii incepuse sa dea semne de colaps si bursele pareau sa anticipeze. Dar nimeni n-a crezut cu adevarat intr-o criza de o amploare atat de mare pana in septembrie, cand toti vedeau sentinta pietelor financiare globale: cea mai mare banca americana de investitii invocase falimentul.

Chiar daca semnalele erau date de aproape un an, odata cu criza creditelor subprime din SUA, pentru cei multi atunci incepea o criza, care va lasa urme adanci.

“Crizele economice au fost intotdeauna foarte greu de anticipat si probabil sunt extrem de putini cei care au reusit sa anticipeze momentul exact al declansarii lor. Acestea sunt foarte greu de anticipat datorita cauzelor multiple care le pot provoca. In schimb, rezultatele sunt intotdeauna aceleasi : scaderea preturilor majoritatii activelor economice, o multitudine de probleme sociale, o stare de pesimism generalizat, scaderea dramatica a consumului sau cresterea gradului de economisire”, explica Nicu Grigoras (foto), broker la Intercapital Invest.

Efectele crizei s-au resimtit si la nivel psihologic. Investitorii, mai ales cei intrati dupa anul 2000, au fost profund afectati, dar si brokerii, care au avut inca o misiune grea: aceea de a fi si psihologi pentru clienti.

“Criza de pe piata de capital a afectat profund atat investitorii, cat si brokerii lor. Acesti din urma au suferit, pe langa pierderile pe care le-au avut in portofoliul propriu, si stresuri emotionale cauzate de pierderile clientilor lor, de nemultumirile clientilor vizavi de trendul pietei. Ca atare, in ultimul an brokerii au devenit, pe langa consultanti financiari si psihologi, incercand sa inteleaga profilul psihologic al clientului si sa-l indrume, pe cat posibil, in luarea unor decizii financiare cate mai benefice pentru client”, explica Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest Focsani.

In aceasta perioada de criza au existat mai multe momente grele, unele din ele extrem de dramatice, precum zilele in care piata scadea cu peste 10 procente sau chiar se opera tranzactionarea.

“Diminetile erau cele mai grele, mai ales daca in seara trecuta bursa americana a scazuse cu peste 5 %. Brokerii se intrebau daca si astazi se va opri tranzactionarea la BVB si cat va mai durea caderea pietei. Acum imi este din ce in ce mai clar ca atunci, in randul brokerilor, existau incertitudini, temeri cu privire la situatia din piata si la evolutiile viitoare”, explica Murgoci.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri