Mihail Ion, RAM: Comportamentul investitorilor a depins de expertiza financiara

Mihail Ion, RAM: Comportamentul investitorilor a depins de expertiza financiaraStrategiile celor cinci fonduri administrate de Raifeisen Asset Management au fost diferite si adaptate in functie de climatul financiar, explica Mihail Ion (foto), presedintele RAM.

Astfel, pentru Raiffeisen Monetar o parte din plasamente au fost facute pe termene mai lungi, pentru a fixa dobanzile la nivelurile inalte din prima parte a anului 2009.

“De asemenea, tinand seama de criza de incredere la nivelul pietelor monetare globale, am urmarit o diversificare internationala echilibrata a plasamentelor, tinand seama de actionarul final al bancii unde am plasat in depozite sau obligatiuni. Am avut o preferinta pentru bancile care faceau parte din grupuri financiare ale caror banci-mama detineau pozitii dominante in sistemele bancare in statele de origine si care au primit sau ar fi putut primi sprijin financiar din partea guvernelor, in conditiile in care criza s-ar fi adancit”, a declarat Ion.

Raiffeisen Monetar a fost lansat in septembrie 2008 si a avut un randament de la deschidere de 15,9%.

Pentru fondurile diversificate si de actiuni (Raiffeisen Benefit, Raiffeisen Prosper, Raiffeisen Romania Actiuni) a fost redusa ponderea actiunilor in portofolii, pastrandu-se insa profilul initial al fondurilor. De asemenea, in interiorul clasei de actiuni a fost data o importanta mai mare sectoarelor defensive, utilitati si farmaceutice, avand in vedere rezistenta acestora mai mare la scadere.

“Abordarea este deja schimbata in prezent in ceea ce priveste detinerile de actiuni, dupa minimele din martie 2009 am crescut ponderea actiunilor in portofoliu pentru a participa la crestere si am dat o importanta mai mare companiilor din domeniul financiar, care au fost penalizate mult de criza si care pe crestere au avut o revenire mai accentuata”, explica Ion.

In ultimul an, fondul Raiffeisen Benefit a avut un randament de 5,8% iar Raiffeisen Prosper de 0,87%. In acelasi timp, fondul Romania Actiuni au avut un randament negativ, de aproape -14 procente.

Pentru fondul Raiffeisen Confort, fond cu capital protejat conform standardelor europene, ponderea actiunilor a fost redusa la zero, asa incat fondul a asigurat protectia impotriva scaderilor si chiar un randament pozitiv, pe seama detinerilor de instrumente cu venit fix, explica Mihail Ion.

Astfel, randamentul fondului in ultimul an de criza a fost de 11,7%.

Ponderea de actiuni in portofoliu va creste in curand, tinand seama ca strategia investitionala ajunge la prima maturitate de doi ani si se va reseta conform prospectului. Astfel, investitorii pot investi din nou incepand cu 25 sepembrie in conditiile protectiei capitalului pentru urmatorii 2 ani”, explica presedintele RAM.

In ce priveste comportamentul investitorilor, Mihail Ion spune ca au reactionat diferit, in functie de fondul in care au investit. Astfel, din fondurile mai putin riscante nu s-au observat retrageri. Mai mult, activele fondului monetar au crescut spectaculos, de la cateva milioane de lei in septembrie 2008 pana la peste 100 de milioane de euro, in prezent.

“De asemenea, comportamentul investitorilor a depins si de expertiza financiara a fiecaruia. Astfel, cei cu detineri mai mari, avand o educatie financiara ridicata, au pastrat detinerile, asteptand revenirea pietei. Au existat insa si investitori mai mici care au reactionat emotional si au decis retragerea din aceste fonduri”, a mai spus Ion.

Interesul investitorilor a fost diferit de la o perioada la alta. Dupa ce piata a depasit minimele din martie, s-a observat o reticenta fata de investitiile in actiuni, din cauza memoriei scaderilor puternice din trecut.

Mihail Ion spune ca e nevoie de timp ca investitorii sa reintre in piata, chiar daca sunt ratate oportunitati importante.

“Dupa ce am consemnat o crestere de 50-60% de la inceputul anului sau 100% fata de minimele din martie 09, in prezent apar semnele relativ timide ale cresterii interesului pentru actiuni sau fonduri de actiuni”, a mai spus el.

Insa, pe piata internationala s-a dovedit ca solutia pentru revenirea in piata a investitorilor persoane fizice poate fi reprezentata de fondurile cu capital protejat/garantat, care sunt preferate mai ales dupa perioadele de corectie, explica seful Raiffeisen Asset Management.

Astfel, dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 sau mai recent, in trimestrul al doilea al anului curent, aceste fonduri au fost cele mai atractive pentru investitori.

In consecinta, aceasta stare de fapt reflecta aversiunea la risc a multor investitori, care valorizeaza mult mai mult acum protectia capitalului, considera Mihail Ion.

“Referitor la invataminte, avem intarita si confirmata abordarea noastra conform careia pentru un administrator de fonduri e sanatos sa aiba o gama completa de produse, din care cel putin unele sa obtina randamente pozitive si sa fie atractive pentru investitori, indiferent de contextul de piata. In acest fel, activitatea companiei este mai putin expusa fluctuatiilor pietei de capital, iar managerii de portofoliu isi pot mentine luciditatea si aplica in continuare principiile investitionale asumate in fata investitorilor”.

Inainte de falimentul Lehman Brothers, activele RAM erau putin peste 100 milioane lei, iar in prezent acestea sunt aproape de 600 milioane lei. De asemenea, Mihail Ion sune ca si echipa s-a marit, in conditiile in care tendinta pietei a fost de reduceri de personal.

Voicu, Aviva Investors: Am ramas un optimist

Voicu, Aviva Investors: Am ramas un optimistEvolutia celor patru fonduri deschide administrate de Aviva Investors a variat in functie de profilul fiecaruia, cele mai lovite fiind fondurile de actiuni, in timp ce miza s-a orientat spre obligatiuni.

Principala schimbare de strategie s-a remarcat la nivelul reducerii expunerii pe actiuni pe termen lun
g. Mai mult, Eugen Voicu (foto), CEO Aviva Investors Romania crede ca suntem inca intr-o faza de exagerare a vestilor bune, fiind posibila o corectie puternica in viitor.

“De aceea nu am renuntat inca la o expunere mai redusa si vom creste la maximum expunerea in momentul in care estimarile noastre pe termen lung vor fi de crestere sustenabila. Pe de alta parte, am lansat un fond cu grad mare de risc care urmareste sa speculeze volatilitatea mare a pietelor bursiere”, explica Voicu.

Astfel, Aviva Intercapital, cu investitii in actiuni, a avut un randament in scadere cu 11,1% in ultimele 12 luni, in vreme ce Aviva Capital Plus, un fond echilibrat, cu investitii si in actiuni dar si in instrumente cu venit fix, a avut un randament de aproape 10% in ultimul an.

“In ceea ce priveste fondurile orientate catre instrumente cu venit fix, acestea au securizat investitii pe termene mai lungi decat media istorica, pentru a beneficia de randamentele ridicate pe care piata le-a oferit in prima parte a anului”, explica Voicu.

Astfel, conform datelor, fondul AI Orizont este cel mai performant din ultimul an, cu un randament de 19%. Fondul investeste in obligatiuni, titluri de stat si depozite bancare.

“Din punct de vedere al activelor aflate in administrare, acestea au inregistrat un reviriment mai ales incepand cu trimestrul al doilea, majoritatea intrarilor fiind orinetate catre fondurile cu venit fix. Pana in Q2, trendul de scadere al activelor a fost accelerat, datorat in principal faptului ca cea mai mare pondere in activele AIR o avea fondurile cu expunere la piata bursiera”, explica Voicu.

In acelasi timp, Aviva Tezaur, un fond cu grad minim de risc, ce investeste in titluri de stat si depozite bancare, a avut un randament de 10 % pe plus, in primul an de criza.

Eugen Voicu se asteapta la o scadere a incertitudinii in 2010 si la un usor trend de relansare economica, care nu va indeparta, insa, riscurile din pietele financiare.

Schimbarile depind de multi factori si vor fi facute rapid, de regula, ca o consecinta a evolutiei economice globale. Insa evolutiile pietelor raman imprevizibile pe termen mediu iar strategiile vor fi adaptate in functie de context”, spune CEO-ul Aviva.

In ce priveste momentul critic al prabusirii Lehman Brothers, Voicu sustine ca impactul major pe care l-a avut in pietele globale a dus la instalarea panicii, in conditiile in care foarte putini jucatori au anticipat.

“Acest fapt a avut repercusiuni indirecte si pe Bursa de la Bucuresti. Din punct de vedere al investitorilor fondurilor Aviva, cu expunere pe piata bursiera, o parte semnificativa a acestora, ca numar si volum de active, nu mai era activa, iar cei care au investit in fondurile cu venit fix au beneficiat indirect de frenezia dobanzilor foarte ridicate din urmatoarele 6 luni”, explica Voicu.

Astfel, importanta reglementarii si supravegherii unui sector financiar sau reactiile rapide si puternice ar trebui sa fie invatamintele principale ale crizei.

“Investitorii sunt inca fara apetit pentru risc si cred ca asteptarile pe termen lung sunt modificate in acest sens. Ca tendinta generala, media tolerantei la risc s-a diminuat semnificativ fata de anii anteriori atunci cand fondurile de actiuni erau preferatele investitorilor”.

Voicu spune ca dupa primul an de criza are alte asteptari, a devenit mai prident, apreciaza mai mult lichiditatile si este mai atent la semnalele macroeconomice.

Apreciez mai mult valoarea banilor, pentru ca eu consider ca se va munci mai mult pentru aceeasi cantiate decat in trecut. Din punct de vedere investitional lectia diversificarii trebuie predata din nou catre investitori, iar aceasta trebuie sa cuprinda clase de active diferite, precum si regiuni diferite, cu preferinta catre acele tari/regiuni care genereaza consum pe termen lung, incluzand aici si Romania. Am ramas deci un optimist”, conchide seful Aviva Investors Romania.


Hanga, BT Asset Management: Ultimul an a fost un MBA in timp real pentru investitori

Hanga, BT Asset Management: Ultimul an a fost un MBA in timp real pentru investitoriDespre primul an de criza, Radu Hanga (foto), directorul BT Asset Management, spune ca a fost un “MBA in timp real pentru investitorii la bursa”, in care au invatat sa tranzactioneze indici internationali, materii prime sau valute, doar pentru a intelege traiectoria viitoare a BET-FI.

“A fost o perioada in care am invatat importanta administrarii riscurilor si a adaptarii la conditiile de piata prin lansarea de fonduri noi si comunicarea permanenta cu clientii”, explica Hanga, pentru Wall-Street.

Scaderile abrupte din primul an de criza au dus la mutarea atentiei, dinspre pozitionarea portofoliilor pe actiunile cu cel mai mare potential de crestere, catre minimizarea riscurilor si cresterea ponderilor activelor investite.

In acest sens, in septembrie anul trecut, a fost lansat fondul cu risc scazut BT Obligatiuni, care investeste numai in bonduri si depozite bancare. Randamentul in ultimul an a fost de 15.8%.

BT Clasic investeste in predominant in instrumente cu venit fix - depozite, peste 50%, obligatiuni si maxim 20% in obligatiuni si a avut un randamentul in ultimele 12 luni de 14,4%.

BT Index este un fond deschis de investitii, investind predominant in actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti, minim 75% din activele fondului urmarind sa reproduca indicele ROTX . In acelasi timp insa, fondul realizeaza plasamente si in instrumente financiare cu venit fix in proportie de maxim 25%, avand un randament de -7,4% in ultimul an.

BT Maxim este un fond deschis de investitii, investind pana la 90% din activele fondului in actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti si Rasdaq. Fondul poate realiza plasamente in instrumente financiare cu venit fix in proportie de minim 10%. Randamentul din ultimul an a fost de -16,1%.

Ajustarile din ultimul an vor ramane probabil si dupa trecerea momentelor mai dificile din punct de vedere economic, avand in vedere ca fondul monetar va fi un instrument util si in perioadele de normalitate, in timp ce administrarea riscurilor va ramane una din principalele noastre atributii ca administratori de portofoliu”, explica Hanga.

Tendinta predominanta a investitorilor BT Asset Management a fost de a reduce expunerea la risc
, prin reorientarea catre fondurile cu profile mai conservatoire, cum ar fi BT Clasic sau BT Obligatiuni.

Pe partea de rascumparari, octombrie a fost o luna cu iesiri mai mari insa totusi destul de reduse ca procent din activele administrate.

In ultimele luni am observat o tendinta de revenire a apetitului pentru risc, fiind mult mai numeroase cererile de informatii si subscrierile ulterioare in fondurile cu profil de risc mai ridicat, precum BT Index, care urmareste structura ROTX cu minim 75% din active sau BT Maxim, care are o expunere maxima pe actiuni de 90%. De asemenea, sunt cazuri in care investitori din BT Obligatiuni (0% actiuni) doresc sa se mute pe BT Clasic (20% actiuni) sau de pe BT Clasic pe Maxim si Index”, a mai explicat Radu Hanga.

Tudorescu, Explore: Ramane de vazut daca s-a trecut de partea optimismului prea rapid

Tudorescu, Explore: Ramane de vazut daca s-a trecut de partea optimismului prea rapidPe 20 octombrie, la o luna dupa prabusirea Lehman Brothers, Cristian Tudorescu (foto) lansa primul SAI orientat exclusive pe administrarea individuala a portofoliilor. In prima criza, firma ataca o nisa inca neexploatata in Romania, intr-o piata a fondurilor inca subdimensionata.

“Faptul ca lansarea societatii Explore Asset Management am realizat-o imediat dupa evenimentele din septembrie 2008 a constituit un avantaj pentru noi si a facut ca inca de la inceput sa luam in calcul in strategia noastra o abordare echilibrata a portofoliilor. Aceasta solicitare a venit de multe ori si din partea clientilor nostri. Avem pe de alta parte si clienti dispusi la risc superior, orientati preponderent spre actiuni”, explica Cristian Tudorescu, pentru Wall-Street.

Volumul portofoliului unui client din administrarea Explore Asset Management variaza undeva intre 10,000 - 300,000 EUR, in multe cazuri clientul crescand treptat volumul investit, pe masura ce recapata un grad de incredere in evolutia pietelor.

Daca privim portofoliile clientilor in totalitatea lor, in ultimele cateva luni am alocat un disponibil mai mare catre instrumente mai riscante. In acest moment sumele neinvestite in instrumente cu venit fix, le putem plasa in actiuni sau in instrumente derivate, acestea din urma fiind utilizate doar in anumite limite, permise de alocarea portofoliului indicata de client”, a mai explicat Tudorescu.

Practic, contextual general a determinat o prudenta mai mare si o alocare graduala, pornind dinspre instrumente cu risc scazut si mergand apoi mai mult catre segmentul de actiuni.

Directorul Explore spune ca este bine sa ai repere de evaluare a magnitudinii unor riscuri, atunci cand exista tendinta de a fi privite doar simplist.

“Aceasta abordare am fructificat-o in beneficiul clientilor nostri. De exemplu, in perioada ianuarie-martie cand abundau scenariile despre gradul de impact al crizei asupra bancilor, inclusiv cele din Romania, sau despre un potential colaps financiar al tarii noastre, cateva repere de evaluare puteau duce la identificarea oportunitatilor de cumparare in zona obligatiunilor care platesc cupon fix. Astfel, s-au obtinut castiguri de 10-20% in euro in doar cateva luni, din aprecierea pretului unor obligatiuni care teoretic ar fi oferit doar o dobanda modica, pe termen lung”, sustine Cristian Tudorescu.

La capitolul invataminte, el mentioneaza facptul ca daca amplitudinea caderii pietelor a fost greu evaluabila initial, la fel pot spune si despre capacitatea lor de revenire ulterioara.

“In primavara existau voci de seama in lumea financiara care spuneau ca nu intrevad stabilizarea pietelor, iar la doar cateva luni distanta preturile bursiere in Statele Unite sunt deja cu 50% mai sus, ingloband o asteptare de revenire graduala a economiilor. Desigur, ramane de vazut daca s-a trecut de partea optimismului prea rapid, sau vom avea intr-adevar o sustenabilitate economica in urmatoarele semestre”, conchide seful Explore Asset Management.



Dolea, Pioneer AM: Perceptia asupra riscului s-a schimbat

Dolea, Pioneer AM: Perceptia asupra riscului s-a schimbatFlorin Dolea (foto), directorul Pioneer Asset Management, spune ca schimbarea strategiei fondurilor nu a fost semnificativa, ci doar una de context si de orientare.

Insa, la nivel psihologic, cea mai importanta schimbare s-a resimtit in modul de perceptie al riscului.

“E limpede ca perceptia investitorilor asupra riscului s-a schimbat. Daca pana de curand, dupa mai multi ani de crestere, riscul era perceput ca o posibilitate putin probabila de scadere a pietelor, acum riscul e considerat ca mult mai probabil si mai acut. Acest fapt conduce la scaderea interesului investitorilor pentru investitiile ce presupun un risc sporit", explica Dolea, pentru Wall-Street.

Fondurile administrate de Pioneer Aseet Management au avut evolutii diferite, in functie de orientarea lor.

Astfel, expunerea fondului Integro pe piata de actiuni a fost redusa pe parcursul semestrului al doilea de anul trecut, pentru a reduce efectul scaderilor pietei de actiuni.

“In acelasi timp, fondul si-a crescut expunerea pe tiluri de stat si alte instrumente de venit fix, beneficiind astfel si de o scaderea a riscului agregat al portfoliului dar si de cresterea dobanzilor din piata. Cu toate acestea, strategia fondului a ramas in principiu aceeasi, si anume de a mentine in echilibru permanent intre obiectivul obtinerii unui randament decent si asumarea un risc moderat”, explica Dolea.

In ultimul an, fondul Integro, care se adreseaza investitorilor dispusi sa-si asume un risc moderat, prin diversificarea prudenta a investitiilor atat in actiuni cant si in produse financiare cu risc scazut, a avut un randament de 5,3% in ultimele luni, ca urmare a scaderii Bursei.

“In ciuda evolutiei pozitive din anul curent, Integro nu a reusit inca sa compenseze scaderile suferite in ultima parte a anului 2008”, spune Dolea.

Stabilo se adreseaza cu precadere investitorilor cu un profil conservator, ce urmaresc conservarea capitalului investit in conditiile unei volatilitati reduse a valorii unitatii de fond. Astfel, in ultimele 12 luni, fondul a avut o crestere de 7,5%, specifica pietei instrumentelor cu venit fix.

Florin Dolea spune ca investitorii au reactionat diferit la valul de vesti negative ce a precedat si urmat caderea Lehman Brothers, unii chiar iesind din fonduri.

“Cu toate acestea, cei mai multi dintre investitorii nostri s-au documentat, au urmarit evolutia pietelor si au ramas consecventi strategiei investitionale pe termen mediu si lung, in ciuda pierderilor suferite pe termen scurt de unii dintre ei”, sustine directorul Pioneer AM.

El spune ca mai multe invataminte concrete din criza se vor contura pe parcursul urmatoarei perioade, in functie de evolutia pietelor financiare.

“Nu numai investitorii au avut de invatat din aceasta criza, ci si noi, administratorii de fonduri. Atat in ceea ce priveste o reactie mai rapida la evolutiile pietelor, cat si in ceea ce priveste necesitatea intelegerii corecte a profilului de risc si experientei investitionale a investitorilor si indrumarea acestora doar catre categoriile de fonduri ce corespund profilului respective”, conchide Dolea.



Radiografia pietei de asset management in primul an de criza

Radiografia pietei de asset management in primul an de crizaUltimele 12 luni au adus schimbari importante in peisajul fondurilor mutuale romanesti, de la fuziuni si preluari, pana la lansari de fonduri si firme.

In octombrie 2008, Cristian Tudorescu lansa pe piata prima societate de asset management orientate exclusiv pe administrarea personalizata a portofoliilor.

El explica atunci ca piata de servicii de investitii cerea astfel de produse, si abordarea de “1 la 1” va fi un avantaj in contextul crizei.

In februarie 2009, Alpha Asset Management a inceput distributia a sase fonduri mutuale, anunta Stere Farmache, vicepresedintele Alpha Bank.

La inceputul lunii aprilie, Erste Asset Management a preluat administrarea fondurilor mutuale ale BCR Asset Management. In acelasi timp, arbitrul pietei de capital a aprobat si incheierea procesului de fuziune prin absorbtie a fondului deschis de investitii BCR Clasic de catre fondul deschis de investitii BCR Obligatiuni, rezultand cel mai mare fond de obligatiuni de pe piata romaneasca, dupa active.

BRD Asset Management a lansat, in mai, doua noi fonduri mutuale, unul specializat in plasamente diversificate - Diverso Europa Regional - si unul cu investitii in actiuni – Actiuni Europa Regional.

Dupa toate aceste noutati, luna iulie a adus primul administrator de fond rapus de criza: Prime Asset Management, lansat in vara anului 2008, a ramas fara clienti si a iesit din piata. Turbulentele financiare de la nivel global, neincrederea in piata de capital si scaderea interesului pentru fonduri mutuale au dus la retragerea tuturor investitorilor din cele doua fonduri.

Vara continua cu vesti mai bune: pentru prima data in istoria fondurilor mutuale, in luna august, activele industriei au atins nivelul de 2 miliarde de lei (47 milioane euro), din care 62% erau reprezentate de organismele de plasament in instrumente monetare.

Volumul subscrierilor nete a depasit in luna august valoarea de 50 milioane euro, datorita investitiilor realizate in fondurile monetare si in cele de obligatiuni. Numarul investitorilor din cadrul fondurile monetare a crescut la 135.488.

Cel mai recent eveniment din piata de asset management a fost preluarea Carpatica Asset Management de compania de servicii de investitii financiare Intercapital Invest. Tranzactia a fost estimate de specialistii in fuziuni si achizitii la valoarea de jumatate de million de euro.
SAI-ul, detinut de senatorul UDMR Verestoy Attila, isi cauta parteneri de la inceputul acestui an, cand acestia au decis exit-ul din acets business.

Citesti si Cele mai importante mutari din 2008 in piata de asset management