Bancile trebuie sa-si puna in valoare rolul de consultanti

Bancile trebuie sa-si puna in valoare rolul de consultanti
Desi bancile din Romania nu aveau in portofolii activele toxice care au generat falimentul bancii de investitii Lehman Brothers, destramarea increderii in institutiile de credit a condus la modificari si in sistemul bancar local.

„Din exterior, piata se vede la fel: oferta de produse si servicii nu s-a schimbat. Conditiile in care bancile actioneaza s-au schimbat insa mult. Privind din interior, situatia s-a schimbat in primul rand din cauza lipsei de cerere pentru produse şi servicii”, a declarat Patrick Gelin (foto), presedintele si directorul general al BRD – Groupe Societe Generale, a doua banca din sistem dupa valoarea activelor gestionate la mijlocul acestui an.

La nivel de portofoliu, BRD si-a sporit creditele pana la 32,2 miliarde lei la 30 iunie 2009, inregistrand un avans de 11% comparativ cu soldul de la finalul primului semestru din 2008, de peste 29,12 miliarde lei. Fata de valoarea de la sfarsitul semestrului intai al anului 2007, banca detinuta de grupul Societe Generale are, in prezent, un portofoliu de credite cu 54,8% mai ridicat. In acelasi timp, banca si-a pastrat nivelul depozitelor stabil.

„Acesta nu este singurul aspect, deoarece criza a determinat si alte consecinte la nivelul clientilor, dintre care unii se confrunta cu dificultati. Multe dintre resursele bancilor sunt acum orientate catre restructurarea creditelor, iar unele institutii se vad confruntate cu cresterea ponderii creditelor neperformante”, a adaugat seful BRD.

BRD a incheiat primul semestru din acest an cu un profit net de 425 milioane lei, insa in scadere cu 17,4% fata de primele sase luni din 2008, din cauza unei reduceri a cererii de credite si a unei cresteri accentuate a riscurilor.

„Acum este foarte important ca bancile sa-si puna in valoare rolul de consultanti, sa isi asiste clientii si sa-i ajute sa depaseasca aceasta perioada dificila”, a explicat Patrick Gelin.

Masurile BRD impotriva crizei: reducerea cheltuielilor si controlul riscurilor

Masurile BRD impotriva crizei: reducerea cheltuielilor si controlul riscurilor
Cu toate ca nu a intrat in cursa pentru atragerea depozitelor populatiei si companiilor, care a inceput imediat dupa caderea Lehman Brothers, BRD a reusit sa isi pastreze pozitia in sistem si a continuat sa obtina profit.

„Trebuie spus ca BRD a anticipat inca de la inceputul anului 2008 posibilitatea unei recesiuni in Romania si a luat masuri de reducere a cheltuielilor generale si de control al riscurilor. Pozitia noastra relativ favorabila se datoreaza muncii depuse de mai multi ani pentru a aduce BRD la nivelul celor mai bune practici, in special in materie de urmarire a riscului. Pe de alta parte, portofoliul nostru de clienti este, fara indoiala de o calitate medie superioara celei a sistemului bancar”, detaliaza Patrick Gelin, presedintele bancii.

Seful BRD a mai detaliat si care sunt principalii 3 factori de care depinde relansarea activitatii de creditare:

- o crestere pozitiva a economiilor din Europa Occidentala;
- o ajustare a preturilor din domeniul imobiliar, care sa permita dezghetarea acestei piete;
- concretizarea unui numar de mari proiecte de infrastructura
;

Ce estimeaza BRD pentru economia Romaniei?

Ce estimeaza BRD pentru economia Romaniei?
Previziunile BRD privind economia Romaniei se bazeaza pe un ultim trimestru in acest an fara evolutii pe plan economic si pe o crestere zero in 2010.

“In acest context, am prevazut in special mentinerea unui control strict al costurilor si suntem atenti totusi la toate oportunitatile de dezvoltare comerciala pentru a profita de situatia dificila a anumitor alte institutii bancare”, a declarat Patrick Gelin.

De asemenea, presedintele BRD sustine ca planul anticriza al Romaniei este reprezentat de proiectele finantabile din fonduri europene, dar utilizarea acestor fonduri a fost foarte slaba pana in prezent si este nevoie ca puterile publice sa mobilizeze administratia pentru a accelera acest proces.

Recent, seful BRD a mai identificat si alte doua mize majore pentru dezvoltarea Romaniei, mai exact gestionarea finantelor publice si problema resurselor umane.

Alte lectii si declaratii date de seful BRD, in primul an de criza:

Seful BRD: Bancile din Romania trebuie sa fie mai responsabile pe viitor

Gelin: Piata imobiliara isi va reveni rapid cand investitorii vor considera preturile corecte

Seful BRD vede consolidare in sistemul bancar, in special pe retail

Seful BRD: Speram ca acordul cu FMI sa reduca dobanzile din piata


Seful BRD: Bancile din Romania nu au nevoie de ajutor guvernamental