2 / 11

Fusee-ul

Una dintre cele mai importante inventii ale vremii a fost fusee-ul, aparul ca raspuns la problemele pe care le genera calitatea slaba a arcurilor epocii respective. Ca urmare a dezvoltarii incipiente a stiintei materialelor in domeniul aliajele feroase si mai ales a cunoasterii rudimentare a tratamentelor termice aplicate acestora, arcurile ceasurilor erau brute, nefinisate si cu mari variatii ale proprietatilor lor pe perioada folosirii. Dupa cadranele solare, primele ceasuri mecanice au aparut in turnurile catorva orase din Italia in secolul XIV.

Forta motrice era data de greutati si esapamentul era tip „verge”. Problema lor era faptul ca amplitudinea elementului oscilant si implicit mersul depindea foarte mult de greutatea care le actiona si de frecarea din esapament. Reglajul functionariii era greoi si imprecis.

La inceputul secolului 16, Peter Heinlen un mester german din Nurnberg a aplicat resortul lamelar la ceasuri. Astfel au aparut primele ceasuri „portabile”, in sensul ca nu mai trebuiau agatate de perete (din cauza greutatilor) si puteau fi deplasate dintr-un loc in altul. Sunt vestitele “oua de Nurnberg”

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri