Aproximativ 20% din actiunile CEC Bank vor fi listate pe bursa intr-un termen de circa un an, argumentul fiind unul foarte simplu: transparenta si guvernanta corporativa, a anuntat, joi seara, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.

"Hidroelectrica - este avansat proiectul de listare la bursa si sper sa se faca in acest an, este in programul de guvernare al PNL. La fel si CEC. Argumentul este foarte simplu: transparenta si guvernanta corporativa. Avem nevoie nu numai bani la buget, dar atunci cand ai o companie listata la bursa totul devine transparent, este mult mai greu sa furi bani, sunt criterii de performanta, intri in competitie cu alte institutii similare, deci avem numai de castigat. Asa au fost construite companiile puternice in lumea asta, companii listate la bursa. Toate companiile care ne plac noua si cu care ne mandrim sunt listate la bursa, pentru transparenta, predictibilitatea ajuta si multi dintre cei care se uita poate putin ciudat si spun sa nu facem acest lucru sunt sigur ca au cumparat o actiune la Facebook, Apple sau alte companii", a explicat Citu, la Digi24, citat de Agerpres.

Intrebat daca exista rezistenta in ceea ce priveste listarea CEC pe bursa, Citu a raspuns: "Cu siguranta din partea socialistilor de stanga".

"Oamenii de stanga care vor de fapt un stat mare, un stat atot-puternic, o dictatura, numai acolo exista rezistenta, din partea dreapta va spun ca oamenii liberi, onesti, cetatenii privati doresc listarea CEC, si doresc transparenta la CEC, dar bineinteles de la socialisti ce sa te astepti decat sa se opuna. Ei de fapt daca ar putea sa nationalizeze, asa cum au incercat cu Pilonul II de pensii si i-am oprit, ar fi foarte fericiti. Ei sunt pe nationalizare, noi suntem pe liberalizarea pietelor si pe transparenta", a adaugat seful de la Finante.

In privinta termenului in care se vor putea cumpara actiuni CEC la bursa, Citu a subliniat ca nu este un proces foarte rapid, dar a adaugat ca va incepe discutiile, inclusiv cu BNR. "Cam peste un an, acesta este termenul, vor fi tranzactionate pe bursa cam 20% din actiuni. Statul are acum 100% din actiuni. CEC este banca detinuta de stat. Ca in orice domeniu, mai ales in sistemul bancar competitia este cea mai buna si cred ca ne ajuta o infuzie de capital si sa avem si acea transparenta, sa fie acolo analizata de piata, altfel isi faci treaba", a mai spus ministrul Finantelor.

Comisia Europeana a anuntat, in octombrie, ca a constatat ca planurile Romaniei de a injecta capital in valoare de 200 de milioane euro in CEC Bank, care este detinuta integral de stat, nu implica acordarea unui ajutor de stat.

CEC Bank, in prezent a saptea banca din Romania, este detinuta integral de statul roman din 1864.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri