Din 17 noiembrie, Google Pay a devenit disponibil în România, iar posesorii de smartphone-uri Android au încă o soluție prin care pot plăti inteligent și în siguranță doar prin apropierea telefonului de POS. Având în vedere că 9 din 10 plăți realizate cu cardurile Visa sunt contactless, putem spune că utilizarea unei noi soluții de plată mobilă are toate premisele să fie un succes.

Am explicat într-un nou episod din seria "25 de ani de inovație în plăți", cum poți folosi soluția Google de plată cu telefonul mobil și care sunt băncile la care poți înrola cardurile Visa în Google Pay.

Google Pay este o soluție gratuită de plată cu telefonul mobil, folosită în prezent în alte 19 țări europene, care poate fi folosită doar pe telefoanele cu Android și tehnologie NFC. În România însă, circa 80% dintre telefoane rulează acest sistem de operare, iar NFC este disponibil de câțiva ani pe aproape orice telefon.

Deși mai sunt și alte portofele digitale în piață pentru telefoanele cu Android, avantajul Google Pay ține de faptul că va oferi o experiență identică de plată, indiferent de banca la care ai emis cardul, iar garanția securității, atât la plățile la POS, cât și la cele online, este dată de sistemele de securitate ale Google și infrastructura schemelor de plăți.

Deocamdată, instituțiile financiare din România care îți permit înrolarea cardurilor Visa în portofelul Google Pay sunt Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Orange Money, Revolut și UniCredit Bank, dar cu siguranta se vor alătura și alte bănci.

În ceea ce privește plățile online prin Google Pay, deja sunt website-uri care îți oferă opțiunea de a plăti prin această soluție atunci când ajungi la etapa introducerii datelor cardului, iar în curând mult mai multe magazine online vor afișa această opțiune.

Cum poți să folosești Google Pay în România?

Spre deosebire de alte țări în care aplicația Google Pay poate fi descărcată din magazinul de aplicații Google Play, în piața locală gigantul american a ales varianta ca băncile să introducă în aplicațiile de mobile banking un buton prin care să îți adaugi cardul direct în Google Pay.

În general, pentru a activa soluția de plată, va trebui să intri în secțiunea “Carduri” a aplicației bancare, să apeși butonul Google Pay și să accepți ca aceasta să devină soluția automată de plată cu telefonul mobil.

Data viitoare când vei face o plată la comercianți, asigură-te că deblochezi ecranul și apropie telefonul de dispozitivul POS.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri