Infiintata in anii ’80 ca intreprindere de stat si avand astazi in spate un puternic concern rus, uzina TMK Artrom (ART) din Slatina a ajuns anul trecut la vanzari de aproape 1,4 miliarde lei, din care un sfert provin din Canada si SUA, unde compania are de infruntat noile taxe impuse de presedintele Donald Trump asupra importurilor.

Artrom este listata pe Bursa de Valori Bucuresti inca de la reinfiintarea pietei, in 1995, insa actiunile companiei sunt in prezent foarte putin tranzactionate, avand in vedere ca aproape 92,7% din acestea sunt controlate de rusii de la OAO TMK prin intermediul firmei germane TMK Europe.

Vanzarile din America au crescut de cinci ori in doi ani. TMK a marit preturile pentru a compensa noile taxe pe otel

Aproximativ 25% din vanzarile TMK Artrom de anul trecut au fost realizate catre clienti din America de Nord, in special din SUA.

“Vanzarile in America au crescut constant: in 2016, aproximativ 5% din afacerile noastre proveneau din SUA, iar anul trecut cifra a ajuns la 25%. Ma astept ca aceasta cifra sa urce in continuare. Ne concentram pe zone cu traditie in industria auto, precum Detroit sau sudul Statelor Unite”, mentioneaza Adrian Popescu, director general TMK Artrom.

Incepand cu luna mai 2018, in SUA a fost introdusa o taxa de import de 25% pe anumite produse din otel, taxa care a afectat produsele din otel pe care TMK Artrom le-a achizitionat de la societatile din grupul TMK si le-a vandut in SUA. Pentru produsele similare din otel de origine europeana, taxa de 25% a fost introdusa la jumatatea anului 2017.

Cheltuielile cu aceste taxe inregistrate in anul 2018 au reprezentat un minus de 25,1 milioane lei in bilantul TMK Artrom.

“Am compensat aceste cheltuieli prin cresterea preturilor de vanzare catre clienti, dar mai ales prin faptul ca ne-am orientat pe produse deficitare de productie in SUA. Practic, am vandut mai multe tevi ‘premium’, cu caracteristici puternic modificate in functie de nevoile clientilor, produse care au preturi mai mari decat tevile obisnuite. Acesta este de altfel si segmentul pe care ne vom concentra in continuare anii viitori”, explica seful TMK.

Per ansamblu, Artrom a marit pretul mediu de vanzare al produselor cu 31% anul trecut, profitul net (la nivel consolidat) al companiei ajungand astfel la 79,5 mil. lei, in crestere cu 198% fata de anul 2017.

TMK vrea sa mareasca productia cu 60% pentru a “inghiti” tot otelul produs la Resita

TMK Artrom are in prezent o capacitate de productie de 200.000 de tone pe an, cifra urmand sa ajunga la 320.000 in urmatorii cinci ani (+60%), spune directorul de operatiuni al uzinei din Slatina, Cristian Drinciu.

2018 2017 2016
Profit net (mil. lei) 79,5 26,6 2,9
Cifra de afaceri (mil. lei) 1.396 1.185 762
Vanzari de tevi (tone) 200.446 185.416 169.806

Indicatori financiari consolidati

Pe langa obiectivul cresterii vanzarilor la nivel de grup, marirea capacitatii va completa integrarea TMK Resita, uzina producatoare de otel. Dupa cresterea capacitatii, TMK Artrom va putea sa foloseasca intreaga productie de otel de la Resita, comparativ cu situatia din prezent, in care aproape jumatate din productia de otel este vanduta ca materie prima.

TMK Artrom a preluat la finalul anului trecut TMK Resita de la TMK Europe. Pentru aceasta achizitie, Artrom va trebui sa plateasca 62,2 milioane euro pe o perioada de cinci ani, incepand cu anul 2019, in rate egale de 12,4 milioane euro. De notat de rata care trebuie platita anul acesta are o valoare aproape identica profitului net inregistrat de TMK Artrom la nivel individual (56,5 milioane lei / 11,9 milioane euro). Directorul general al companiei nu dorit sa comenteze cu privire la felul in care va evolua politica de dividende a companiei in urmatorii ani, avand in vedere datoria care trebuie platita catre TMK Europe.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri