La baza reinstaurarii capitalismului in Romania a stat Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, care a permis din nou romanilor sa isi infiinteze firme, dupa mai bine de 40 de ani de comunism, regim in care proprietatea privata a fost drastic limitata. In acelasi an a aparut si Legea 26/1990 privind registrul comertului.

Ambele acte normative au suferit modificari numeroase de-a lungul celor 30 de ani, insa scopul lor initial nu a fost distorsionat.

Astfel, Legea 31/1990 distinge cinci forme de societati comerciale: Societatea cu Raspundere Limitata (SRL); Societatea pe Actiuni (SA); Societatea in Nume Colectiv (SNC); Societatea in Comandita Simpla (SCS); Societatea in Comandita pe Actiuni (SCA).

La caderea comunismului (21 decembrie 1989), Romania avea un produs intern brut de 800 miliarde de lei, adica de aproximativ 53,6 miliarde de dolari, iar cursul mediu de schimb era de 14,92 lei pentru un dolar (fix). Exporturile Romaniei totalizau, in anul 1989, 5,9 miliarde de dolari.
In jur de 58% din venitul national era realizat de industrie si 15% de agricultura. Populatia salariata reprezenta peste 73% din cea ocupata, iar salariul minim era de aproximativ 2.000 de lei, adica 135 de dolari. Romania avea peste opt milioane de salariati si 3,6 milioane de pensionari.

Pe de alta parte, datoria externa a tarii, in valoare de 11-12 miliarde de dolari, era achitata integral, din martie 1989.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri