La 1 ianuarie 2007, Romania devine stat membru al Uniunii Europene, dupa ce, in urma cu 12 ani a depus cererea de aderare. Pana acum, Romania a participat la doua alegeri in Parlamentul European, iar anul acesta se pregateste pentru cea de-a treia.
In februarie 1993, Romania semneaza Acordul European, ce instituie o asociere intre Romania si Comunitatile Europene si statele lor membre, iar in 1995, Romania depune cererea de aderare la Uniunea Europeana.

In 1998, Comisia Europeana publica primul Raport de Tara privind procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, iar un an mai tarziu, Consiliul European decide inceperea negocierilor de aderare cu sase tari candidate, printre care si Romania, iar tara adopta Planul National de Aderare la Uniunea Europeana. In 2000 sunt deschise oficial negocierile de aderare cu Romania.

In 2002, Parlamentul European ia in considerare data de 1 ianuarie 2007 ca data-tinta pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, iar Comisia adopta o "Foaie de parcurs" pentru Romania si Bulgaria. Doi ani mai tarziu, la Consiliul European de la Bruxelles, Romania primeste confirmarea politica a incheierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeana.

In 2005, in cadrul unei ceremonii oficiale, desfasurate in Luxemburg, presedintele Romaniei, Traian Basescu, semneaza Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, iar Parlamentul European da unda verde aderarii Romaniei si Bulgariei.

Pe 1 ianuarie 2007, Romania devine stat membru al Uniunii Europene. Aderarea Romaniei a fost insotita si de o serie de masuri de acompaniere specifice, instituite pentru a preveni sau pentru a remedia deficientele in domeniile sigurantei alimentelor, fondurilor agricole, reformei sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei. Pentru ultimele doua componente a fost stabilit un mecanism de cooperare si verificare cu scopul de a imbunatati functionarea sistemului legislativ, administrativ si judiciar si de a remedia deficientele grave in lupta impotriva coruptiei.

In iunie 2009 au loc primele alegeri pentru Parlamentul European la care Romania participa in calitate de stat membru, find alesi 33 de europarlamentari. In 2014 au loc din nou alegeri pentru Parlamentul European, iar delegatia romana include 32 de membri.

La inceputul acestui an, Romania preia, pentru prima data, presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene, timp de sase luni.

Sursa foto: By MagMac83 | Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri