Denominarea monedei nationale, opratiunea prin care s-a trecut de la leul vechi (ROL) la leul nou (RON) a avut loc la jumatatea anului 2005 si a constat in taierea a patru zerouri din coada leului. Masura a fost necesara din cauza greutatii cu care se efectuau tranzactiile si se tineau registrele contabile, avand in vedere deprecierea succesiva a monedei nationale in anii ‘90.

Astfel, suma de 10.000 de ROL s-a transformat in 1 RON incepand cu data de 1 iulie 2005. Au aparut noile bancnote si monede. In cazul bancnotelor, a fost pastrata vechea grafica, astfel incat trecerea sa se realizeze mai usor, insa dimensiunile au fost reduse (la cele ale bancnotelor euro, in perspectiva adoptarii monedei unice europene). Asadar, spre exemplu, bancnota de 1.000.000 de lei a devenit bancnota de 100 de lei. In plus, au fost introduse noi cupiuri, de 200 de lei si 500 de lei.

In cazul monedelor metalice, acestea au aceeasi compozitie ca monedele euro, insa au dimensiuni si greutati diferite de acestea.

Pentru a face tranzitia mai usoara pentru populatie, leii vechi au avut circulat in paralel cu cei noi pana la data de 31 decembrie 2006.

In plus, preturile in magazine au fost afisate in paralel cu patru luni inainte de intrarea in circulatie a leului nou, astfel incat comparatia sa se poata realiza mai usor.

La vremea respectiva, Banca Nationala a Romaniei sustinea ca denominarea este necesara pentru a marca incheierea unui ciclu inflationist si intrarea intr-o perioada de stabilitate si pentru a simplifica trecerea ulterioara la euro: este mai usor de utilizat un schimb la o paritate de aproximativ 4:1, decat de 40.000:1.

“Nici o alta tara vest-europeana nu exprima paritatea fata de euro la un nivel cu doua cifre, leul are o paritate exprimata cu cinci cifre”, spuneau reprezentantii BNR.

Partenerii proiectului 30 de ani de capitalism sunt: Grampet Group (Gold partner), OTP Bank (Silver partner) si CITR (Silver partner).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri